Pencere Fanları Nasıl Kullanılır? 2024 Güncel

Eviniz için ekonomik ve çevre dostu bir havalandırma yöntemi arıyorsanız, pencere fanlarını kullanmayı düşünebilirsiniz. Pencere tipi fanlar hem evinizin havasını değiştirir, hemde serinletir.

Bu fanlar klima ihtiyacını ortadan kaldırarak elektrik faturanızı düşürecek ve çevreye fayda sağlayacaktır. Banyo, tuvalet, mutfak, hol, antre, salon, depo ve odalarınızda rahatlıkla kullanabilirsiniz.

Fan seçimi nasıl olmalı?

Pencere tipi kare fan

  • Diğer türlerden ziyade kare kutu pencere fanlarını seçin.
  • Kutu pencere fanları düz kenarlara ve tek bir yöne hava üfleme özelliğine sahiptir, bu da onları evinizin içine veya dışına sürekli bir hava akışı sağlamak için ideal hale getirir. 
  • Fan Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler blog yazımızdan daha ayrıntılı bilgi de alabilirsiniz.
    Dairesel dönen fanlar, kutu pencere fanları gibi, evinizin etrafındaki havayı hareket ettirmek için harika olsa da, dışarıdan hava almak için daha az etkilidirler. 
Pencere tipi kutu fan
Bir kaç örnek. Ürünleri incelemek için Kampa banyo aspiratörü ziyaret edin.

Evinizin pencerelerine uyan en büyük fanı seçin. Daha büyük bir fan daha küçük bir fandan daha fazla hava taşıyacaktır. Pencere çerçevenizin yatay genişliğinin en az 2 / 3’ünü kaplayacak fanlar kullanın. 

ölçülerine göre pencere tipi fan
Ölçülerine göre fanlar
  • Hava akışını en üst düzeye çıkarmak için çift sayıda fan satın alın. Fanları taktığınız zaman, bazıları içeriye soğuk hava üflemek için yerleştirilecek ve diğerleri sıcak havayı dışarı üfleyecek. Farklı yönlerde fan seçmek doğru bir karar olacaktır.
  • Düzensiz sayıda pencereye sahipseniz ve eşdeğer fanların içe ve dışa doğru üflenmesini sağlayamıyorsanız, içe doğru daha fazla üfleme yapmak daha iyidir. Bu, evin içinde, kapılar açıldığında toz ve böceklerin girmesini önleyen hafif bir pozitif basınç oluşturur.

Fan Konumlandırma

Pencere tipi konumlandırma

  • Fanı takacağınız pencere sürekli göz önünde olmasın ve mümkünse gürültülü ortamdan uzak bir yer tercih edin. 

  • Pencere tipi fan konumlandırma

Fanları kötü koku kaynaklarından uzak pencerelere yerleştirin. Fanlarınızın hangi pencerelere yerleştirileceğine karar vermeden önce evinizin dış çevresine bir göz atın.

pencere fanları nasıl kullanılır

Fanları, duman ve kokuların eve girebileceği çöp kutularının veya park alanlarının yakınındaki camlara yerleştirmekten kaçının. 


Ağaçların veya çiçekli bitkilerin yakınında hava girişi oluşturmak, evinize hoş kokular getirecektir.

Fanları ev zeminine yakın yerlere yerleştirin.  İçeriye üflemek ve serin dış havayı çekmek için alt zemindeki pencerelere 2-3 fan yerleştirin. Ayrıca soğuk günlerde gündüz soğutma için pencere fanları kullanın. 


Gün içerisinde fan kullanıyorsanız, evinizin en havadar tarafına içe doğru üflemek için 2-3 fan ayarlayın. Bu, tipik olarak gölgede yan tarafa veya kuzeye bakan taraf olacaktır.

Pencere tipi fan nasıl kullanılır

Evinizin en üst katına dışa doğru üfleyen fanları takın. Evinizin en üst katındaki pencerelerde bulunan fanlar, dışarıdaki ılık havayı patlatacaktır.

Gün içerisinde fanlar kullanıyorsanız, dışarıdaki kutu fanlarınızı evin güneşli tarafında bulunan pencerelere yerleştirin.
Tek katlı bir evde yaşıyorsanız, evinizin gölgeli tarafına içe doğru üflemek için pencere fanları kurun. Fanları diğer taraftaki pencerelerde dışarı doğru üfleyerek ayarlayın.

Maksimum hava akışı için kapıları evinizin içinde açık bırakın.

Pencere Fanların Kurulumu;

Pencere tipi fan kurulumu

Yerinde sabit tutmak için her bir pencereyi fanın etrafına sıkıca yerleştirin. Pencereyi açın ve fanınızı pencere içine yerleştirin. Dengeli olduğundan emin olun. 
Pencereleriniz dikey değil, yana doğru açılırsa, pencerenin genişliğini fanın genişliğine uygun olacak şekilde açın. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu