Kuyu Pompası Seçimi 4 Püf Nokta

Özel bir su kuyunuz varsa ev ve arazilerinizi bu kuyudan temin ettiğiniz su ile besliyorsanız bu makale tam size göre. Kuyu pompası seçimi teknik donanım ve deneyim gerektiren bir konu. Yanlış seçilmiş bir dalgıç pompa hem sağlıklı çalışmaz hemde maliyet arttırır.

Kaliteli malzemelerden üretilen pompaların 15 ile 25 yıl arasında ömrü vardır fakat yanlış pompa seçimi bu süreyi 1 güne kadar düşürebilir. Elinizdeki kuyu pompasını değiştirmeyi ya da yeni bir kuyu pompası seçimi yapmayı düşünüyorsanız dikkatlice okumaya devam ediniz.

Kuyu derinliği

1- Kuyu Ne Kadar Derin?

Kullanacağınız pompa, kuyunun derinliği ile bağlantılıdır. Her pompanın maksimum daldırma derinliği birbirinden farklıdır.

  • Kazma kuyusu : Elinizle kazarak açtığınız yada küçük çaplı bir kuyu varsa 6 metre derinliğe kadar olan kuyularda Santrifuj Pompa kullanabilirsiniz.
  • Santrifüj pompalar, sulama alanlarında kullanılan tek ve çift kademeli olarak üretilen mekanik pompa. Özellikle tarla alanlarında sıklıkla ihtiyaç duyulan bu pompalar verdiği fazla su debisi sayesinde hidrofor görevinde de kullanılır.
  • Orta Ölçekli Kuyu : 6-10 metre arası olan kuyularda ise Jet Pompa kullanabilirsiniz. Tarla ve bahçe sulamada da kullanılırlar diğer pompalara göre avantajı 9 metreye kadar emiş yapabilen derinden emişli pompalardır. Santrifüj pompalara göre daha basınçlı su veren verdikleri için daha çok hidrofor olarak da kullanılır…
  • Derin Kuyu : 10 metreden daha derin kuyularda ise kuyu çapına bağlı olarak Keson Kuyu Pompaları yada Derin Kuyu Dalgıç Pompalarından tercih yapılabilir.

Keson Kuyu Pompası Seçimi, Nasıl Çalışır

Keson kuyu betondan yapılmış silindirik bir sandığın, altı kazıldıkça aşağıya doğru indirilmesi ve üste bir yenisinin konularak aynı işlemin tekrarlanması yoluyla açılan ve daha çok kumlu zeminlere uygulanan bir kuyu çeşidir. (bknz) Eskiden sık karşılaştığımız bahçelerdeki geniş kuyular diyebiliriz.

Keson kuyu pompası bu kuyularda kullanılmak için dizayn edilmiş flatörlü pompalardır. Derin kuyu pompalarına göre çapları daha geniştir. 10 mss ile 40 mss arasında basma yüksekliği değişkenlik gösterir.

Derin Kuyu Dalgıç Pompası Nedir?

Derin kuyular,keson kuyulardan farklı olarak daha çok sondaj ile açılan dar ve derindir.

Derin kuyu dalgıç pompa, kuyu içerisine gönderilen dalgıç pompalardır. Bu pompalar kuyu içerisinde ki suyun çıkarılmasını sağlar. Kuyu dışarısına çıkarılan sular bu sayede çeşitli amaçlarla kullanılabilir.

Yukarıdaki bilgilerden yola çıkarak öncelikle ne tür bir pompa ihtiyacınız olduğuna karar verin!

2- Pompa Kaç Metre Yüksekliğe Su Basacak?

Kuyu pompası seçimi bittiyse ikinci adım suyun kaç metre yüksekliğe basılacağı. Örneğin bir tarlanın sulama sistemi için kuyudan su temin edeceksiniz. 5 metre derinliğe pompanızı daldırdınız.

Pompanın basma yüksekliği 5 metre olduğunda anca kuyunun çıkış kısmına kadar su basacaktır. Tarladaki sulanmak istenen alanda ölçülerek 10 metre ise 5+10 metre şeklinde bir hesaplama yapılmalı.

Eğer tarlada eğim varsa basma kaybıda ayrıca hesaplanmalı.

3-Ne Kadar Suya İhtiyaç Var?

Genelde sulama sistemleri kurulumu yapılırken kuyu pompası seçimi için sistemin saatte kaç ton su ihtiyacı olduğu hesaplanır. Sıvı debisi, saatte kaç ton su ihtiyacı olduğu ile ilgilidir.

4- Ne Tür Elektrik Kullanılacak?

Ülkemizde 220 volt monofaze yani ev elektriğiyle birlikte 380 volt trifaze yani sanayi elektriği de kullanılır. Pompanın çalışması için kullanılacak elektrik bilinmeli bu doğrultuda kuyu pompası seçimi yapılmalı.

Yukarıdaki 4 ana soruya vereceğiniz cevaplarla daha dar bir filtreleme yapmış olacaksınız. Bu süreçten sonra marka ve boru bağlantı çaparına da karar vererek en doğru sonuca ulaşabilirsiniz.

kampa.com.tr’de ürün kategorilerinin sol tarafında geniş filtreleme seçeneği bulunur.

Yukarıda sorulan sorulara vereceğiniz cevaplarla doğru pompayı kolaylıkla filtreleyebilirsiniz.

Dalgıç Kuyu Pompa Fiyatları

Ülkemizde satılan dalgıç pompalar, genellikle yurtdışı ithal ürünler olduğu için dolar ve euro kuruna göre değişkenlik gösterir. Fakat daha ekonomik fiyatlı yerli ürünlerde bulmak mümkün.

Kuyu pompası seçimi için marka dışında fiyatı etkileyen diğer faktörlerde pompaların kapasite ve gücü ile alakalı. Daldırma derinliği, basma yüksekliği, motor gücü gibi faktörlerde fiyatı etkiliyor. Kampa’da en uygun kuyu pompa fiyatları bulmanız için 4 mevsim kampanya mevcut.

Kuyu pompası nasıl değiştirilir öğrenmek için diğer makalemizi okuyabilirsiniz. Güneş enerjili pompa en uygun fiyat ve kurulum için tıklayınız.

Yukarıda anlatılmayan yada kuyu pompası seçimi konusunda aklınıza takılan soruları yorum kısmından bizlere iletebilir 444 5 622’den bizlere ulaşarak bilgi ve öneri alabilirsiniz.

Quiz

1 / 1

Dalgıç pompa seçiminde hangisi önemsizdir?

Puanınız

Ortalama puan şöyledir 63%

0%

Bir Yorum

  1. selamlar benim 6 dönüm yerim var % 3 eğim var ve üzerinde 96 metre derinliğinde 180 mm capında kuyu vurdurdum ve su 6-7 metre derinlikte motor çalışınca 8 metreye düşebilir. 1- ben bu yer için ne kadarlık bi jenaretöre ihtiyaç var ve kaçlık dalgıç pomba almalıuım maksimum olarak.
    tşkler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu