Sıcak Soğuk Su Tesisatı Hakkında İp Uçları 2023

Yaşam alanlarında temiz suyun sağlıklı bir şekilde kullanım uygun bir şekilde iletilmesi, tuvalet suyu gibi atık sularında toplanarak bina dışına çıkarılmasını sağlayan sistem su tesisatı olarak anılıyor.

Hayatın devamlılığı için en gerekli element olan suyun her alana taşınması için kullanılan su tesisatı sistemleri gelişen teknoloji sayesinde kolaylıkla kurulabiliyor.

Boru ağı döşenerek gerçekleştirilen tesisat, sıcak ve soğuk su tesisatı olmak üzere ikiye ayrılıyor. Ev ve iş yerlerinde su ihtiyacı varsa hem sıcak hem de soğuk su için uygun tesisat gerçekleştirilir.

Su Tesisatı Kurulurken Nelere Dikkat Edilmeli

İster sıcak ister soğuk tesisat olsun bir tesisat inşa edilirken ilk dikkat edilmesi gereken husus erişilebilir olmasıdır. Tesisat sistemlerinde zamanla arızalanma ve eskimelere karşı bakım gibi durumlar gerekir.

Bu gibi durumların ortaya çıktığında onarılma ve değiştirilme sırasında borulara kolayca ulaşması önemli bir konudur. Kolay ulaşılabilen borular rahatlıkla tamir edilir. Zaman ve paradan ciddi tasarruf yapılmasına imkan tanınır.

Tesisatlar da yaşanan arızaların tamir ve onarımını gerçekleştiren su tesisatçısı işinin ehli ve uzman olmalı. Ev ve iş yerinizde tesisatınızda yaşanan bir sorunun çözümü için iyi ve kaliteli su tesisatçısı ile çalışın.

Tesisatçılarımıza ulaşmak için buraya tıklayın.

Açık alana döşenen boruların işlevlerini en iyi şekilde yerine getirmelerinin yanı sıra görselliğe de dikkat edilmeli. Donma olayının önüne geçilmesi için tesisatta kullanılan boruların izole edilmesi gerekir.

  • Öncelikle yapı sakinlerine temiz su temini için suya herhangi bir pis sıvının karışması önlenmeli.
  • Sağlanan suyun miktarı ve basıncı yönünden uygun bir sistem kurulmalı.
  • İhtiyaçlar göz önünde bulundurulduğunda olumsuz bir durumla karşılaşılmaması için suyun depolanabileceği bir sistem bulundurulmalı.
  • Pis su drenaj sistemde yaşanması olası kirlenme ve tıkanmaların önüne geçilmesi için uygun koruma düzeneği kurulmalı.
  • Sistemin uzun ömürlü olmasını sağlamak için kaliteli boru ve donatım malzemeleri seçilmeli.
  • Temiz ve pis su sistemi için uygun ayırma, havalandırma ve yalıtım sağlanmalı

Su tesisatı kurulumu yapılırken daire sakinlerinin suya sorunsuz bir şekilde ulaşabilmesi için kurulan sistemde ki hidroforlar hayatı önem taşımaktadır.

Hidroforlarla ilgili geniş bilgi almak için buraya tıklayınız.

Sıcak Soğuk Su Tesisatı

Bina ve işyerlerinde kurulması planlanan sıcak su tesisatı, konfora, enerji durumuna, mevcut ısıtma kaynaklarına, yer durumu ve hacme göre seçilir. Temel olarak iki ayrı sıcak su sistemi bulunur;

  • Bağımsız sıcak su tesisatı: Bu tesislerde su termosifon, kombi, şebeke suyu şofben ve güneş enerjisi gibi her daire için bağımsız olarak kurulan su ısıtıcılarında ısıtılır.
  • Merkezi sıcak su tesisatı: Su bir merkezde sıcak suyu hazırlamaya yarayan boylerler vasıtasıyla ısıtılır ve borularla sisteme dağıtılır. Sıcak su sirkülasyon hattı 30 metreden uzunsa olan sistemlerde biri asil diğeri yedek olmak üzere iki sirkülasyon pompası konulmalı.

Sıcak su hidroforları normal hidroforlardan farklı olarak sıcak suya dayanıklı olan hidroforlardır.

Sıcak su hidroforları hakkında daha detaylı bilgi almak için buraya tıkla.

Sıcak su hidroforu

Termal Dezenfeksiyon İmkanı Olan Su Tesisatı Kurulmalı

Sıcak su tesisatı kurulurken duvarın iç kısmında sıcak su ve sirkülasyon boruları kullanılarak ısı yalıtımı yapılmış olur. Böylece ısı kaybı azaltılır ve yazın binanın içinde ısı kazancı yaşanmaz.

Sıcak su tesisatında verimli bir kullanışa sahip olmak için iyi bir kazan kullanılmalıdır. Lejyonella bakterisi tarafından oluşan ve ölüme kadar yol açabilen ciddi bir zatürre hastalığı olan Lejyoner hastalığının en yaygın bulaşma yolu klima ve sıhhı tesisatlardır.

Nemli ve sulu ortamda yaşayıp çoğalan bu bakteriden korunabilmek için kurulacak su tesisatının termal dezenfeksiyon imkanına sahip olmasına dikkat edin.

Uzun Ömürlü Borular İçin İzolasyon Yapılmalı

Soğuk su tesisatında kullanılan boruların uzun ömürlü olması için izolasyon yapılmalı. Bu sayede borularda yaşanacak terlemeye karşı da önlem alınmış olur.

Soğuk su borusu en alt tarafa yerleştirilmeli. Bu boruların en alt konulması birbirinin üzerine gelen yatay borularda suyun alttaki borulara zarar vermemesi sağlanır.

Tesisatta hidrofor ve su saatinden sonra basınç regülatörü konularak, basınç sabit tutulabilir ve gereksiz su harcamalarının önüne geçilmiş olur. Her dairenin bağımsız olarak sistemden ayrı bir düzeneği olmalı. Soğuk ve sıcak kullanım suyu için kurulan tesisatlar birbirinden bağımsız olmalı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu