Isıtma Tesisatı Kışa Hazırlık Önerileri 2023

Kış mevsimi yaklaşıyorken konforlu ve verimli ısınabilmek için blog yazımıza göz atın. Isıtma tesisatınız için öneriler hazırladık.

Isıtma Tesisatı için Isı yalıtımı yaptırılması

Isı yalıtımları binaların ısı değişimini engellemeye yönelik binanın üzerine yalıtım malzemelerinin mantolanmasıyla yapılır. Isı yalıtımının amacı yapıların ısı değişimlerini azaltılması.

Kış mevsiminde binanın ısı kaybını azaltır, yaz mevsiminde dışarıdan sıcak hava girişini azaltır bu sayede tüm yıl boyunca ısıtma soğutma sistemlerinin enerji tüketimini azaltır. Verimliliğin yükselmesinde ısı kaybının engellenmesinde en büyük etken ısı yalıtımıdır.

Isıtma Tesisatı için Isı Yalıtımının Faydaları Nelerdir?

  • Yönetmeliklere göre yapılan yalıtımlar ısıtma ve soğutma sistemlerinizde %30 ila %60 oranında enerji tasarrufu sağlar. Kışın sıcaklık kaybı engellenir, yazın sıcak hava girişi engellenir.
  • Evlerde olan yoğuşmayı azaltır yoğuşma sebebiyle olan küf ve mantarları engeller.

Isıtma Tesisatı için Kombi Bakımı

Kombilerin senelik, kış öncesinde bakımı yapılması önemlidir. Kullanımla birlikte kombilerin fanlarında oluşan tozlar ve eşanjörlerinde oluşan kireçler ürünün ısıtma tesisatı performansını olumsuz yönde etkiler.

Gerekli ısıyı sağlamak için kombiniz daha çok çalışır. Bakımsız kombi daha çok çalıştığından kullanım ömrü azalır ve enerji sarfiyatı artar. Yüksek enerji tüketimi ile verimsiz bir kullanım olur. Merkezi ısıtma sistemleri ve kat kaloriferleri içinde aslında tüm bu önlemler aynen geçerlidir.

Isıtma Tesisatı ve Petek Temizliği

Peteklerinizde ısınmayan bölgeler varsa, alt veya üst kısmın bazı bölgeleri ısınmıyorsa petek temizliği yaptırmanız gereklidir. Petekler ısıtma sisteminizde ortama sıcaklık yayan en önemli parçalardan biridir.

Eksik veya yetersiz çalışan petekler enerji sarfiyatınızı artırır ve sisteminizin ısıtma verimini düşürür. Isınamadığımız durumlarda kombiden tesisattaki suyun sıcaklığını artırırız, enerji tüketimimiz artar ve ısıtma sistemimizin verimi düşer.

Petek temizliği ısıtma tesisatında %25 ile %30 arasında enerji verimliliği sağlar.

Petek temizliği hem daha konforlu ısınmanızı sağlar hem de kombinizin ömrünü uzatır. Kombinizin ve içerisinde bulunan sirkülasyon pompalarının ömrünü uzatmış oluruz.

Kampa olarak üretimini gerçekleştirdiğimiz profesyonel tesisat ve petek temizleme makinalarıyla tüm Türkiye’ye hizmet veriyoruz.

Isıtma tesisatı için petek temizliğinin nasıl yapıldığını öğrenmek için bu yazımıza göz atabilirsiniz.

Petek temizliği yaptırmak için makinelerimizle hizmet veren ustalarımız buradan ulaşabilirsiniz.

Petek temizleme makinalarını incelemek ve satın almak için web sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Isıtma Tesisatı için Oda Termostatı Kullanımı

Oda termostatları bulundukları odanın sıcaklığı ölçerek bağlı oldukları kombilere açma kapanma komutu gönderen cihazlardır. Oda termostatları oda istenilen sıcaklığa çıkana kadar kombiye çalışma komutu gönderir, oda istenilen sıcaklığa geldiğinde durma komutu gönderir.

Bu sayede ısıtma tesisatında hem konforlu bir kullanım olur hem de evin fazla ısınması engellenerek enerji tasarrufu yapılır. Isıtma sistemlerinde en yüksek verimler oda termostatı takıldığında alınır.

On/Off Oda Termostatları

On/Off oda termostatları oda sıcaklığına göre kombiye çalışıp çalışmama komutu gönderir. Kombinin kazan sıcaklığını en verimli olacağı sıcaklığa alınır ve kombi oda sıcaklığı istenilen sıcaklığa gelene kadar kombi çalışmaya devam eder.

Oda istenilen sıcaklığa geldiğinde kazan sıcaklığına bakılmaksızın kombi kapanır.

Örnek on/off oda termostatı;Isıtma tesisatı

Modülasyonlu Oda Termostatları

Modülasyonlu termostatlar sadece modülasyon destekleyen kombilerle çalışır, on/off olan termostatlara göre farkı oda istenilen sıcaklığa geldiğinde veya yaklaştığında ısıtmayı tamamen kapatmak yerine kombinin ısıtma gücünü kısarak aç kapa da olan ısı kaybını engeller.

Oda sıcaklığı istenilen sıcaklıktan aşağıya düştüğünde kombi tam güçte çalışmak yerine ısı ihtiyacına göre kademeli olarak çalışacaktır. On/off termostatlara göre verimleri daha yüksektir.

Isıtma Tesisatında Oda termostatı kullanımı

Oda termostatınızı odanızın olmasını istediğiniz sıcaklığa getirmeniz yeterlidir.

Örnek kullanım;

Kombinin sıcaklık ayarını en verimli olduğu dereceye almanız tasarruf için önemlidir. Kombiyi verimli derece olarak 55 ayarladığımızı varsayalım.

Oda termostatını da konforlu bir kullanım için 23,5 dereceye ayarladığımızda oda 23,5 dereceye gelene kadar termostat kombiye çalışma komutu gönderir.

Kombi tesisattaki suyu 55 derecede tutmaya devam eder, oda sıcaklığı 23.5’a geldiğinde termostat tesisattaki suyun sıcaklığına bakmadan kombiye kapanma komutu gönderir.

Oda sıcaklığı 23.5 derecenin altına düştüğünde kombiye yeniden çalışma komutu gider ve kombi tekrar çalışır.

Programlı termostatlarda haftalık, günlük ve saatlik programlar yapabilirsiniz, gece dereceyi düşürüp gündüz artırabilirsiniz.

Önerilen Oda Termostatı Sıcaklık Değerleri

22 derece gündüz önerilen oda sıcaklığı derecesidir, çocuklu evlerde bu değer 23-23.5 derecelere yükseltilebilir. Gece 20-21 derece arasında seçim yapılabilir.

Oda termostatlarını incelemek ve satın almak için tıklayınız.

Isıtma Tesisatı Termostatik Vana Kullanımı

Termostatik vana oda termostatından bağımsız oda sıcaklığını ölçen ve sizin ayarladığınız kademe değerine göre kalorifer peteğine giden suyu oda sıcaklığına göre otomatik kapayıp açan mekanik vanadır. Oda termostatı olmayan kullanımda bile tasarruf sağlarlar.

Çalışma sistemi;

  • Termostatik vanaya istenilen oda sıcaklığına göre kademe ayarı yapılır,
  • Oda istenilen sıcaklığa geldiğinde vana peteğe giden suyu kapatır,
  • Kombi sistemde daha az suyu sirkülasyon yaparak ısıttığı için daha az enerji tüketir,
  • Oda sıcaklığı düştüğünde vana suyu açarak peteğe sıcak su gitmesini ve peteğin yeniden ortama ısı vermesini sağlar.

Umarım ihtiyacınızı görecek kış mevsimini konforlu geçirecek ısıtma tesisatınız için bilgiler verebilmişizdir.

Petek temizleme makinaları ve oda termostatları ile ilgili detaylı bilgi almak için 0549 441 01 33 – 444 5 622 nolu hatlarımızdan ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu