Hırdavat Tesisat

Plakalı Isı Eşanjörü Nedir? Nerede Kullanılır? 2024

Plakalı ısı eşanjörü nedir? İlk olarak 1920’lerde üretildi ve çok sayıda sektörde ısıtma ve soğutma sisteminde yaygın olarak kullanılıyor.

Bir plakalı ısı eşanjörü, akışkanların aralarında akması için yüksek kalitede bir dizi kanalın bir diğerinin üzerine yerleştirilmiş paralel plakalardan oluşur.

Isı Eşanjörü Nedir
Şekil, eşanjör içindeki akışkan akışını göstermektedir. Akışkanlar birkaç paralel akıma ayrılır ve mükemmel bir karşı akım üretebilir.

İki bitişik plaka arasındaki boşluk, sıvının aktığı kanalı oluşturur.

Plakların köşelerindeki giriş ve çıkış delikleri, değiştiricideki alternatif kanallardan sıcak ve soğuk akışkanlara izin verir, böylece bir plaka her zaman sıcak akışkan ve diğeri soğukken bir tarafta temas eder.

Sanayiden kombi klimaya kadar her alanda kullanılan plakalı ısı eşanjörü hakkında genel teknik bilgileri bir önceki blog yazımızda anlatmıştık. Bu blogumuzda ise plakalı ısı eşanjöründen bahsedeceğiz.

Genel olarak, bu plakalar türbülansı, termal değişim yüzeyini arttırmak ve eşanjöre mekanik sertlik sağlamak için olukludur.

Ondülasyon, 0,3 mm ila 1 mm kalınlığında sacların soğuk dövme ile elde edilir.

Plakalar için en sık kullanılan malzemeler paslanmaz çelik, titanyum ve alüminyumdur.

Levhalardaki oluk, sıvıyı kıvrımlı bir yol üzerinde zorlar ve iki bitişik plaka arasında bir boşluk (1 ila 5 milimetre) oluşturur.

Akışkanlar kanalları seri olarak (daha az yaygın bir çözüm), karşı akım veya akım konfigürasyonları yaparak paralel olarak geçebilir.

Seri konfigürasyon, her bir akışkan için küçük bir akış hızı olduğunda, ancak yüksek ısı atlaması olduğunda kullanılır; En büyük sorun, yüksek basınç düşüşü ve kusursuz bir karşı akımdır.

Karşı akım kanalları ile paralel konfigürasyon, orta sıcaklık düşüşleriyle yüksek akış oranları için kullanılır ve en yaygın olarak kullanılır.

İki akışkanın akış hızları (veya izin verilen maksimum basınç düşüşü) arasında büyük bir fark olduğunda, basınç düşürücü veya spesifik değerlerin dengelenmesi için eşanjör, akışkan tarafından iki kez daha düşük bir akışla (veya daha yüksek kayıplarla) çalışabilir. 

Plakalı ısı değiştiriciler için en yaygın sorunlardan biri, tüm kanalların paralel olarak düzensiz bir şekilde beslenmesidir. Aslında, basınç düşüşünü dengelemek için akışkan son kanallardan ziyade ilk kanallarda daha fazla miktarlarda dağılma eğilimindedir.

İki temel tip plakalı ısı eşanjörü vardır: Lehimli Plakalı Eşanjörler ve Plakalı ısı eşanjörü .

Plakalı Isı Eşanjörü

Plakalı Eşanjör

Plakalar oluşturmak  için çerçeve levhaları başlıkları ve bağlama çubukları ile bastırılır ve conta eklenerek bağlanır.

Contalar , sızdırmazlık etkisine ek olarak, akışkanların akışını yönlendirmeye hizmet eder ve levhaların kenarlarındaki oluklar boyunca yerleştirilir.

Isı eşanjörlerinin sızdırmazlığı için kullanılan maksimum sıcaklıklar 80 ° C ve 200 ° C arasındadır ve basınçlar 25 bar’a ulaşabilir.
Contalar çeşitli tiplerde butil veya silikon kauçukta mevcuttur.

Bu tip plakalı ısı eşanjörü ana özellikleri şunlardır:

  • Temizlik ve kontrol işlemleri için hızlı ve kolay sökme
  • Takılı termik akışı değiştirmek için ısı plakalarını ekleyerek veya çıkararak değişken çalışma koşullarına uyum sağlama
  • Sızdırmazlık nedeniyle herhangi bir sıvı sızıntısı contalar diğer sıvıyı kirletmez, ancak yönlendirilirler
  • Contalar maksimum basınç ve sıcaklık değerlerini sınırlar.

Plakalı Isı Eşanjörü Nerelerde Kullanılır

Isıtma,soğutma ve havalandırma faaliyetlerinde plakalı ısı eşanjörleri kullanılır.

  • Sıcak kullanım suyu temini
  • Bölgesel ısıtma
  • Yerden ısıtma sistemleri
  • Basınç Kırıcı
  • Havuz suyu ısıtması
  • Merkezi ısıtma sistemleri

Plakalı ısı eşanjörü,elektirik üretim tesisleri,jeotermal ısıtma sistemleri,ısı enerjisi geri kazanım sistemlerinde kullanılmaktadır.

  • Jeotermal Isıtma Sistemleri
  • Isı Enerjisi Geri Kazanım Sistemleri
  • Elektrik Üretim Tesisleri
  • Güneş Enerjisi Sistemleri

Plakalı ısı eşanjörü Endüstriyel uygulamalarda soğutma devresi ve ısıtma devresi olarak kullanılmaktadır.

  • Soğutma Grubu Devresi
  • Atık Isı Geri Kazanımı

Denizcilik alanında , plakalı eşanjörleri sayesinde aşağdıki alanlarda faaliyet gösterir.

  • Gemilerde Soğutma Sistemleri
  • Merkezi Soğutma Sistemi
  • Gemide Bulunan Diğer Soğutma uygulamaları:(Ana Motor Soğutma, Yağlama Yağı Soğutulması, Camshaft Soğutulması, Fuel Oil Isıtılması, Su Distilasyon Soğutucu)

Plakalı Isı EşanjörüLehimli Eşanjörler;

Lehimli plakalı ısı eşanjöründe, başlıklar, bağlantı çubukları veya sızdırmazlık contaları yoktur, çünkü plakalar 1100 ° C’lik sıcaklıklarda fırınlanmıştır.

ısı değiştirici montaj aşamasında, plakalar arasına bir sert lehim malzemesi (genellikle bakır yada nikel) yerleştirilir, paket preslenir ve daha sonra bir kaç saat pişirilir. Daha hafif, daha küçük ve contalarla daha az hacimlidir.

Görüntü, sıcak ve soğuk akışkan tarafından yapılan yolu gösterir. Lehimleme malzemesi, contaların ve çerçevenin her ikisini de işlevini yerine getirir.

Bu eşanjörler, genellikle, bir kafes teması oluşturmak için oluk yönlerini dönüşümlü olarak birleştirilen oluklu plakalar ile kullanılır.

İki bağlı plakanın olukları arasındaki geçiş noktaları, basınç sızdırmazlığı sağlayan ve ısı alışverişini geliştiren dönen akışları indeksleyen yoğun bir temas noktaları ağı oluşturur.

Bu şekilde, düşük nominal giriş hızlarında bile akışkanların türbülansı yüksektir ve akış düşük akış hızları için laminerden türbülansa geçer.

Lehimli Plakalı Isı Eşanjörü Nerelerde Kullanılır?

Lehimli Isı Eşanjörleri, soğutma ünitelerinde evaporatör, konderser olarak, ısıtma uygulamalarında ani ısıtıcı olarak ve spesifik uygulamalarda kullanılır. (Hırdavat ve Tesisat Bilgisi için tıklayın)

Aldığınız/ alacağınız bir ısı eşanjörü le ilgili bizimle iletişime geçebilir ya da 444 5 622 Çağrı Merkezinden Tekniker arkadaşlarımıza ulaşarak bilgi alabilirsiniz.

Plakalı Isı Esanjörü ile ilgili başka sormak istedikleriniz var mı?

Bahsedilmeyen bir şey kaldı mı?

Yorum yaparak belirtebilirsiniz…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu