Pompalar

Hobi Bahçesi Yapımı için 10 İpucu 2023

Hobi bahçesi, özel bir bahçeniz var mı? Ya da bahçıvanlığa ilgi duyuyor musunuz? Eğer öyleyse, muhtemelen bahar hızla yaklaşırken toprağın yeniden doğuşunu fark etmişsinizdir.

Hobi bahçesi düzenleme

Özellikle şehir hayatından sıkılan, şehir merkezinden uzak küçük kırsal yaşantısını renklendirmek isteyen, toprağa hayat aşılayan çiftçilere hobi bahçesi nasıl yapılır püf noktaları ve detaylı bilgileri kaleme aldık.

1.Hobi Bahçesi Seçeneklerinizi Düşünün

Hobi Bahçesi
  • Sebze mi istiyorsunuz ?
  • Bir ağaç mı?
  • Bir çiçek mi?

Tercihiniz sebze bahçesi yönündeyse, hem yemekten hoşlandığınız hem mevsimine uygun dikilebilecek ürünleri belirleyerek başlayabilirsiniz.

Çiçek yönündeyse, şefkatle bakabileceğiniz renkleri ve kokularıyla size hitap eden. Genellikle yaz mevsiminde açan, her yıl yenilenebilen çiçekler dikmeye dikkat edebilirsiniz. Hobi bahçesi için tohumcunuz sizi bu konuda size güzel önerilerde bulunacaktır.

2. Hobi Bahçesi için Doğru Noktayı Seçin

Hemen hemen tüm sebzeler ve çoğu çiçek her gün 6-8 saat tam güneşe ihtiyaç duyar. Bu nedenle, hobi bahçesinin hangi tarafının daha çok güneş aldığını gözlemleyin. Çok yer gölgeli ise umutsuzluk etmeyin. Gölgede domates yetiştiremezsiniz, ancak diğer birçok bitki (örneğin eğrelti otları ve hostaları) gölgeyi sever.

Bu adım, bitkilerin ışık gereksinimlerinin karşılanmasını sağlamak için önemlidir. Hobi behçesinde yetiştirmeyi düşündüğünüz bitkilerin ne kadar güneşe ihtiyacı olduğunu mutlaka fidecinize yada tohumcunuza sorun.

Üç ilave ipucu: Hobi bahçesi için nispeten düz bir yer seçin, çünkü eğimli bir bahçeyle uğraşmak daha zordur, hem zaman alıcı hem pahalı . Bitkilerin sert rüzgarlar tarafından zarar görmesini önleyen rüzgar koruyucuları (örn. Eviniz veya komşunuzun evi) kontrol edin. Bahçenin, dikkat çekmeyen bir yerde olmasına özen gösterin.

Hobi Bahçesi Yapımında 10 ipucu

3. Hobi Bahçesi Zemini Temizleyin

Bitkilendirmeyi planladığınız alanı kapsayan yaprak, taş, ot birikintilerini temizleyin. Hobi bahçesini tırmıkla kolay bir şekilde temizleyebilmek için tırmık edinin.

Nemli yada ıslak olan toprağı çapalayarak taş kaya gibi büyük parçaları topraktan çıkartın. Yabani bitki köklerini de sökmeyi unutmayın.

Hobi bahçesi tırmıkla temizleme

4.Toprağını Besleyin

Toprak ne kadar verimli ise dikeceğiniz bitki de o kadar verimli olacaktır. Toprağınız aşırı derece ıslak, zayıf, kısır veya çok asitli veya alkali olabilir. Çözüm genellikle basittir: Organik madde ekleyin. Yeni bir toprağı kazarken, çürümüş yapraklar, kuru ot kupürleri veya eski gübre tabakası ekleyin.

5. Toprağın İşlenmesi

Toprağın işlenmesi, ekim için yeni yataklar hazırlamak için şart. Çünkü köklerin toprağa su ve besin maddelerine daha kolay erişmesini sağlar. İki yöntem vardır: yetiştirme ve kazma.

Toprak kazma işlemleri kazma kürekle yapılabileceği gibi küçük motorlu tırpanlarla da yapılabilir. Hobi bahçesi büyükse motorlu tırpanlar oldukça iyi bir yöntem.

Kazmak, küçük yataklar hazırlamak için daha pratiktir. Toprak, yumruğunuzda gevşek bir top oluşturacak kadar nemliyse kazın. 4. adımdaki organik maddeyi aynı anda karıştırıp , üstteki 4 ila 8 cm toprağı hafifçe döndürmek için keskin bir kürek ile çevirin.

Bir ip ucu daha. Hazırlanan yataklarda yürümek toprağı sıkıştırır, bu nedenle ağırlığınızı dağıtmak için geçici olarak tahtalar döşeyin.

6. Hobi Bahçesi için Bitkilerinizi Seçin

İlk önce hobi bahçesi tercihinizi belirlemiştik. Toprağı hazırladıktan sonra tercihinize göre ekeceğiniz bitkileri seçin. Bu bitkileri tohum olarak mı, fide olarak mı dikeceğinize karar verip tohumcunuzdan temin edin.

7. Hobi Bahçesine Bitkilerinizi Dikin

Hercai, menekşe ve lahana gibi bazı bitkiler soğuğu sever, böylece onları sonbaharda veya kış sonunda ekebilirsiniz. Öte yandan, domatesler ve çoğu yıllık çiçekler ılık sıcaklıkları tercih eder, bu nedenle bölgenizde don tehlikesi kalkana kadar ekmeyin.

Marul ve ayçiçeği gibi pek çok bitkinin doğrudan bahçedeki tohumdan yetiştirilmesi kolaydır. Ekim zamanı, derinlik ve aralık hakkında bilgi için tohum paketini okuduğunuzdan emin olun. Eğer maceracı bir acemi iseniz , son don tarihinden birkaç hafta önce iç mekanda tohum ekerek büyüme mevsimine başlayabilirsiniz.

Tohum paketinde yer alan talimatlarını takip edin ve kapları güneşli bir pencere kenarına veya pencere boşluğunuz yoksa, ışık alan yerlere yerleştirin. Tohum ve fideleri nemli tuttuğunuzdan emin olun, ancak ıslak değil!

Bahçenize başlamanın daha kolay bir yolu , bitkileri fide halinde almaktır . Fidelerin kabına göre hazırladığınız çukurlara bitkilerinizi kolayca oturtarak ekebilirsiniz.

Alttan yukarı iterek kaptan bitkileri çıkarın. Kökler büyüyerek toprağı sardıysa, çukura yerleştirmeden önce bazı dış kökleri çözmek için bir çatal veya parmaklarınızı kullanın. Son olarak biraz sulayın.

Hobi bahçesi için fide ekimi

8. Hobi Bahçesini Doğru Zamanda Sulayın

Fidelerin hiçbir zaman kurumasına izin verilmemelidir. Bu yüzden günlük sulamak hayati önem taşıyor. Bitkiler büyüdükçe su ihtiyacı azalır. Bundan sonra, ne kadar sıklıkla suya ihtiyaç duyacağınız toprağınıza, neme ve yağışa bağlıdır.

Killi toprak kumlu topraktan daha yavaş kurur. Güneşli ve rüzgarlı koşullar, toprağı serin ve bulutlu havalardan daha hızlı kurur. Buharlaşmayı en aza indirmek için sabahın erken saatlerinde su vermeye dikkat edin.

Eğer su ihtiyacınızı kuyudan temin edecekseniz mutlaka dalgıç pompa temin edin. Diğer bir seçenek ise eksi koddan su temin edilecekse santrifuj pompa da tercih edebilirsiniz. Pompa tercihi yaparken zorlanmamak için Pompa seçiminde dikkat edilmesi gerekenleri okuyun.

9. Hobi Bahçesini Kürekle Koruyun

Yabancı otları ve nemi içeride tutmak için toprağı birkaç santim kürekle çapalayın. Hobi bahçenizi sık sık sulamak zorunda kalmazsınız ve güneş ışığının toprağa çarpmasını önleyerek yabancı ot tohumlarının çimlenmesini önlersiniz. Toprağı beslemek içinde hoş kokulu kakao çekirdeği kabukları gibi organik maddeler serpiştirin.

Hobi bahçesi ev modelleri

10. Devam Et

Hobi bahçeniz büyümeye başlıyor. Bahçe işlerine ayak uydurarak tam potansiyeline ulaşmasına yardımcı olun.

  • Bitkileri sulayın.
  • Büyümeden önce yabani otları temizleyin .
  • Ölü, ölen ve hastalıklı bitkilerden kurtulun.
  • Tahrip edici böcekleri bitkiden alarak ve onları bir kova suya (örneğin domates boynuzu solucanlarına) bırakarakya da böcek kovucu ilaçları ilaçlama pompaları ile ilaçlayarak böceklerden temizleyin.
  • Uzun bitkileri (örneğin domatesleri) bir kafes, kazık veya ip ile destekleyin. Kısa bitkileri bahçe duvarları gölgesinde bırakmayın. Biraz olsun güneş almaları gerek 😀

İpucu : Sebze ya da meyve bahçelerinde hasat hazır olur olmaz toplayın. Dalında bekletmeyin. Dalında duran mahsuller zamanla olgunlaşarak kötü koku ve hastalık yayar.

Ekimden önce toprağı organik atıklarla zenginleştirdiyseniz, başka bir gübreleme yapmanız gerekmeyebilir. Bazı sebzeler (örneğin domates, mısır) ağır besin tüketir ve her üç ila dört haftada bir hızlı salınan bir gübreye ihtiyaç duyabilir . Tohumcunuzdan yardım isteyin ve her zaman gübredeki talimatları dikkatlice okuyarak uygulayın.

Hobi Bahçesi Örnekler

Son olarak sizlere ilham olması ve şevklendirmesi için bazı hobi bahçelerinden örnekler paylaştık. Fotoğraflara tek tek göz atın. Bu blog yazımızda hobi bahçesi yapmak isteyenler için ufak ipuçları paylaştık. Farklı bahçe düzenleme bilgileri için tıklayınız.

Umarım faydalı olmuştur. Hasatınız bol olsun…

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
x  Powerful Protection for WordPress, from Shield Security
This Site Is Protected By
Shield Security