Hidrofor Genleşme Tankı Ne İşe Yarar? 2023

Sıvı yada gazların basınçlandırılmasında kullanılan basınçlı depolara genleşme tankı denir. Basınç tankı, genleşme deposu, denge tankı ismide verilir.

Genleşme tankları, ortam basıncından farklı bir basınçta sıvıları tutan kapalı kaplar. Basınç arttırmada ve kazan sistemlerinde kullanılırlar.

Genleşme Tankı Nasıl Çalışır?

Genleşme tankının tipik evsel kullanımı, pompaya bağlı bir su sistemindedir. Pompa çalıştığında, tankın içindeki basınç artar. Tank dolu olduğunda ve pompa üst basınç ayarına ulaştığında, pompa kapanır.

Sistemden su çekilirken, membranın etrafındaki hava basıncı, suyu kaptan dışarıya ve boru sistemi içine iter. Membran tamamen söndürüldüğünde minimum basınca ulaşılır.

Bu noktada, pompa düşük ayarından başlar ve pompalama döngüsü üst basınca gelinceye kadar çalışmaya devam eder.

Genleşme tankının basınçlı su tutma kabiliyetleri, pompanın gün içinde sürekli çalışması yerine kısa süreli olarak aralıklarla çalışmasını sağlar.

Örneğin, eğer biri ellerini yıkayacaksa, su başlangıçta genleşme tankından gelir. Pompanın yalnızca tanktan gelen basınçlı su kullanıldığında yani tanktaki su bittiğinde devreye girmesi gerekecektir.

Genleşme Tankları Nerelerde Kullanılır?

Genleşme tankları hem endüstride hem de özel sektörde çeşitli uygulamalarda kullanılır. Bu sektörlerde endüstriyel basınçlı hava alıcıları ve evsel olarak su depolama tankları gibi kullanılır. Genleşme tanklarının diğer örnekleri,

  • dalış silindirleri,
  • yeniden sıkıştırma odaları,
  • damıtma kuleleri,
  • basınç reaktörleri,

otoklavlar ve madencilik faaliyetlerinde kullanılır. Birçok başka kap, petrol rafinerileri ve petro kimya tesisleri, nükleer reaktör kapları, denizaltı, demir yolu ve kara yolu araçlarında hava freni depoları, ve uzay gemisi habitatları, pnömatik rezervuarlar, hidrolik rezervuar olarakta kullanılır.

Ama genel anlamda;

  • Su temini sistemleri,
  • Yıkama sistemleri,
  • Basınç sistemleri,
  • Sulama pompaları,
  • Sıvı transferi,
  • Güneş ve basınç tutma sistemleri
  • Sıcak su sistemlerinde kullanılır.

Yüksek katlı binalarda, su basıncının yetersiz kaldığı yerlerde kullanılmak için özellikle pompaları hidrofor detaylı bilgi yapımında kullanılırlar.

Basınç Tankı Hesabı Nasıl Yapılır?

Bir sistem için genleşme tankı belirlerken, ihtiyaca bağlı olarak dikkate alınması gereken birkaç detay vardır. En önemlileri:

  • Sıvının sıcaklığı – Sıvı sıcaksa Patlamayan Genleşme Tankı kullanılmalıdır.
  • Sıvı tipi – eğer içme suyu ise normal bir Genleşme deposu,
  • Endüstiryel mutfaklar gibi, gıda üretimi yapılan, hijyenin önemli olduğu yada çok nemli ortamlar için Paslanmaz Genleşme Tankı kullanılabilir.
  • Tankın büyüklüğü – Pompa sisteminin özelliklerine göre farklı ebatlarda genleşme tankları bulunabilir. 2 litreden başlayarak 2000 litreye kadar mevcuttur. Aynı zamanda bu tankların küre, silindir, yatay, dikey gibi tipleri de bulunmaktadır.

Ortalama olarak, basınçlı kaplar yaklaşık 5-7 yıl dayanır. Hasar alan ilk bölüm genelde membrandır. Membran yırtıldığında tank tampon görevi görecek basınçlı hava üretemez. Sistem çalışmaya devam ederken, üzerinde genleşme tankı yokmuş gibi davranacaktır.

Kapalı Genleşme Tankı Basınç Ayarı Nasıl Yapılır?

Genleşme tankı basınç ayarı genellikle hidrofor gruplarında bulunan basınç salteri üzerinden yapılır. Basınç şalterinin dışında bulunan koruma kapağı açılır.

Kablo bağlantıları dışında birisi yaylı diğeri yivli iki vida görülür. Yaylı vida Halt yani alt basınç değerini ,diğeri Hüst yani üst basınç değerini ayarlamada kullanılır. Halt ve Hüst değerlerini biri birine çok yakın tutarsanız hidrofor çalışırken şalteri sürekli attırabilir.

En az 2 bar basınç farkı olması tavsiye edilir. Ayarı yapmak için tesisata su girişini kesin ve basıncın ayarlamak istediğiniz değere kadar düşmesini bekleyin. Basıncı hidrofor üzerindeki manometreden okuyabilirsiniz.

Örneğin 3 Barda devreye girmesini istiyorsunuz. Bir musluğu açıp basınç 3 Bara düşene dek bekleyin. 3 Bara indiğinde ise musluğu kapattırın. Halt vidasını yavaşça sıkarak yada gevşeterek hidroforu çalıştırın.

Hidrofor çalıştığında sıkma yada gevşetmeyi bırakın. Halt ı ayarlamış olduk. Hüst içinse diğer vidayı kullanacağız.
Su girişini açın. Basınç 5 Bara çıkacaktır. Bu halde hidroforunuz çalışmaz çünkü Haltı 3 bara ayarlamıştık.

Şimdi Hüst vidasını bir kontrol kalemi ile (aman dikkat elektriğe kapılmayın. Plastik kaplı bir tornavida yada kontrol kalemi kullanın .

Elinizi kablolara değdirmeyin) sıkarak yada gevşeterek hidroforun çalışacağı noktaya kadar getirin. Hidroforun çalışması ile basınç 5 barın üzerine çıkacaktır. Vidayı biraz daha sıkarsanız basıncın 5 barın altına ayarlanmasını sağlamış olursunuz.

Şehir şebekesinde su varken hidrofor çalışmamalıdır. Şehir şebekesini kapatıp bir musluk açarak basıncı düşürün ve hidroforun devreye girmesini sağlayın ve kaç barda stop edeceğini kontrol edin. İstediğiniz değerde durmuyorsa biraz daha sıkarak yada gevşeterek 4,5-5 Barda stop etmesini sağlayın.

Yukarıda örneklendirilen basınç değerleri ortalama olarak verilmiştir. Binanın kat sayısına göre bu oranlar değişmektedir. Deneme yanılma yoluyla doğru değerleri bulabilirsiniz.

Diğer bir konu ise bazen tankın havası düştüğünde basınç kayıplarına yol açabilir. Basit bir bisiklet pompası ile tankın havasını doldurabilirsiniz. Ayrıca genleşme tankının havaları 6 ayda 1 mutlaka kontrol edilmelidir.

Genleşme tankı hakkında bildiklerimi bugün sizlere aktardım. Yukarıda anlatılmayan aklınıza takılan bir soru olursa yorum kısmına yazarsanız buradan memnuniyetle cevaplarız.

Ayrıca 444 5 622 numaralı çağrı merkezimizi arayarak uzman tekniker arkadaşlarımızdan destek ve öneri alabilirsiniz. Makaleyi faydalı bulduysanız sosyal medya hesaplarınızda paylaşarak çevrenizi de haberdar edebilirsiniz. Genleşme tankı modelleri ve fiyatları, isıtma sistemlerinin genleşme tankı ürünleri arasından seçim yapabilirsiniz.

Genleşme tankı
Hidrofor Genleşme Tankı Ne İşe Yarar? 2023 7

Hidrofor tanklarına kullanım alanınıza göre kategorilendirilmiş hidrofor tankı fiyatları ve genleşme tankı fiyatları sitemizde inceleyebilirsiniz. Uzun ömürlü kullanımı uygun su sıcaklığı derecesine bağlı açık genleşme tankı veya kapalı genleşme tercih edilebilir.

Ev tipi kullanılan hidrofor özel kullanım için sessiz olma özelliklerine sahiptir. Şebeke suyuna bağlı ısıtma sistemlerinde tercih edilir. Bir sonraki makaleden haberdar olmak için üye olmayı unutmayın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu