Dalgıç PompalarHidroforlarPompalar

Pompalar Neden Arızalanır? 2024 Güncel

Pompalar, sıvıyı aktarmak için kullanılır. Peki pompalar neden arızalanır? Kuyu dalgıç pompa arızaları neden olur? Su pompası arızası nedenleri sizlerle.

Bahçe sulamadan tutunda, yağ aktarmaya kadar pek çok alanda pompalar kullanılır. Mekanik yapılara sahip olan pompalar, uzun süre sağlıklı çalışmasını sağlamak üzere tasarlanır. Fakat uygun şartlar yerine getirilmediğinde aniden bozulur. Motoru yanar, salmastra dağıtır.

Santrifüj pompalardaki bağlantı elemanlarını kontrol etmek büyük miktarda arıza sebebini ortaya koyar. Bu nedenle bağlantı yapılırken sürekli olarak yapılan çalışmayı kontrol edin. Su pompası arızalarının önemli bir kısmı parçaların ömrünün tükenmesi nedeni ile olur.

Kullanım alanları doğru şekilde seçilmiş olması pompanızın arıza yapmaması adına bir diğer önemli unsur. Aynı zamanda sık sık kontrol sağlamanız arıza çıkmaması konusunda işe yarar. Hidrolik pompa çeşitlerinde ise hidrolik kontrolünün sağlanması önemli çünkü hidrolik arızasına neden olabilir.

Sulama ve pompalama istasyonları çevresinde bulunduysanız, muhtemelen her şeyin planlandığı gibi gitmediğinin farkında oldunuz. Aşağıda, pompalar neden arızalanır önlemek adına bir kaç ipucu yazdık.

Pompalar Neden Arızalanır Emiş Suyu Eksikliği

Pompalar Neden Arızalanır

Su eksikliği, bir dizi farklı faktörden kaynaklanabilir. Suya aç kalan bir sulama pompası, pompanın ömrünü önemli ölçüde kısaltır. Emiş kısmında su yetersiz gelebileceği gibi tıkanabilir.

Örneğin, plastik çuvallar, bir emişinde bulunan pervaneleri sarabilir. Kurbağalar (veya balık veya…), tortular, yabani otlar ve döküntüler de emme süzgeçlerini tıkayabilir. Bu sorunu önlemek için pislik tutucu kullanabilirsiniz.

Diğer faktörler de düşük su kaynağına neden olabilir:

  • Bazen havuz, dere, kuyu, yada depodan temin edilen su, pompanın emmiş miktarından daha düşüktür.
  • Kuyulardaki su seviyesi pompalanırken düşebilir ve pompanın susuz çalışmasına sebep olabilir.
  • Son olarak, hidrofor pompaları, boru hattında bir sorun olması durumunda susuz kalabilir.

Düzensiz Elektrik Akımı

Su pompası arızası neden olur

Motorlar pompaları çalıştırabilmek için elektrik akımına ihtiyaç duyarlar. Motorun gücüne göre monofaze yada trifaze elektirik kullanılır. Ama şehir şebekelerinde anı elektirik kesintileri sebebi ile voltaj hareketlilik gösterebilir. Bu ani voltaj değişikliği sulama pompa arızaları için sebep olur.

  • Voltaj düşük gelirse, motor zorlanarak çalışacağı için aşırı ısınmadan yanar.
  • Yüksek voltaj geldiğinde de içindeki elektrikli parçalara zarar verir, sargıyı patlatır.

Özellikle dalgıç pompa arızası bu durumdan kaynaklanır. Elektrik akımına bağlı pompa arızalarını önlemek için koruma ve kontrol panosu kullanabilirsiniz.

Pompalar Neden Arızalanır Kirli Su

Derin kuyu pompası neden arızalanır

Su çeşitli şekillerde kirlenebilir. Büyük parçacıklar emme süzgeçlerini tıkayabilir. Silt ve kum gibi küçük parçacıkların filtrelenmesi çok zor ve maliyetlidir. Üstelik çok aşındırıcıdır.

Bu küçük parçacıklar, pompanın ve valflerin ömrünü önemli ölçüde kısaltabilir. Suda bulunan kimyasallar k pompa malzemelerine ve contalara zarar verebilir. Pompa satıcısı, pompa malzemelerini belirtmeden önce su kalitesini çok iyi anlamalıdır.

Suyun kirliliğine göre pompa seçimi yapılmalıdır. Aksi halde kısa sürede pompa arızası ile karşılaşmanız mümkün olacaktır.

Pompalar Neden Arızalanır Yetersiz Sistem Tasarımı

Salyangoz pompa arızası neden olur

Bazı pompalama sistemleri, zayıf tasarım nedeniyle devreye alındıkları günden itibaren sorunlara maruz kalmaktadır. Pazar, özel amaçlara hizmet eden pompa tasarımları ve konfigürasyonları ile doludur.

Bir pompa bir uygulamada mükemmel çalışabilir ve başka bir uygulamada aniden şekilde arızalanabilir. Herhangi bir pompalama sisteminin başarısında kontroller ve yardımcı ekipmanlar oldukça önemlidir.

Pompaların kullanım amacına göre yardımcı ekipmanlarının seçilmesi, güneş ışığı ve yağmur suyu almayan uygun yerlere konumlandırılması gerekir.

Dalgıç Pompa Neden Yanar?

Dalgıç pompalarda motor korumasının önemi, çalıştığı ortam gereği kuru tip motorlardakinden farklı. Dalgıç motorlarda temelde 3 farklı hata söz konusu. Elektriksel, mekanik, mekanik hatanın sebep olduğu elektriksel hatalar.

En sık karşılaşılan hataların başında %80 strator sargılarının yanması. Buna neden olan faz kaybı, voltaj dalgalanması, dengesizliği ve aşırı yüklenme. Primer ve sekonder fa

Faz Kaybı

Şebekenin motor tarafında olma durumuna göre primer ve sekonder faz kaybı gerçekleşir.

Voltaj Dalgalanması

Voltaj dalgalanmalarının dalgıç motorlardaki etkileri kutu tip su motorlarındakine göre farklıdır. Dalgıç motorlarda voltajın artması ve azalması akımın artmasına neden olur. Motorlarda voltaj toleransı +10, -10 ve bu değerler arasında motor akımında çok hafif dalgalanmalar olur. Düşük voltaj, yüksek voltajdan daha sık karşılaşılan bir durum.

Voltajın %10 artması: Pompa devri artar, debi ve basınçta paralel artar bu durum motor akımını artırır.

Voltajın %10’dan fazla artması: diğerine oranla motorun kalkış torku ve akımı yükselir. Kolon borularının ve mekanik tesisatın yorulmasına ve pano elemanlarının zarar görmesine sebep olur.

Voltajın %10 düşmesi: Pompa devri azalmasına, debi ve basıncında azalmasına sebep olur. motor akımı artar.

Voltajın %10^dan fazla düşmesi: Motor akımında ciddi düşüş olur ve aşırı yük koruyucuları devreye girer.

Voltaj Dengesizliği

Voltaj dengesizliği, dalgıç motorlarda en fazla hataya neden olan konu. Voltaj dengesizliği motorun her üç fazındaki voltajın birbirinden farklı olması olarak tanımlanır. Her üç fazdaki voltaj değerleri toleransların içinde olsa bile dengesizlik sorunu olabilir.

Voltaj Dengesizliğinin Olası Sebepleri

  • Tek fazlı yüklerin dengesiz dağılımı,
  • Kalitesiz şebeke,
  • Güç faktörünün düzgün yükselmemesi,
  • Faz toprak kısa devreleri,
  • Dağıtım sisteminde varolan açık devreler,

sebep olabilir. Voltaj dengesizliğine karşı motor tipi ne olursa olsun, motor şebekeye bağlanırken her üç faz sırayla kaydırılarak bağlanır. Üç fazda kaydırıldığı için dönme yönü değişmez. Hangi bağlantı şekli en düşük dengesizlik durumu oluşturur ise o şekilde bağlı bırakılır.

Aşırı Yüklenme

Dalgıç moto panoları -10°C ile +50°C arasında çalışır. Farklı sıcaklık değerleri termik rölelerin açma kapama değerlerinin değişmesine neden olur. Bu tip röleler motor devre dışı bırakma işlemini geciktirir ve motor yanar. 

Su pompası arıza sebepleri

Kısacası sulama pompa arızaları pompaya uygun donanım ve kullanım eksikliğinden kaynaklanır. Pompanın çalışma şekline uygun şartlar sağlandığında herhangi bir problem yaşanmayacaktır.

Pompa üretimi yapan tüm firmalar olası arızalar için 24 ay garanti vermektedir. Fakat bu garanti fabrikasyon hatalarına karşı garantilidir. Kullanıcı hatasına bağlı hasarlarda garanti kapsamına girmemiş olur. Özellikle motor yanması garanti kapsamına girmez.

Pompa tamir fiyatı, sıfır değerinin 3/1 fiyatı ile 3/2 fiyatı arasında değişmektedir. Bu fiyatların belirlenmesinde değiştirilecek parça fiyatı, işçilik gibi giderler hesaplanarak yapılır.

Pompa teknikerlerimizle 444 5 622 den iletişime geçerek pompa motor arızaları için destek ve öneri almanızda mümkün.

Bir sonraki makaleden anında haberdar olmak için bültenimize abone olabilir, faydalı bulduysanız sosyal medya hesaplarınızda paylaşabilirsiniz. Soru ve görüşlerinizi yorum yaparak belirtebilirsiniz. Dalgıç pompalar hakkında detay bilgi için tıklayınız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
x  Powerful Protection for WordPress, from Shield Security
This Site Is Protected By
Shield Security