Petek Temizleme Makinası

Merkezi Isıtma Sistemi Nedir? 2024 Güncel

Yapı ruhsatına esas olan toplam kullanım alanının 2000 m2 ve üstünde olması halinde otel, okul, hastane, büyük kurumlar v.b. merkezi ısıtma sistemi yapılması zorunludur.

Birden fazla bağımsız bölüme sahip, bölgesel ısıtma ve sıhhi sıcak su sistemli binalarda merkezi ısıtma sistemi kullanılır. Isıtma ve sıhhi sıcak su bağımsız bölüm kullanıcılara paylaştırılır. Merkezi ısıtma sistemi tek ısı kaynaklı sistemden lokal kullanıcı peteklere sıcak su göndermektir.

Sistem merkezi olduğundan dolayı tek kaynak her tarafa aynı suyu taşır ve dolaştırır. Dolayısıyla petekte oluşan kireç, balçık ve çamurlaşma sistemin her tarafını dolaşarak istenmeyen tıkanıklık ve arızaya sebeb olur.

Aynı zamanda yüksek enerji kaybına haliyle yüksek maliyet kaybına sebebiyet verir. Merkezi sistem su ısıtma petekler lokal kullanıcıların bölümlerinde tek tek ayrı ayrı temizleme yapılarak merkeze ulaşılır.

Kampa Petek Temizleme Makinası ve koruyucu kimyasal ile temizlenerek ilk günkü verimine geri döner.

Merkezi Isıtma Sistemi

Kalorifer ve kombideki gibi, merkezi ısıtma sistemi de düzenli bakım görmesi ve peteklerin temizlenmesi gerekir. Şebeke suyundaki kirecin çökmesiyle oluşan tortu zamanla balçıklaşır.

Arızaya sebep olmaması için tüm petekler, tesisat ve kazan da dahil olmak üzere düzenli aralıklarla temizlenmelidir.

Bu temizlik işleminin yapılmaması durumunda peteklerin alt kısmına çöken kireç ısınma problemleri yaşatır. Peteklerin altı ısınmadığı için dairelerin ısıdan eskisi gibi faydalanamamasına yol açar.

Sıcaklıkla birlikte çökme yapan şebeke suyundaki kireç, ilk olarak merkezi ısıtma sisteminin kazanını etkiler.Isının üretildiği yer olan kazanda başlayan kireçlenme tesisatı ve ardından geniş çökme alanı olan petekleri etkiler.

Peteklerdeki geniş alanda metal aksama yapışan kireç olduğu gibi dibe çöker. Su geçişini engelleyerek, peteklerin alt kısmının eskisi gibi ısınmamasına sebep olur.

Bu durumun neticesi apartmandaki daireler merkezi ısıtmadan eşit oranda yararlanmaz. Dolayısıyla ısınma konforu azalırken, ısınmak için yapılan harcamalar da sürekli artış yaşanır.

Özel kimyasal ve son model yıkama makinası ile sunulan merkezi sistem petek temizleme hizmetimiz mevcut. Kazan da dahil olmak üzere tesisat ve petekteki balçıklaşmanın çözülmesini ve kireçle beraber tüm pisliğin temizlenmesini sağlar.

Merkezi ısıtma bakımı yapılacağı zaman binanın tesisatındaki tüm suyun boşaltılması zorunludur. Merkezi kaloriferin temizlenmesi sistem içinde dolaşan suyun kirlenmesi, pas ve kireç oluşumunun sonucu.

Çamurdan kaynaklanan sorunları ortadan kaldırmak için yıkama yapılır. Aslında bu sistemlerde binada dolaşan suyun içerisinde ki pislikler en aşağı noktada olan kazana birikir. Fakat peteklerin dibine çöken ve borulardaki kireç oluşumu çözülmez.

Yani normal dairelere göre sistem çok daha geç kirlenir ancak yinede bakım ister. Sistem yeni yapıldığında aşağı yukarı 10 yıl kadar sorunsuz çalışır.

Sorunsuz derken tabi ki ufak tefek bir takım arızalar olacaktır. Sadece bu süre zarfında merkezi ısıtma sistemi ve kazan temizliği gerekmeyebilir.

Bahsettiğimiz 8-10 geçtikten sonra kesinlikle detaylı bir yıkama yapılmalıdır. Peki sistem yeniyse bakım yapılmaz mı, tabi ki yapılır. Hatta 2 yılda bir detaylı yıkama yapılmalıdır.

Çünkü siz sistem yeni diyerek yıllarca beklerseniz merkezi sistem suyunu devir daim eden pompaların ömrünü de bitirmiş olursunuz. Sistemde oluşan kireçlenme ve pas pompaların bozulmasına neden olabilir.

Pompaların büyük olması nedeni tamiratı veya değişimi size pahalıya mal olur. Sistem temizliği yaptırarak doğal gazdan tasarruf edip yıkama için verdiğiniz parayı da amorti etmiş olursunuz.

Merkezi Isıtma Sistemi Çalışma Prensibi grafik

Peki! Merkezi ısıtma nasıl temizlenir?

Sistemin temizliği kazan dairesinden yapılır. Evlerde herhangi bir petek sökülmez. Sadece dairelerde hava almak gerekirse veya peteklerin vanalarının açılıp kapanması gerekirse bunun için dairelere girilebilir.

Her dairede birinin bulundurulması gereklidir. Eğer her dairenin ana vanası varsa, ana kolonla daireyi ayırabiliyorsak daire içinden de makine ile temizlik yapılabilir. Kazan dairesi temizliği ve merkezi kalorifer borularının peteklerin temizliği kış gelmeden yapılırsa daha iyidir.

Sistem ilk çalışmasını temiz şekilde yapması daha iyi olur. Zaten kış ortasında 1-2 gün kaloriferi yakmadan kimse o evde duramaz. Profesyonel Petek Temizleme Makinası ile merkezi ısıtma kalorifer sistemlerinizi temizleyebilirsiniz.

Uzun süre kullanılan merkezi ısıtma petek temizliği daire bazlı değil, binanın tamamına uygulanması gereken temizlik işlemidir. Su kireci açığa çıktığı zaman ilk ısıyı gördüğü yere yapışır. Bu nedenle ilk ısıyı gördüğü yer kazan olacağı için önce kazanın içerisinde kireçleme görülür.

Kireç borularda ilerleyerek en rahat yere oturur. Borulardan çıktığı zaman en rahat yer kalorifer peteklerinin içerisidir.

Ağır olan parteküller (kireç parçaları) radyatörün tabanına çöker. Dönüş hattının boru çeperinde daralma meydana geleceği için gidiş hattı sıcak dönüş hattı soğuk olur.

Radyatörün üstünden gelen sıcak su aşağı inerek soğur, bu nedenle merkezi ısıtma sistemlerinde mutlaka kazan temizliği yapılmalıdır. 

Petek temizleme kimyasalımızın temizleme esnasında yaptığı vazife, petekleri temizlerken aynı zamanda kazanın çeperine yapışan kireçleri de temizler. 

Kombilerde bakım dediğimiz mevzuda aynı olay kombinin eşanjöründe gerçekleşir. Eşanjör en çok ısıya maruz kaldığı için temizlik esnasında mutlaka kombi eşanjörünün kireçlerden arındırılması gerekir. 

Merkezi sistemlerde daire bazlı çalışma sadece o dairenin temizliğini yapmış olursunuz. Diyelim ki 10 daireli bir apartmanda 5 daire peteklerini temizletti. 

Merkezi ısıtma sistemi devreye girdiği anda geriye kalan 5 dairenin radyatörleri ve kazanın içerisinde bulunan kireç, sistemin içerisine doğru ilerler.

Yapılan petek temizliği çalışmaları boş yere yapılmış olur. Temizlik yapılmayan dairelerdeki kireç hareket eder. Boş olan yani temizliği yapılmış dairelerdeki peteklerin içerisine doğru hareket eder. 

Merkezi sistem akıllı bina diye tabir edilen fancoil sistemlerin temizliği ve bakımı farklıdır. Chiller grubu ısıtma soğutma tesisatında koruma kimyasalı dediğimiz sıvı, içerisinde bakır ve metal bulunan moleküler yapıdan oluşur.

Merkezi ısıtma sisteminde kazan dairesi bakım ve petek temizliği nasıl yapılmalıdır?

Merkezi sistemin ilk yatırım maliyeti bireysel sisteme göre daha avantajlı. Ekonomik ömrü daha uzun, bireysel sistemde sıcak su alma imkanı sınırlı olup, merkezi sistemde sıcak su temin edilirken bu sıkıntı yaşanmaz.

Bireysel sistemde boiler kullanıldığı takdirde sıcak su temininde sıkıntı yaşanmaz. Merkezi sistemde tadilat, temizlik, bakım, kazan dairesinden yapılacağından bina sakinleri rahatsız edilmeden çözüme ulaşılmış olur.
Merkezi sistemde dezavantaj ise bireylerin yakıt tüketiminin paylaşımı adil olmayabilir.

Bütün işlem kazan dairesinden yapıldığı için bireylere rahatsızlık vermez. Her daireye ayrı ayrı girilmesine gerek kalmaksızın daha hızlı daha tasarruflu bir işlem olacaktır.

Merkezi Sistem Petek Temizliği;

Merkezi ısıtma tesisatında ortak kulanım söz konusu olduğu için tek başınıza davranmanız mümkün olmaz. Ya ben dairemde petek temizliği yaptırmak istiyorum demiş olsanız. Cihaz ile tek noktadan bağlantı yapılıp petekler sökülmeden temizlik şansı yoktur.

Genel itibari ile petek temizliği kazan dairesinden bütün dairelerin temizliği şekliden yapılmaktadır. İlla ben dairemin temizliğini yaptıracağım derseniz o zaman petekler tek tek sökülüp temizlenmelidir.

Merkezi Sistem Bakım ve Petek Temizliği

Merkezi sistemlere bakıldığı zaman tesisatlar eski tip tesisat ve demir borudur. Dolayısıyla bu hatlarda çürümeler, zayıflamalar görülmektedir. 

Merkezi sistemin bakım ve temizliğini yapacak ekiplerin tesisatı iyi analiz ederek kimyasal ilacın kaliteli, siteme zarar vermeyen ilaç ile yapılması yanında ilacın dozajının da iyi ayarlanması gerekmektedir.

Gerekli görülürse sistem koruyucu kimyasal ilaçta kullanılmalıdır. Merkezi ısıtma sisteminde temizlik ve bakım sonrası daralan boru çapları açılır, sistemde sirkülasyon kolaylığı sağlanmış olur.

Isı ulaşması gereken her noktaya rahatlıkla ulaşır, radyatörler ve boru hatları açılmış olur, radyatörlerde homojen ısınma gerçekleşir, enerji kayıpları önlenmiş olur, enerji kayıpları azalacağından enerji maliyetleri de azalmış.

Belki bu konuya ilişik yazılacak çok daha farklı şıklarda olabilir. Bakım ve temizlik sonrası tasarruf ettiğinizi faturanızda gözlemleyeceksiniz.

Kazan Dairesi Pompa Bakım ve Temizliği

Merkezi Isıtma Sistemlerinde doğal gazın emniyetli, ekonomik ve sağlıklı kullanabilmesi için neler yapılmalı bunları sizlerle paylaşmak istedik. En öncelikli husus periyodik bakımların mutlaka yapılıyor olması gerekmektedir.

Sonbahar mevsiminde yakıtın hava ile uygun oranda karıştırılarak tam verim alınabilmesi için tam yanmayı sağlayan (brülör) ‘ün bakımının yapılması gereklidir. Yine bu mevsimde kazan dairesinin bakımı yapılmalıdır.

Kazan dairesinin iç kısmı istenilen temizlikte olduğu zaman içeride yanan doğal gaz metale daha yakın temasta bulunacağından kazanın içindeki suyun daha erken ısınması sağlanmış olur.

Suyun bu şekilde erken ısınması paralelinde ısı sirkülasyonu daha hızlı sağlanır. Petekleriniz daha çabuk ısınır. Bundan öte kazan dairesinin bakımlı olması demek, kazan dairesinin uzun ömürlü olması anlamına gelir. Kış ortasında arızalanıp bütün apartman sakinlerinin mağduriyetine sebep olunmaz.

Kazan Dairesi Bakım ve Petek Temizliği

Günlük bakımda; Fotosel kontrol edilmeli. Su seviyesi gösterge havası alınmalı. Kazan günde bir kaç kez blöf edilmeli. Kazan üzerinde bulunan su ve buhar yakıt tesisatı üzerindeki kaçak oluşan flanş ve bağlantı yerleri kontrol edilip sıkıştırılmalı.

Emniyet ventilinin kolayca açılabilecek durumda olup olmadığı kontrol edilmeli. Katı yakıtlı kazanlar dayanma sonucunda oluşan küllerin temizlenmesi gerekmektedir.

Kazan Dairesi Pompa Bakımı ve Petek Temizliği

Aylık bazda Kazan Dairesi Kontrolü de yapılmalıdır. Peki bu kontrol aşamasında neler yapılmalı şimdi bunları beraber inceleyelim. 

Brülör temizliği yapılmalı yakıt filtresi temizlenmeli. Elektrik tesisatının kontrol edilerek gerek görülürse bir elektrikçiye kontrol ettirilmeli. Duman boruları bir kaç kez temizlenmeli, su seviye otomatiğini deneyip test edilmeli.

Su seviyesini düşürüp çalışıp çalışmadığının kontrolü yapılmalı. Bütün bu bakım işlemleri, sağlıklı ekonomik ve oluşabilecek mağduriyetlerin önüne geçebilmek için tavsiye edilir.

Yıllık bakımda neler yapılmalı buna da değinmeden geçmek olmaz. Kazan tamamen boşaltılmalı, baca temizliği yapılmalı. Kazanın içi yüksek basınçlı su ve kimyasal ilaçla iyice yıkanmalı. Korozyon ve sudaki kireç sebebi ile oluşan tabaka sökülmeli, eskimiş contalar değişmeli.

Yüksek verim almak, sağlıklı ve kesintisiz ısınma sağlanabilmesi için: kazan dairesi bakıcısı ve yönetimin kazan dairesi bakımını ihmal etmemesi gerekir.

Kimyasal İlaçla Kazan Dairesi Bakımı ve Petek Temizliği

Kazanların aktif olduğu sonbaharda bacaların emiş değerleri ölçülmeli. Elde edilecek emisyon değerleri ışığında yapılacak ayarlar ile yakıttan tasarruf imkanı sağlanır. Böylelikle çevre kirliliğine neden olabilecek zararlı gazlar minimize edilir.

Kazan dairesi iç kısmı istenilen temizlikte olduğu zaman içeride yanan doğal gaz metale daha yakın temasta bulunur. kazanın içindeki suyun daha erken ısınması sağlanmış olur.

Kazan dairesinden çıkan borular ve vanalara yalıtım yapılması da önem teşkil etmektedir.

Kazan dairesinin temizliği hususunda titiz davranmalı toz ve nemden arındırılmalıdır. Kazan dairesi amacı dışında yani,kapıcı dairesi depo tarzı ihtiyaçlar için kullanılmamalıdır.

Kazan dairesinden çıkan borular ve vanalara yalıtım yapılması da önem teşkil etmektedir.

Merkezi sistem radyatör temizliğimerkezi sistem radyatör bakımı, kazan petek temizlik. Merkezi sistem kazan radyatör petek temizliğini petek temizleme makinası ve solüsyon kimyasal ilaç ile temizliği yapılarak tesisat içinde oluşa pislik yumaklarının temizliği sağlanmaktadır.

Merkezi ısıtma sistemiyle ısınan kurum ve sitelerin toplu şekilde temizliği yapılmaktadır. Merkezi sisteme bağlı radyatör ve tesisatlar içerisinde yer alan hışır kireç su taşı benzeri maddeler uzun yıllar kullanımdan temizlenmesi gerekir.

Aksi takdirde boruların çaplarında küçülmeler meydana gelerek kazan dairesinden çıkan borularda ısı kaybı meydana gelecektir.

Merkezi sistem radyatör temizliğini kazanın içerisine verdiğimiz kimyasal sayesinde tesisat radyatörler ve kazanı temizliyoruz. Bu kimyasal radyatör muslukları içerisinde oturmuş kireci pası söker alır.

Bu işlem yaklaşık birgün sürmektedir. Bu işe özel kimyasallar kazanın içerisindeki kireçlenmeleride temizler.

Merkezi sistem kazan petek temizliği Kampa Petek Temizleme Makinası ile temizlenmektedir. Merkezi sisteme bağlı radyatörlerden, kimyasal ilaç salarak tesisat içinde yer alan pislik, tortu, kireçin temizlenmesi sağlanır.

Temizlenmediği sürece tesisat borularında küçülmeler meydana gelmektedir. Merkezi sistem kazan petek temizliği yapılmadığı sürece kazan dairesinden çıkan borular daire ve işyerine ısı dağılımı yapamamaktadır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu