Dalgıç Pompalar, Su Dalgıcı, Kuyu, SintineHidroforlarPompalar

Çiçek Bahçesi Güzelleştirecek 5 Sulama İpucu

Çiçek bahçesi hobisi olanlar buraya. Bitkilerin, büyümesi için güneş ışığına, toprağa ve suya ihtiyacı olduğunu hepimiz biliyoruz ama sulamanın önemini hep atlıyoruz.

Tohum yetiştiriciliğinden tutunca tomurcuklanıp, tohum verinceye kadar gelen döneme kadar tüm bitkiler doğru sulanmalıdır.

Çiçek Bahçesi örnekleri

Yıldız çiçeği gibi çiçek açana kadar su ön planda olan bitki türüne, bahçe çiçekleri bahçeyi tasarlarken göz alıcı olmasını sağlar. Aynı zamanda dünyanın en büyük bahçesi Fransa ülkesinde bulunur.

Fazla sulama bazı bitkileri çürütebilir, az sulama da kurutabilir. Her bitkinin su ihtiyacı birbirinden farklı olabilir. Dolayısıyla birbirinden güzel çiçek bahçesi için uygun sulama yöntemlerini öğrenmeniz gerekmektedir.

Tohumdan tohuma bitkiler nasıl sulanmalıdır?

Çiçek bahçesi örnekleri

Tohumların Filizlenmesi

Tohum toprağa uygun mevsimde ekildikten sonra kısa bir adaptasyon sürecinden geçirir, akabinde çimlenip kök atmaya başlar. Bu süreçte tohum toprağa iyi adapte olabilmesi tohumun gelişip büyüyebilmesi için hayati önem taşımaktadır. Sulama işlemi toprak nemli olacak şekilde yapılmalı, ne çok ne de az sulanmalıdır.

Fidelerin Başka Bir Toprağa Ekilmesi

Genellikte fideler birbirinden ayrılarak başka topraklara nakil edilir. Yeni toprağa adaptasyon, sağlıklı büyüme için ekimden önce toprak hafif nemlendirilerek hazırlanmalıdır.Ekimden sonraki ilk hafta toprağın nemli kalmasına dikkat edin. Bir hafta sonra kök gelişimi için iki günde bir sulayabilirsiniz.

Kökleri Sulayın

Çiçeklerin yapraklarını sulamak yanlış bilinir. Önemli olan bitkilerin köklerini sulamaktır. Kök sulama için yaklasık 2,5 cm yukarıdan sulama yapabilirsiniz.

Toprağınızda size sulama hakkında ip uçları verecektir. Çiçek bahçesi sulama için damla sulama en sağlıklı sulama şeklidir.

Çiçek Bahçesi Sulama İçin Gereken Araçlar Nelerdir?

Çiçek bahçesi sulama ekipmanları
  • Sulama Hortumu : Musluktan bahçeye su transferi için ilk malzeme diyebiliriz.
  • Fiskiye : Hortum uçuna takarak sabit gelen suyu serpiştirmeye yarar. Fiskiyeler çiçeklerin üzerine nazikçe nem verir. Yeni çiçekler ve gür olmayan çiçek toplulukları için idealdir.
  • Programlanabilir Zamanlayıcı : Sulama yapacağınız zamanları belirleyerek, otomatik sulama yapabileceğiniz cihazlardır. Bu cihazlar sayesinde iş yükünüz ortadan kalkar.
  • Tulumbalar : Özellikle son bir kaç yıldır hobi bahçelerinde açılan küçük kuyularından su çıkartabilmek için kullanılır. Kas gücü ile çıkarttığınız suyu kovalarla dağıtabilirsiniz. Yada bir depoyu doldurup damla sulama içinde kullanabilirsiniz.
  • Sulama Pompaları : Bahçenizin yakınlarında su temin edebileceğiniz göl, dere gibi sulak alanlar varsa sulama pompalarıyla o suyu bahçenize taşıyabilirsiniz. Bu pompalar max. 6 metre derinliğe emiş yapabilirler 6 metre derinlikten sonra ise Jet pompa yada dalgıç pompa kullanabilirsiniz.
  • Bahçe Hidroforları : Şebekeden gelen suyun tanziği yetersiz kaldığında suyu basınçlandırmak için kullanılan hidroforlardır. Bu hidroforlar sayesinde kesik kesik akma ya da hiç akmama gibi sorunlar yaşamadan bahçenizin her yerini eşit miktarda su dağıtabilirsiniz.

Çiçekleri Ne Sıklıkla Sulamanız Gerekir?

Çiçek bahçesi sulamak birçok bahçıvan için sorun olabilir. Çünkü en başta söylediğimiz gibi aşırı sulama bitkileri çürütebilir ya da yetersiz kulama bitkileri kurutabilir. Toprakta yeterince su olmadığında, bitkiler topraktan besinleri ememezler ve bitki dokuları içinde, turgor olarak adlandırılan uygun basıncı koruyamazlar. Çok fazla su köklere fazla oksijen salgılar ve sağlıklı büyümeyi önler.

Toprağın Nemini Ayarlayın

Killi topraklar, suyu hapseder. Killi topraklar sulama ya da yağmur sonrası daha uzun süre nemli kalırlar. Bu toprak tipini hafta da 2 yada 3 kez sulamak yeterlidir. Su toprağın üstünde birikmeye başlayınca sulama sonlandırılmalıdır.

Kumlu topraklarda ise durum tam tersidir. Su derinlere doğru süzülür. Mümkünse her gün, çok sıcak günlerde hem sabah hem akşam sulanmalıdır.

Çiçek Bahçesi Sulama Saatleri

Toprağınızı akşamları geç yada sabahın erken saatlerinde sulayın. Akşam veya gece soğumuş toprağı suladığınızda, gün boyunca sıcak toprakta olacağından daha az su buharlaşır. Ve bitkiler ertesi gün sıcak başlamadan önce kendini yeterince su ile besleyebilirler.

Hastalıkları Önlemek İçin Yaprakları Kuru Tutun

Islak yapraklar hastalık üretebilir. Güneşte ıslanan yapraklar hafif hafif yanma eğilimi gösterir. Gece ıslanan yapraklarda küf oluşumuna sebep olabilir.

Kökleri Sulayın

Sağlıklı sulama için köklerin sulanması gerekir. Köklerin ulaşamadığı toprağı sulamaktansa kökleri ve kök yakınlarını sulamaya özen gösterin.

Dengeli Büyüme İçin Dengeli Sulayın

Bu genelde atlanan bir detaydır. Çiçekler hep aynı yönde sulanır. Sürekli aynı yönde sulanan çiçeklerin bir tarafı büyürken, diğer tarafı daha az büyüdüğü görülür. Çiçek köklerini dairesel hareketlerle eşit oranda sulayın.

Su Tasarrufu Sağlayan Yöntemler Kullanın

Dünya üzerinde gereksiz su tüketimi gelecek için tehlike çanları çaldırıyor. Su tüketiminde tasarrufu bir yaşam prensibi olarak benimseyip her alanda aynı hassasiyetle davranmalıyız.

Çiçek bahçesi sulama yaparken gerekli olduğu kadar az sulama yapmaya özen gösterin. Nem sensörleri ve damla sulama sistemi bu konuda size yardımcı olacaktır.

Çiçek bahçesi dekorasyonu

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu