Hırdavat/Tesisat

Su Tulumbası Nedir? Çalışma Yöntemi 2025

Uzun yıllardan beri özellikle bahçelerde kullanılan mekanik su tulumbası elektrikle çalışan pompalarla hala rekabet eder. Emme basma tulumba nedir detaylar.

Özellikle dar kuyularda, az su ihtiyacı olan yerlerde tulumba makinesi talep edilirken akılda da bazı soru işaretleri bırakıyor. Bugün makalemizde emme basma tulumba hakkında geniş bir bilgi verirken, özelliklerinden ve tulumba fiyatlarından da bahsedeceğiz. Aklınıza takılan bir soru olursa yorum yaparak bize iletebilirsiniz.

Su Tulumbası Tarihi

Bir zamanlar dünya çapında en yaygın olan bir sıvıyı bir yerden başka bir yere taşımak için insan gücünü kullanılan su pompalarıdır. Tulumba su pompası tarihte ilk kez Romalılar tarafından ağaçtan yapılmış. O günün teknolojisi ile yerin 10 metre altından el gücü ile su çıkartmak için kullanılıyormuş.

Eski su tulumbası

Zamanla bu sistemler Avrupa’da geliştirilerek günümüz tulumbalarına benzer bir şekle evrilmiş.

Basma borusu yerinde; blok bir düzenek üzerinde duruyor. Boru ve blok, bağlantı plakası (şimdi kırılmış) ile birbirlerine tuturulmuş. Böylece sızdırmazlık sağlanmış.

Blok yaklaşık 820 mm yüksekliğinde, 390-400 mm genişliğinde ve 290-320 mm derinliğindedir. (kynk için tıklayınız)

Su tulumbaları suyu direk topraktan çektiği için kirlenmeye daha meyillidir. Bu sular eğer filtrelenmezse salgın hastalıklara yol açabilir. Hatta 1854 Kolera salgının bu kadar hızlı yayılmasının sebebi olarak tulumbalardan çekilmiş sulardan kaynaklandığı düşünülmektedir.

Günümüze baktığımızda ise su tulumbası genellikle fakir ülkelerde ve kırsal kesimde ekonomik çözümler sunduğu için hala popüleritesini kuruyor.

Su Tulumbası Nasıl Çalışır?

Su tulumbası basitçe anlatmak gerekirse “basınçla birlikte sıvı çıkaran mekanik aletlerdir” diyebiliriz.

Tarihi su tulumbası

Bir piston yardımıyla yüksek basınç üretirler. Bu pistonlar genellikle sıvıları sıkıştırmak için kullanılır. Yüksek basınç, akış hızını etkiler ve sıvıyı çeker. Yani;

Bir su tulumbasının pistonunu yukarı kaldırdığınızda suyu borusu yardımıyla su yukarı doğru emlilir. bir sonraki kaldırma hareketinde ise tulumbanın ağız kısmından boşalır. Emme basma tulumba diye bilinmesinin sebebi de budur.

Tulumbalar da;

  • Silindir, piston, valf ve çıkış ağzı vardır.
  • Tulumbanın kolu sıvıyı pompalamak için basınç yaratır,
  • Tulumbanın yapısı suyun aynı yönde emilip, aktarılmasına imkan verir.
su tulumbası çalışma prensibi
Su Tulumbası Nedir? Çalışma Yöntemi 2025 38

Biraz daha detaylı bakmak gerekirse;

  • El tulumbası kolu hareket ettirildiğinde A vanası kapanır,
  • Oluşan basınç ile sıvı B noktasındaki silindire doğru hareket eder,
  • Kol aşağı indiğinde B vanası kapanır yeni basınç oluşturulur
  • B vanası zorlanır ve
  • C noktasından sıvı dışarı aktarılır.

Su Tulumbalarının Özellikleri Nelerdir?

Su tulumbası çalışma mantığı
  • 12 Metre derinliğe kadar su emişi yapabilirler.
  • Manuel olarak insan gücüyle çalışırlar.
  • Su ve çok yoğun olmayan sıvıların emişi için kullanılabilirler.

Su Tulumbaları Nerede Kullanılır?

Tulumba su motoru genellikle;

  • 12 metreye kadar derinliği olan su kuyularında,
  • Elektrik bulunmayan yerlerde,
  • Hobi bahçeleri yada bireysel konutlarda kullanılmaktadır.

Kuyu tulumbası ile suyun çekilmesi basınç etkisiyle mi gerçekleşir. Evet.

Kuyu tulumbası ile suyun çekilmesi basınç etkisiyle değil, emme basıncı prensibiyle gerçekleşir . Tulumbanın pistonunu yukarı çektiğinizde, bu piston altındaki boşluğu doldurmak için su borusunun içine dışarıdaki basınçtan daha düşük bir basınç oluşturur.

Böylece emme basıncı etkisiyle su borusundan su çekilir ve tulumbanın içine dolar. Kuyu tulumbası, suyun yer altındaki kuyulardan veya artezyen kuyularından çekilmesine yardımcı olan bir cihazdır. Tulumba pompasının çekim gücü, suyun yüksekliğine ve kuyunun derinliğine bağlıdır .

Su Tulumbası Kaç Metreden Su Çeker?

Su tulumbası kaç metreden su çeker, kuyu tulumba kaç metreden su çeker? Su tulumbalarının emme kapasitesi, 12 metreye kadar olabilir. Ancak, basma tulumbalarının emme kapasitesi, tulumbanın modeline ve üreticisine göre değişebilir.

Bu nedenle, hangi su tulumba çeşitleri sizin ihtiyacınıza uygun olduğunu belirlemek için, tulumba üreticilerine veya satıcılarına danışmanızı öneririm.

Su Tulumbası Fiyatları

2020 ilk çeyreğinde su tulumbası fiyatlarına baktığımızda uygun fiyatlar olduğunu görüyoruz. Şuan iç piyasada kullanılan bahçe tulumbaları döküm malzeme ve alüminyum malzemeden üretiliyor. Genel olarak fiyatı belirleyen iki temel faktör oluyor.

Döküm tulumbalar, alüminyum tulumbalara göre daha uzun ömürlü, bu yüzden fiyat olarak da biraz daha pahalı durumda.

Ekonomik su tulumbası fiyatları için buraya tıklayabilirsiniz.

Çiçek bahçenizi güzelleştirecek fikirlere ulaşmak için tıklayın.

Kampa olarak Türkiye’nin her yerine bahçe tulumba satışımız mevcuttur. Yukarıdaki bağlantıdan tulumbalarımıza ulaşabilirsiniz. Aklınıza takılan sorular yada destek almak istediğiniz konular için aşağıdan yorum yapabilir yada 444 56 22 den bizlere arayarak iletebilirsiniz.

Başa dön tuşu