Pompalar

Kimyasal Pompası ile Sıvı Taşıma 2024 Güncel

Kimyasal pompası, kimyasal maddelerin yüksek derecede aşındırıcı veya uçucu yani tehlikeli olanlarının aktarımı için kullanılır. Bir kişinin sağlığını etkileyebilir, ciddi zararlar durumunda dava sorunlarına neden olabilir ve çevreyi ve gıdalarımızı kirletebilir.

Endüstriyel binalar için bu tehlikeler, personelin, prosedürlerin ve tesis ekipmanının güvenilir olması büyük önem taşır. Bu makale, çeşitli tehlikeli kimyasalların güvenli kullanımı için pompalama hususları ile ilgilidir.

Kimyasalların Tehlikesi

Her türlü tüketim malları ve endüstriyel proseslerin üretiminde birçok kimyasal ve solvent kullanılmaktadır. Bu kimyasallar, işleme, ilaç endüstrisi veya atıkların arıtılması gibi üretim sürecinin bir parçası olarak kullanılabilir .

Kimyasallar, örneğin, metallerin temizlenmesi veya hijyenik gıda işlemlerinde kullanılan ekipmanların temizliğinde, işlemden geçirilmesi için de kullanılabilir. Kimyasallar, aynı zamanda yapışkan bileşiklerde çözücü olarak yaygın olarak kullanılan çözeltilerin bileşenleri de olabilir.

Solunduğunda, bu çözücüler merkezi sinir sistemini etkileyebilir, örneğin amnezi ve kanser için bilinen bir tehlike oluşturabilir.

Sülfürik asit , endüstride en yaygın kullanılan asittir. Gübre üretiminde ve araba akülerinde elektrolit olarak kullanılır. Deri ile temasta bulunan sülfürik asit ciddi yanıklara neden olur;

Bu nedenle, üretim sürecini, kimyasalların pompalanması sırasında sızıntı riskinin ortadan kaldırılacağı şekilde ayarlanması önemlidir.

Kimyasal maddenin arka planı da önemlidir. Örneğin hidroklorik asit, gözlere, diş minesine ve solunum sistemine zarar vererek çalışanlar için uzun süreli sağlık tehditlerine  neden olabilir. Hidroflorik asit veya aseton gibi uçucu maddeler oldukça zehirli olduğundan, bitkilerin sağlığı için bu uçucu maddelerin buharlaşması en az seviyeye indirilmelidir.

Çoğu zaman kimyasallar fabrikaya varillerle ya da konteynırlarla ulaşırlar, buradan üretim alanına reaktörlere, depolama tanklarına ya da üretim hatlarına aktarılırlar. Üretim sürecinde seyreltilir, diğer kimyasallarla veya süspansiyonda katı maddelerle karıştırılır.

Kimyasal, farklı materyallerle karıştırıldığında, orijinal kimyasalın geri kazanılması için bir filtrasyon sisteminden geçirilmesi gerekebilir. Bu kimyasallar yerel ortama yönelik bir tehdit oluşturduğundan, sızıntı veya olay riskinin azaltılması veya tamamen ortadan kaldırılması için işlem yapılmasını gerektirir.

Sızıntısız Çalışma ve Kimyasalın Muhafaza Edilmesi

Sızdırmazlık, bir pompanın güvenli çalışması için en önemli özelliktir.

“Pompa sadece mührü kadar iyidir” endüstriyel pompaların dünyasında bilinen bir deyimdir. Pompalama prensibi genellikle, kullanılabilecek sızdırmazlık tipine sınırlamalar getirir. Bu, sızdırmaz contalı pompaları sızdırmazlık pompalarıyla karşılaştırarak ayrıntılı olarak açıklanmaktadır.

Döner Mil Sızdırmaz Kimyasal Pompası

Mil keçeli pompaların çoğu Örn. Döner lob pompaları, santrifüj pompaları, dişli pompaları ve kanatlı pompalar, dönen şaft ile pompalanan sıvı arasında bir sızdırmazlık mekanizması gerektirir.

En basit yöntem salmastra kullanmaktır. Salmastra halkaları kullanıldığında dezavantajı, Kimyasalın tehlikeli alanlarda sorunlara yol açabilecek ısı oluşumudur. Kimyasal pompası için, salmastra aşındırıcı aşınma nedeniyle sürekli bakım gerektirir, salmastra halkaları sıkılmalıdır, ancak doğal sızıntı riski her zaman mevcuttur. 

Mekanik Contalı Kimyasal Pompası

Mekanik bir conta daha güvenli bir çözüm sağlar ve proses pompalarında salmastralı pompalara göre  çok daha yaygın bir özelliktir. Mekanik conta, sızdırmazlık yüzleri arasında yağlayıcı ve soğutucu madde olarak görev yapan işlem sıvısı ile sürekli bir sızdırmazlık yüzeyi oluşturan yaylı gerginliğik sağlar.

Mekanik salmastra sabit bir yüze doğru dönerken, conta aşındırıcı aşınmaya maruz kalacaktır. Tek bir mekanik salmastra kullanılması sonucu, ‘sızma’ sıvısı görülebilir ve buharlaşarak buharlaşan kimyasalın arka plandaki varlığına veya daha da kötüye, sıvının ‘atmosfere salınmasına’ neden olur.

Çifte mekanik bir sızdırmazlık sisteminin yerinde olduğu durumlarda, ana contanın ya teftiş gerektirmesi ve sonunda contanın aşındırıcı yıpranmadan geçmesi ya da arızalanması, söndürme sırasında basınçta ya da sıvı seviyesinde bir düşüşe neden olacak ve bu da bir operatör alarmı oluşturacaktır.

Pompaya alarm verilmemesi veya katılmaması durumunda, ikincil conta da bozulabilir ve bu da atmosfere salınmasına neden olabilir.

Hava ile Çalışan Çift Diyaframlı Kimyasal Pompası

Standart hava ile çalışan çift diyaframlı (AODD) pompalar , Polipropilen veya PVDF gibi metal veya enjeksiyon kalıplı plastiklerden imal edilir. Bu malzemeler en yaygın kimyasalları ve çözücüleri işleyebilir; Ancak bazı bileşikler için doğru kimyasal pompası malzemesini seçmek zordur.

Daha yüksek sıcaklıklar gerekiyorsa, kalıplanmış plastik pompalar + 90 ° C ile sınırlıdır. Diyaframlar farklı malzemelerden (kauçuk veya termoplastik) yapılabilir, ancak kimyasallar ve solventler için çoğunlukla PTFE diyaframları kullanılır. Diyaframlar pompalanan sıvıyı hava odasından ayırır.

Pompanın farklı bölümleri, sertlik, sıcaklık sınırlamaları, kimyasal direnç veya masraf gibi malzemelerin özelliklerinden dolayı kısıtlamalara sahip olabilir. 

Bir diyafram yırtığı durumunda, sıvı diyaframı geçecek ve hava bölümüne girecektir. % 100 kimyasal olarak dirençli bir malzemeden yapılmadığı takdirde, hava bölümü ortama sızdıracaktır. Hava bölümüne yerleştirilen bir kaçak tespit sensörü, diyaframların kopmasını algılamaya yardımcı olabilir.

Ancak sensörler pompanın hava tarafına yerleştirildiği için ideal olmaktan çok uzaktır. Bir kopma algılaması sadece pompalanan kimyasallar önceden sıkıştırılmış havaya kaçtığında ve sensörlerin ihlali tespit etmeden önce pompanın atmosfere çıkarılmasıyla gerçekleşir.

Sonuç olarak;

Kimyasal Pompası Seçerken Kritik Noktalar

Sizde sizde işletmeniz için kimyasal pompası almak istiyorsanız lider markaları www.kampa.com.tr den ulaşabilir teknik personelimizle ihtiyaçlarınıza en uygun pompa bulma konusunda destek alabilirsiniz.

Su pompaları hakkında detay bilgi için tıklayınız.

Faydalı bulduysanız unutmadan Yorum Yapın!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu