Eşanjör Nedir? Plakalı Isı Değiştirici 2023

Eşanjör nedir, bir akışkandan diğerine ısı transfer etmek için yapılmış bir alettir. Bir akışkana uygunluğu, kullanılan ısı değiştirici, esanjör tipi malzemeye bağlı.

Prensipte eşanjörler üç tipe ayrılır;
– Borulu,
– Plakalı tip, (Sökülebilir tip, Kaynaklı tip, Yarı kaynaklı tip, Lehimli tip)
– Özel uygulama (Platecoil, Econocoi, Spiral)

Soğutma sistemleri ve ısıtma sistemlerinin akışkan arasında ısı transferi birbirine karışmadan sahip olduğu akış hızına bağlı isı değiştiricileri tarafından sağlanır. İki plaka arası ısı yüksek olan plakada yer alan plakanın ön değiştiricide akışkanların ısısı transfer edilir.

Eşanjör Çeşitleri

Isı Eşanjörlerin Kullanım Alanları? 

Genelde binaları soğutmak yada ısıtmak, motor yada makinaların daha verimli çalışmasını sağlamak için kullanılır. 

1. Doğalgaz Kombileri
2. Klimalar
3. Buzdolapları
4. Otomobil radyatörleri
5. Hava Perdeleri / Ekonomizer Termal Enerji Santralleri
6. Gaz Türbinlerinde Rejeneratör
7. Petro-Kimya Sanayi / Rafinerilerde
8. Bira ve Şarap yapımında Endüstriler 

başlıca kullanım alanlarıdır.

Örneğin otobüslerde , dizel motoru soğutmak için kullanılan sıvı genellikle bir ısı eşanjöründen geçirilir. Geri kazanılan ısı, yolcu bölmesinin tabanından pompalanan dıştan gelen soğuk havayı ısıtmak için kullanılır.

Bu , otobüsün içinde ek elektrikli ısıtıcılar bulundurma ihtiyacını ortadan kaldırır.

Evlerde ise kombi, kalorifer kazanı, boyler gibi yerlerden gelen sıcak suyu, şebekeden gelen soğuk suyla birbirine karıştırmadan sıcaklığını eşitler. Bu işlem için hiç bir enerji maliyeti yoktur.

Daha yalın bir dille anlatmam gerekirse 30 plakalı bir plakalı ısı değiştiricide 2 giriş 2 çıkış bölmesi vardır.

Eşanjör Çalışma Prensibi

Sıcak su girişten girer 15 plaka boyunca dolaşır ve alt kısımda bulunan çıkıştan çıkar. Aynı şekilde soğuk suda girişten girer 15 plaka boyunca dolaşır ve alt kısımda çıkar.

Plakalar arasında ısı transferi olacağından dolayı girişten giren sıcak su soğurken, soğuk su da ısınır. Çıkıştan çıkan her iki su da birbirine eşit derecelere gelmiş olur.

Eşanjör Çeşitleri 

Silindirik bir çubuk içinde bulunan çok sayıda küçük tüplerden oluşur. Tüpler, bir tüp demeti veya “tüp istifi” kullanılarak sabit tüp plakaları (gövdeye kalıcı olarak sabitlenmiş) silindir içine yerleştirilir.

Değişen ısı koşullarına sahip olan ve aynı zamanda boru demetinin servis ve bakım için kolayca çıkarılmasına izin veren bir yapıdadırlar.

plakalı ısı değiştirici çalışma mantığı gösterimi

  1. Ön uç sıvının girdiği yerdir.
  2. Arka uç  sıvının çıktığı veya birden fazla tubeside geçişi olan ısı değiştiricilerde ön başlığa geri döndüğü yerdir.
  3. Tüp demetinde tüpler, tüp tabakaları, saptırma plakaları ve bağlantı çubukları vardır.

Borulu tip ısı değiştirici, genellikle sıcak gazları tüketen süreçlerde ısı geri kazanımı için kullanılır. Gazdaki ısı bir sıvıya, genellikle suya veya bir termal yağa aktarılır. Isıtılmış sıvı daha sonra normalde daha fazla enerji harcayacağınız bir uygulamada kullanılabilir.

Kimyasal uygulamalar, petrokimyasal soğutma, buhar soğutma, tekstil işleme, tahıl kurutma, beton kürleme, kağıt üretimi ve gıda işleme için idealdir. 

Plakalı Eşanjör 

Plakalı ısı eşanjörler, ısı değiştiren akışkanları levhalar vasıtasıyla ayırır. Bunlar normal olarak yüzgeçler veya kabartma gibi güçlendirilmiş yüzeylere sahiptir.

Birlikte cıvatalanır, lehimlenir veya kaynaklanır. Yaygın olarak ısıtma ve soğutma sisteminde ısı transfer yüzeyi eşanjörlerinde ısı transferi yapmasında işe yarar.

Paralel plakalar arasına sıkıştırılmış kanatçıklar veya ara parçalardan oluşur. Kanatlar, bitişik plakalar arasındaki çapraz akış veya paralel akış kombinasyonuna izin verir şekilde düzenlenir. 

Eşanjör çalışma prensibi

  1. Sıcak su Giriş ve Çıkışı
  2. Soğuk su giriş ve çıkışı
  3. Plaka bölmesi

Plakalı ısı değiştiriciler genellikle kombi, kalorifer kazanları, boyler, klimalarda kullanılır.

eşanjör temizliği

Isı Değiştiricilerin Akış Tipleri 

Dört temel akış seçeneği vardır:

  • Sayaç akış
  • Eş Zamanlı Akış
  • Çapraz akış
  • Çapraz Akış ve Çoklu Geçiş Akışı gibi melezler
eşanjör sayaç akış yönleri

İki akışkanın birbirine paralel fakat zıt yönlerde aktığı idealleştirilmiş bir ters akış değiştiriciyi göstermektedir. Bu tip akış düzenlemesi, her iki akışkanın sıcaklıktaki en büyük değişime izin verir ve bu nedenle de en etkilidir

eşanjör sayaç akış yönleri

Eşzamanlı akışlı ısı değiştiricilerin, akışlar birbirine paralel olarak ve Şekil 2’de gösterildiği gibi aynı yönde akmaktadırlar. Bu, karşı akımdan daha az etkilidir.

eşanjör sayaç akış yönleri

 Çapraz akışlı ısı deşanjörleri, karşı akım ve paralel akış değiştiriciler arasındaki verimlilikte orta seviyededir. Bu birimlerde, akışlar Şekil 3’te gösterildiği gibi birbirine dik açı yapmaktadır .

eşanjör sayaç akış yönleri

Endüstriyel ısı eşanjörlerinde, yukarıdaki akış tiplerinin hibritleri sıklıkla bulunur. Bunların örnekleri, birleşik çapraz akışlı / ters akışlı ısı değiştiriciler ve çok geçişli akışlı ısı ısı değiştiricileridir.

Aldığınız/ alacağınız bir Isı Eşanjörü le ilgili bizimle iletişime geçebilir ya da 444 5 622 Çağrı Merkezinden Tekniker arkadaşlarımıza ulaşarak bilgi alabilirsiniz.

Isı Esanjörleri  ile ilgili başka sormak istedikleriniz var mı?

Güncel plakalı ısı eşanjör fiyatları için tıklayınız.

Bahsedilmeyen bir şey kaldı mı?

Yorum yaparak belirtebilirsiniz…

Hırdavat tesisat kategorimizi ziyaret edin.

4 Yorum

  1. Merhaba kat kaloriferi sobasina esanjor baglarsak banyo ve mutfakta sikac su kullanabirmiyiz. Bağlantı şemasını atarsanız sevinirim.

  2. Merhaba merkezi ısıtma sisteminde dönüş hattına eşanjör koysak ne kadar tasarruf sağlar

  3. Merhaba eşanjör çalışma mantığını anladım fakat neden eşanjör kullanmak zorundayız.Kullanmasak ne olur yani niye eşanjöre ihtiyaç duyuyoruz.Hangi ihtiyaçtaçtan dolayı kullanıyoruz ne gibi faydaları var.Saygılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu