Pompalar

Hava Diyaframlı Pompa Nedir? 2023 Güncel

Havayla çalışan diyaframlı pompalar endüstrinin birçok alanında değişik amaçlarla kullanılır. Pompa ölçüsüne uygun kapasitedeki bir kompresöre havalı pompa bağlanarak çalıştırılır.

Elektrikle çalışmadığı ve içinde elektrikle çalışan parça barındırmadığı için patlamazlık özelliği vardır. Farklı basınç değeri ile çalışan diyaframlı pompalar kısaca emme basma tulumbaya benzer.

Havalı, çift diyafram tip pompalar hava valfi sayesinde ex proof alanlar için daha çok güvenli hale getirildi. Hava ile çalışan pozitif deplasmanlı bu pompalar yanıcı ortamlarda yer alan sıvı transferinde tercih edilmektedirler.

Diyaframlı Pompa Kullanım Alanları Nelerdir?

Diyafram pompalar endüstiyel uygulamalar başta olmak üzere pek çok uygulamada kullanılır.

  • Çamurumsu atıklar,
  • Aşındırıcı kimyasal
  • Uçucu solventler
  • Viskoz, yapışkan sıvılar
  • Kaymaya duyarlı gıda maddeleri ve eczacılık ürünleri
  • Kirli su ve aşındırıcı bulamaç
  • Küçük katılar
  • Kremler, jeller ve yağlar

Havalı Diyaframlı Pompa Çeşitleri ve Isı Dağılımı

NeopreneMaksimum         Minimum
Bitkisel yağlara dayanımı çok iyidir. Aşınma dayanımı yüksektir.Asitler, esterler, ketonlar malzeme yapısına zarar verdikleri için tercih edilmeyen transfer sıvılarıdır.
90 ˚C                   -22˚C
Buna-N
Genellikle yağlarda kullanılır. Su, hidrolik yağı transferlerinde kullanım dayanımı yüksektir.87 ˚C                   -22˚C
EPDM
Kimyasallara karşı dayanımı iyidir. Yağ ve solventler karşısında çok fazla direnç gösteremez. Alkollerde ve ketonlarda dayanma direnci orta düzeydedir.
138 ˚C                   -40˚C
Teflon
Genellikle ağır kimyasal ve asitlerde kullanılır. Dayanımı çok iyidir. Yüksek sıcaklıklarda sıvı transferi için çok uygundur.100 ˚C                   -35˚C
Viton
Asitlere, yağlara ve solventlere karşı dayanımı çok iyidir.175 ˚C                   -40˚C
Santopren
Orta ve zayıf asitlere karşı dayanımı iyidir.Aşınma direnci
yüksektir. 
135 ˚C                   -40˚C
Polipropilen
Asitlere karşı dayanımı iyidir. Gıda, kimya ve kozmetik
ürünlerinde tercih edilir
82 ˚C                   0˚C

Diyaframlı Pompa Nasıl Çalışır?

Havalı diyafram pompalar güç kaynağı olarak basınçlı hava kullanır. Ayrıca her odada bir diyafram, giriş çekvalfi ve çıkış çekvalfi bulunan iki hazne içerir.

Hava beslemesi, pompanın içine yerleştirilmiş olan bir hava makara valfi ile bir odadan diğerine kaydırılır.

Havanın bir odadan diğerine (diyaframın arka tarafına) sürekli olarak kaydırılması, diğer oda sıvı ile doldurulurken bir odadan ve boşaltma borusuna sıvıyı iter.

Daha basit anlatacak olursak hastahanelerde sık karşılaştığımız enjeksiyon şırıngalarını düşünün. Şırıngaların çalışma şekli aslında diyaframlı pompaların çalışma şeklinin temelini oluşturuyor.

hava diyaframlı pompa piston çalışma grafiği

Piston, Şekil 1’de gösterildiği gibi geri çekildiğinde, sıvı silindire çekilir.
Piston ileri itildiğinde, sıvı, silindirin ucundaki enjeksiyon iğnesinden boşaltılır.

Sıvı, bir enjeksiyon şırıngasıyla aynı noktadan girer ve çıkar, ancak ayrı giriş ve çıkış noktalarına sahip bir modele bakalım.
(Bu örnekte, giriş ve çıkış akış yollarının her ikisi de daireseldir.)

hava diyaframlı pompa piston çalışma grafiği

Şekil 2’de piston dışarıya çekildiğinde silindir sıvıyı emer mi
Cevap hayır. Piston dışarı doğru hareket ettirilse bile, sıvının çekilmesinden yalnızca silindirin üst tarafından hava emer.
Şimdi, Şekil 3’de girilen havanın üzerinde küresel bir çekvalf yerleştireceğiz. Ardından, Şekil 3’te gösterildiği gibi, hava artık akmıyor ve silindiri içine sıvıyı emen bir basınç oluşuyor. .

Piston çalışma grafiği

Sonra, pistonu basalım. (Şek. 4)
Çek valfi çok hafif ise, bir miktar sıvı tahliye edilebilir, ancak çoğunlukla depoya geri döner. 
Çekvalf oldukça ağırsa, emilen suyun tamamı tanka geri dönecektir.

Şimdi, silindirin alt tarafına geri akışı durduracak yönde başka bir çek valf yerleştirin.

piston çalışma mantığı

Bu durumda, alt çekvalf nedeniyle, silindir içindeki sıvı, Şekil 5’te gösterildiği gibi depoya geri dönmez ve üst çek valfı yukarı iter ve dışarı akar.
Piston dışa doğru hareket ettiğinde, bu kez üst çek valf kapandığında, alt taraf açılır ve sıvı silindire emilir. 
Şu anda üst taraftan geri akış olmadığını unutmayın. (Şekil 6) 


Burada gösterildiği gibi, bir çekvalf sıvının bir diyafram pompası (pistonlu pompa) için gerekli olan kilit bir fonksiyon olan tek yönde hareket etmesi için çalışır. 
Genel olarak, çek valf olarak bir kontrol bilyası kullanılır.

Diyaframlı Pompa Tasarımı

Pompa mili çalışma grafiği
Yukarıdakiler diyaframlı bir pompanın emme ve boşaltma ilkesini gösterir.

Dİyaframlı Pompaların Özellikleri

Yukarıdaki çalışma prensibine dayanarak, diyafram pompaları aşağıdaki özelliklere sahiptir.

  • Titreşimli Sıvı Akışı : Çalışma prensibi nedeniyle, emme ve boşaltma işleminden dolayı sıvı aralıklı olarak akar. Buna nabız denir, bu diyafram pompalarını temel olarak santrifüj pompalardan farklı kılar. (Daha sonra ayrıntılı olarak açıklanacak)
  • Bir Çek Valf Çalışmasıyla Sıvı Silindire Girdiğinde, Daima Üst Taraftan Dışarı Akar : Bu nedenle, tahliye tarafına (üst taraf) önemli bir basınç uygulanmış olsa bile, küresel çek valfi basılı tutarak, güç (pistona basma kuvveti) izin verdiği sürece, silindir içindeki basınç artar.
  • Teorik olarak konuşursak, kapalı çalışma durumunda, bu, silindir içindeki basıncın sonsuz şekilde artabileceği anlamına gelir. Bununla birlikte, basınç sonsuzluğa ulaşmadan önce, pompanın yakınındaki en zayıf kısımlar, örneğin silindir veya tahliye tarafı boruları patlayabilir veya pistonu çalıştıran motor yanabilir.
  • Diyaframlı pompa kullanılırken tahliye vanasının ve motorun termik rölesinin asla bırakılmamasının nedeni budur.
  • Çekvalf Sızdırmazlığı : Çekvalf etrafına pislik veya yabancı madde girdiğinde sızdırmazlık tehlikeye girer. Böyle bir durumda, geri dönüş işlevi devre dışı bırakılır ve bu, bazı durumlarda pompanın tamamen boşalmasını durduracak şekilde pompa performansını ciddi şekilde bozar.
  • Aynı durum, çek valf veya valf yuvası (bir sızdırmazlık oluşturmak için çek valf ile temas eden kısım) hasar gördüğünde ortaya çıkabilir. Çek valfi ve valf yuvası kuru ise, düzensiz yüzeyler arasındaki hafif boşluklardan geçen hava sızdırmazlık performansını etkileyebilir.
  • (Pompa tankın üstünde ise: emme durumu). Böyle bir durumda, çek valfi ve valf yuvasını sıvı ile ıslatmak sızdırmazlığı arttırır, emme ve tahliyeyi mümkün kılar.

Diyaframlı Pompa Seçimi

hava diyaframlı pompa gövde ve akışkan tablosu

Diyaframlı Pompa Fiyatları

hava diyaframlı pompa çeşitleri

Diyaframlı pompa fiyatları genelde ithal ürünler olduğu için Dolar ve Euro kuruna göre değişkenlik gösterebilir. Kampa yerli sermayeyi desteklemek ve maliyetleri minimum seviyede tutmak için yerli markalarla çalışmaktadır.

Ürünün teknik ve yapısal özellikleri fiyatlandırmada önemli rol oynuyor. Yerli marka Diyaframlı Pompalar 700 TL ile 76800 TL arasında farklılık gösterebiliyor.

Diyaframlı Pompa Tamiri

hava diyaframlı pompa yedek parça

Her mekanik cihazda olduğu gibi diyaframlı pompalarda zaman zaman arızalanabilir.

Çekvalfe pislik takılması, diyaframın yırtılması, düşme çarpma gibi durumlarda kırılma gibi sebeplerle sık karşılaşıyoruz.

Fakat her şin bir ehli olduğu gibi bu pompaların tamiride kendi teknik servislerinde yapılmalı.

Yedek parça sıkıntısı çekmeyen, tekniker kadrosu sağlam teknik servisler aracılığıyla diyaframlı pompa tamiri yaptırmanız mümkün.

Kampa Teknik Servis ekibiyle iletişime geçerek pompalarınızın tamir ve bakımını yaptırabilirsiniz

Yukarıda Diyaframlı Pompaları anlattık. Eksik kalan ya da aklınıza takılan bir şey kaldı mı? Yorum kısmından bizlere iletirseniz buradan memnuniyetle cevaplarız. Pompalar hakkında detay bilgi için tıklayınız.

Diğer ürünlere ait detaylar yakın zamanda eklenecektir. Yeni içeriklerden haberdar olmak için abone olmayı unutmayın.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu