Su Pompası ve Hidrofor için Çekvalfin Önemi 2024

Su pompalarında çekvalf kullanımı, suyun veya başka bir akışkanın tek yönde akmasını sağlamak ve ters yönde akışı önlemek için yapılan bir uygulama. Çekvalfın faydaları ve tüm detaylar yazımızda.

Çekvalfler, boru hatlarında, pompalarda, HVAC sistemlerinde, endüstriyel üretimde ve evsel kullanımda yaygın kullanır. Çalpara, toplu, tilting, eğik sitli, nozul ve sessiz gibi farklı tiplerde olur.

Çekvalf Nedir?

Tek yönlü akışa izin veren kontrol valfi yani vanadır. Normal açma kapama vanalarından farklı olarak manuel elle kontrol yerine içerinde bulunan yay ve top sayesinde basınç farkından faydalanarak tek yönlü akış sap

cekvalf simgesi

Yanda yer alan gösterimde görüldüğü gibi su basıncı yay gerilimini yenerek sağdan sola akışı sağlar. Ancak diğer yönden akış direk olarak engellenir.

Tulumba sisteminde çelvalf kullanımı

tulumba sistemi cekvalf kullanimi

Çekvalf Seçimi Nasıl Yapılır?

Kullanılacak uygulamaya ve sistemin ihtiyaçlarına bağlı olarak yapılmalı. Her çek valf türü, belirli koşullar ve gereksinimler için daha uygundur. Bu nedenle, doğru seçilmesi için uygulama gereksinimlerini dikkate almak önemli. Kontrol vanası seçimi için bazı önemli kriterler:

  • Akışkanın türü, sıcaklığı, basıncı, debisi ve viskozitesi
  • Sistemdeki basınç kaybı, su koçu darbesi ve titreşim riski
  • Vana boyutu, malzemesi, bağlantı tipi ve montaj yöntemi
  • Vana açma ve kapanma hızı, göstergesi ve kontrol mekanizması
  • Vana satınalma, işletme ve bakım maliyetleri
Çekvalf kullanımının önemi

Çekvalf Kullanımının Faydaları

Maddeler halinde listelemek gerekirse, şunları söyleyebiliriz:

  • Akışkanın tek yönde akmasını sağlayarak, geri akışı, su koçu darbesini, basınç dalgalarını ve ekipman hasarını önlemeye yardımcı olur.
  • Ayrıca, sistemin verimliliğini, güvenliğini ve ömrünü artırır.
  • Endüstriyel, evsel ve otomotiv alanlarında yaygın olarak kullanılır.

Sıcak Soğuk Su Tesisatı için Çekvalf Çok Daha Önemli

Sıcak soğuk su karışımında kontrol valfi kullanımı, özellikle duş başlığı, musluk, termostatik vana gibi armatürlerde önemlidir.

2
Su Pompası ve Hidrofor için Çekvalfin Önemi 2024 8

Sıcak su sisteminin su ısıtma işlemi sırasında buharlaşan su sistemi terketmek ister. Aynı şekilde sistemi terketmesi için oluşturulan tahliye çıkışına dışardan hava girişi olur.

Hem buharlaşan su buharının dışarı çıkması hemde hava girişinin engellenmesi için ideal yöntem tek yön vanası kullanılması. Checkvalve tek yönlü geçişe izin verir haliyle hava ve sıvı konusunda problem yaşamamak istiyorsak sistemimizi ona göre düzenlemeliyiz.

Peki sistem Hava Alıyorsa Ne Olur?

Sıcak su hidroforu hava yaparsa, sistemin verimliliği ve güvenliği azalır. Hava, hidroforun içindeki suyun basıncını düşürür ve pompanın daha sık çalışmasına neden olur.

Bu da elektrik tüketimini, gürültüyü ve aşınmayı artırır. Ayrıca, hava, suyun akışını engeller ve musluklardan kesik kesik su gelmesine sebep olur. 

Hidroforun havasını almak için, hidroforun elektrik bağlantısını kesip, motorun ön bölümündeki vidayı gevşetmek gerekir. Daha sonra elektrik bağlantısını yeniden aktif edip, havanın tamamen çıkmasını sağlamak gerekir.

Hidroforun havasını almak, uzmanlık gerektiren bir işlemdir. Bu konuda bilginiz yoksa, profesyonel yardım almanızı tavsiye ederiz. 😊

Eğer sisteminizde bu tür bir problemi yaşamak istemiyorsanız sisteminizin çekvalf kullanılarak düzenlenmesini montaj işlemi öncesi mutlaka servisten talep edin.

gunes enerjisi ozel cizim revize scaled
Su Pompası ve Hidrofor için Çekvalfin Önemi 2024 9

Sistemimizin güneş panelleri ile ısınan sıvı sistemde hava olması durumunda pompayı olumsuz etkiler. Sıcak su hidroforumuz sürekli devreye girmeye çalışır ve zamanla zarar görür.

Ayrıca sistemde düzensizlik oluştuğu için sıcak su ile soğuk su yeterince homojen karışmadığı için lavabo, banyo sistemlerimizde aşırı sıcak su veya belirli bir süre sonra soğuma gibi farklı problemler ortaya çıkar.

Tesisat malzemeleri hakkında detay bilgi için tıklayınız.

1
Su Pompası ve Hidrofor için Çekvalfin Önemi 2024 10

En doğru kullanım türü ise çekvalf kullanarak sistemimizi kurmak ve tüm dezavantajları ortadan kaldırmak.

Sisteminizi bir çok tehlikeden koruyacak çekvalf türlerini ve fiyatlarını incelemek için tıklayınız.

Güneş enerjisi sisteminizin sıcak suyu istenilen akışta verebilmesi için pompamat, basınç artırıcı sıcak su hidroforu satın almak için tıklayınız. İdeal sıcak su kullanımınızı sağlayacak sessiz sıcak su hidrofor için tıklayınız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu