Kapalı ortamlarda olduğu gibi penceresiz banyo havalandırması da önem arz eder. Solunan havanın toz, sigara dumanı, rutubet, küf, polenler, ağır metaller ve virüsler gibi olumsuz etkilerle kirlenmesi birçok sağlık sorununa yol açar.
İçindekiler
Bu nedenle insan sağlığı ve çalışma verimini doğrudan etkileyen iç ortam hava kalitesinin iyileştirilmesi önemli. Diğer bir ifadeyle solunan havanın temizlenmesi ve tazeliğinin korunabilmesi açısından aspiratörlere yani fanlara ihtiyaç duyulur.
Bir önceki blog yazımızda temiz havanın insan sağlığı üzerindeki olumlu etkilerinden bahsetmiştik. Bu blog yazımızda ise banyo havalandırmasından bahsedeceğiz. Banyo havalandırmasının önemi nedir? Banyo havalandırması yapılırken nelere dikkat etmeliyiz?
Banyo Havalandırmasına Neden İhtiyacımız Var?
Yapılan araştırmalar, birçok evin banyo havalandırmasının eksik ya da yanlış yapıldığı yönündedir. Gürültülü, az hava hareketi sağlayan, enerji açısından verimli olmayan banyolar evlerde ciddi hasarlar vermektedir.
Banyo aspiratörleri bir evin havalandırma sisteminin önemli bir parçasıdır. Kokuları ortamdan kaldırır, iç hava kalitesini arttırır, yapısal hasara, küf ya da küf oluşumuna neden olabilecek nemi giderir.
Banyo düzgün havalandırılmadığı sürece, duştan gelen nemin gideceği yer yoktur. Nem alçıpan, çatı yalıtımı ve yapısal kirişlere nüfuz edebilir.
Banyo Havalandırması Yapılırken Bilmeniz Gerekenler
Yapılan araştırmalar, birçok evin banyo havalandırmasının eksik ya da yanlış yapıldığı yönündedir. Gürültülü, az hava hareketi sağlayan, enerji açısından verimli olmayan banyolar evlerde ciddi hasarlar vermektedir.
Banyo aspiratörleri bir evin havalandırma sisteminin önemli bir parçasıdır. Kokuları ortamdan kaldırır, iç hava kalitesini arttırır, yapısal hasara, küf ya da küf oluşumuna neden olabilecek nemi giderir.
Banyo düzgün havalandırılmadığı sürece, duştan gelen nemin gideceği yer yoktur. Nem alçıpan, çatı yalıtımı ve yapısal kirişlere nüfuz edebilir.
Havalandırılacak olan banyonun boyutu için yeterince hava alan bir fan alın.
Eğer montajını kendinizin yapamayacağını düşünüyorsanız bu işi yaptırmak için başka biriyle anlaşın. Böylece zamandan tasarrufu sağlar, istenmeyen masraflardan kurtulabilirsiniz.
- Alabileceğiniz en sessiz fanı bulun.
- Yüksek tavanlar için merdiven kullanın.
- Banyo fanını güvenilir bir satıcıdan satın alın.
Banyo Fanı Nasıl Kurulur?
Öncelikli olarak nasıl bir fan kullanacağınıza karar vermeniz gerekiyor. Fan seçerken dikkat edilmesi gerekenler bloğumuzda fan seçimiyle alakalı bilinmesi gerekenleri anlattık. Kısaca özetleyecek olursak;
-m3 / saat fanın saat başına ne kadar hareket edeceğini gösterir. Bazı küçük banyolarda düşük m3 / saat fan kullanırken, daha büyük banyolar daha yüksek değerler gerektirir.
– Banyonuzun ihtiyaç duyduğu m3 / saat hesaplamak için genişlik x uzunluk çarparak çıkan sonucu yükseklikle çarpmanız gerekir. Örneğin banyonuz 4,5 m2 ise yüksekliği de 2,5 metre düşünürsek bu iki değerin çarpımında 11,25 m3 / saat hava ihtiyacı doğar.
Banyolarda yaklaşık hava değişim kat sayısı 3 alınmaktadır. Hava ihtiyacınıda hava değişim kat sayısı ile çarparak 11,25 m3 / saat * 3 : 33,75 m3 / saat lik bir debi gereksinimi duyuyoruz.
-Fanların detaylı açıklamalarından ihtiyacımız olan debiye göre ürün temini yapabilirsiniz.
