Manyetik pompa nedir? Mekanik salmastra kullanılmadan zehirli ve diğer tehlikeli sıvıları pompalamak için tasarlanmış pompa.
İçindekiler
Manyetik pompa nedir? Harici bir kaynaktan gelen elektrikten ziyade manyetizma biliminin kullanımıyla desteklenen bir pompa türüdür.
Manyetik pompa nedir? Enerji tasarrufludur ve işletim için salmastra veya yağ keçesi gerektirmez.
Manyetik pompa nedir? Asitler, su ve yağlar da dâhil olmak üzere çeşitli sıvıları aktarır.
Manyetik pompalarda mekanik bir conta bulunmadığından, tehlikeli kimyasal sızıntı olasılığı veya bir tıkanıklık nedeniyle pompanın aşırı ısınması söz konusu değildir.
Manyetik pompalarının genel özellikleri, mıknatıslar tarafından üretilerek, bir manyetik alan tarafından desteklenen kapalı bir mahfazada bulunan dönen bir pervane içerir.
Pervanenin dönüşü, pompanın muhafazasının içinden ve dışından sıvı besleyen bir kuvvet üretir. Pompanın temel amacı, bir sıvı içinde enerji ve hareketi korumaktır.
Manyetik pompalarda, pervane ve motora bağlı mıknatıslara sahiptir. Kalıcı mıknatıslar pompanın tahrik tertibatına bağlanır. Tahrik mıknatısı, iç rotoru tahrik eden mıknatıs, motor tarafından çalıştırılan ikinci bir şafta bağlanır.
Motor açıldığında, mıknatısını çevirir. Motorun mıknatısından gelen manyetik kuvvet, pervanedeki mıknatısın dönmesini ve pervaneyi döndürmesini sağlar.
Manyetik pompa nedir? Santrifüj pompadır, yani sistem üzerinden pompalanan sıvı pompanın içine emildiği yerden farklı bir noktada çıkar. Pervanenin dönüşü, sıvının enerjide artmasına ve sıvının pompadan boşaldığı basıncın artmasına neden olur. Basınçtaki bu artış, akışkanın hareket etmesini engelleyen şeydir.
Manyetik Pompa Nedir? Çalışma Prensibi
Manyetik bir pompa, sıvı çarkının dönüşünü oluşturmak için dengeli bir manyetik alan kullanır. Çark ile motor arasında doğrudan tahrik bağlantısına sahip geleneksel bir santrifüj pompanın aksine, mag tahrikli pompa, doğrudan tahrik mekanizmasını ortadan kaldırır ve manyetik bir alanla değiştirir.
Pompa milinin ucuna bir dış manyetik çan yuvası monte edilmiştir. Bu dış zil arka muhafazanın dışına hizalanır. Pompa çarkı daha küçük bir mıknatıs tertibatına bağlanır ve bir iç mil ve burç tertibatına gider.
(Sıvı uç parçalarının tümü, pompanın akışkan kafasının içinde mekanik bir contaya ihtiyaç duymadan izole edilmiştir.) Küçük mıknatıs tertibatı, dış çan mahfazasının manyetik alanının ortasına monte edilmiştir.
Bu iki mıknatıs tertibatı bir sıvı bariyeri ile ayrılsa da, manyetik alanlar hizalanır. Pompa motoru çalıştırıldığında, dış çan muhafazası dönmeye başlar.
Dış zil döndükçe dönen manyetik alan iç çark mıknatısını etkiler. İki mıknatıs bir araya gelmeye başladığında, çark, sıvıyı döndürmeye ve yerinden etmeye başlar.
Manyetik Pompa Nedir? Neden Kullanılır?
Standart bir santrifüj pompayla, pompalanan akışkanın pompa mili etrafından sızmasını önlemek için, özellikle de yüksek basınçtaysa, bir tür conta gerekir. Üç ana seçenek vardır:
- Salmastra: pompa milinin etrafında sıkıştırılmış bir salmastra malzemesi, mahfaza içindeki (salmastra kutusundaki) açıklıkta yerinde tutulur ve salmastra malzemesi aşınırken veya dururken sıkılaştırılan bir rakor somunu ile sıkıştırılır.
- Dudak contası veya O-ring : Kauçuk veya plastik bir halka, tahrik milinin etrafına oturur ve pompa gövdesindeki bir oyukta yerinde tutulur.
- Mekanik salmastra: Mekanik salmastra iki parçadan oluşur: pompa gövdesine sabitlenmiş bir bileşen ve pompa milinde dönen bir bileşen. İki bileşenin yüzleri, düz ve pürüzsüz olacak şekilde işlenir ve birbirine bastırılmaları için yaylıdır. Bu, sızıntıları azaltmak için en etkili seçenektir, ancak kurulumu pahalı ve zor olabilir.
Yinede bu 3 madde sızıntıyı önlemek için ideal değildir. Akışkan sızıntısını önlese bile gaz kaçırabilir. Aslında sızdırmazlık; manyetik pompa milini yağlamak ve soğutmak için küçük bir sızıntının korunması önemlidir.
Bazı durumlarda, aşırı ısınmayı önlemek için bir yağlayıcı enjekte etmek gerekir ve bu pompalanan sıvının kirlenme olasılığını ortaya çıkarır.
Bir pompa contası, özellikle pompalanan sıvı aşındırıcılar içerdiğinde, aşırı sızıntıyı önlemek için izleme ve sık bakım gerektirir. Sızan tüm sıvılar güvenli bir şekilde tutulmalı ve atılmalıdır.
Sıvının ayrıca toksik, yanıcı, radyoaktif veya çevreye zarar vermesi durumunda, sızıntı olasılığı, küçük olanlar bile, son derece tehlikeli olabilir. Sızıntı, pompa arızası veya kapanmasının ana nedenlerinden biridir ve contaların ve paketleme malzemelerinin bakımı pahalı ve zaman alıcıdır.
Çevreyle ilgili kaygılar ve mevzuat, sanayiyi daha temiz pompalama teknolojisi uygulamaya yönlendirmiştir. Manyetik pompa, pompalanan sıvıyı tamamen pompa mahfazasının içinde içerir.
Yalnızca, hareketli parçalardan aşınmaya maruz kalmayan hermetik bir contaya (sabit bir conta veya O-ring) sahiptir. Bu nedenle, emniyetli zeminlerde sızıntının tolere edilemeyeceği veya geri kazanım ve işlem maliyetlerinin düşük olduğu uygulamalar için idealdir.
Manyetik Pompa Nedir? Nerede Kullanılır?
Genellikle pompalanan ürün aşındırıcı bir yapıdaysa veya bu ürünün sızıntısı operatörlere yada çevreye zarar verme potansiyeline sahip olduğunda kullanılır.
Özelikle aşağıdaki kimyasalların aktarılmasında kullanılmalıdır.
- Hidroklorik asit
- Metan
- Sodyum sülfat
- Sodyum hidroksit
- Sodyum hipoklorit
- Sülfürik asit
Bu ürünlerin kullanıldığı bazı tipik uygulamalarda aşağıdaki gibidir.
- Tanker Boşaltma
- Toplu Kimyasal İşlemler
- Özel Kimyasallar
- Sütun geri akış
- Reaktör Beslemesi
Manyetik Pompa Nedir? Fiyatları Hangi Aralıklarda?
Her zaman olduğu gibi bu pompalarda da basınç ve debiye göre fiyatlar değişkenlik gösterir. Kampa olarak tüm ürünlerde en uygun fiyatlarla hizmet vermeye çalışıyoruz. Manyetik pompa fiyatları 2022 Yılı fiyatları ise 1050 TL ile 5150 TL arasında değişir.
Bu makalemizde manyetik pompa nedir, nasıl çalışır, neden kullanılır, özellikleri nelerdir, fiyatları hangi aralıklarda gibi ana konu başlıklarına değindik. Yukarıda anlatılmayan, aklınıza takılan soruları aşağıya yorum yaparak bize iletirseniz memnuniyetle cevaplarız. En çok satılan kimyasal pompa md 40 sitemizden sipariş verebilirsiniz.
Manyetik pompa ile ilgili bilgi ve öneri almak için 444 5 622 numaralı Çağrı Merkezimizden bizlere ulaşabilirsiniz. Kimyasal pompa ile sıvı taşıma işlemi bilgi için tıklayınız
Faydalı bulduysanız paylaşmayı unutmayın.