Göz önünde bulundurulması gereken bir sonraki nokta, Sone’de ölçülen fanın ses sınıflandırmasıdır.
Yeni fanlar 0,5 (çok sessiz) ile 6 (çok gürültülü) sone arasında değişen değerlere sahiptir.
Eğer mevcut bir havalandırma bacanız yoksa bu işlemi sizin yapmanız gerekiyor. Banyo fanının konumu oldukça önemli. En iyi havalandırma için duş ve tuvalet arasındaki orta noktaya monte etmelisiniz. Ancak, banyo çok büyükse, birden fazla fan takmanız gerekebilir.
Yeni bir fan takıyorsanız, fanın ana gövdesinin bulunduğu tavan düzenini dikkate almanız gerekecektir. Borular veya diğer engellerden arınmış bir alanda iki kiriş arasındaki boşluğa yerleştirmelisiniz. Eski bir fanı değiştiriyorsanız, yapılması gereken en kolay şey, yeni modeli bir öncekinin yerine koymaktır.
Bir banyo fanı takmak, değiştirmek temel marangozluk ve elektrik mühendisliği becerileri olan insanlar için oldukça basit bir projeleridir. Başlamadan önce, ihtiyacınız olan tüm araçları ve malzemeleri almak iyi bir fikirdir. Tornavida ve pense gibi basit aletlerin yanı sıra bir matkap ve testere ihtiyacınız olacaktır.
Malzemeler olarak bir hortum, havalandırma kapağı, vidalar, macun ve koruyucu kapaklara ihtiyacınız olacaktır. Boruyu çatıdan geçirirseniz, kiremit, çimento ve kaplama tırnaklarına da ihtiyacınız olacaktır. Matkabınızı ve çatı donanımını kullandığınızda, aşağıdan gelen fana da ihtiyacınız olacak.
Fanı delinmiş deliğe indirmeden önce, alüminyum bant kullanarak fanın çıkış ağzına bir dirsek borusu takın. Bir konektörü fanın yan deliğine yerleştirin, ardından destek metal braketlerini yerine kaydırın.Fanı tavan deliğinin üzerinde ortalayın ve bağlantı noktalarının doğru yönlendirildiğinden emin olarak yuvasına indirin.
Fanı doğru şekilde yerleştirin, kutunun her iki tarafındaki kirişlere ulaşıncaya kadar metal destekleri uzatın. Her braketi kirişlere sıkıca bağlamak için alçıpan vidaları kullanın. Fanı tamir ettikten sonra hortumu alın ve alüminyum bant kullanarak fan ucundan çıkan dirseğe bir ucunu takın.
Şimdi yeni veya mevcut güç kablolarını fan kutusundaki konektörden geçirin. Kabloları, konektör vidalarını sıkarak sabitleyebilirsiniz.
Manuel, otomatik ve zaman ayarlı fan seçeneklerinden seçtiğiniz fanın türüne göre elektrik bağlamını yapın. Elektrik bağlantısını kendiniz tamamlayamıyorsanız, fanı takmak veya işinizi bitirdikten sonra incelemek için profesyonel bir elektrikçi çağırmaktan çekinmeyin.
Dekoratif, ekonomik ve fonksiyonel ev tipi havalandırma fanlarına kampa.com.tr den ulaşabilirsiniz.
Merhaba tabiki pencereye monte olabilecek uygun boyutlarda ürünlerde mevcut
Banyoya takılan fan havayı dışarı mı atmalı içeriye hava mı almalı?
Teşekkürler
Banyodaki havayı emip dışarı atmalı. Fan çalışırken önüne koyacağınız bir kağıt fana doğru çekiliyorsa doğru baglanmıştır
Banyodaki fan apartman boşluğundaki tüm tozu içeri alıyor, bir yanlışlık mı var acaba yoksa normal mi?
Merhaba sanıyorum ters bağlantı yapılmış normalde içerideki havanın tahliyesini gerçekleştirmesi gerekir. Bağlantı yapan ustanızı bulup fan probleminizi onunla paylaşın size yardımcı olacaktır.
Banyoya çatıya giden 12 cm çapında bir boruya fanı bağladık ancak fan havayı çekiyor fakat soğuk havalarda boruda su yoğunlaşıp geri fanın kenarından damla damla akıyor. Nem havaya gitmiyor. Ne yapabiliriz ?
Merhaba,
Banyomuz 11 m3 beş katlı binanın birinci katındayız. Buharı çekmek için bacaya fan takılabilir mi?
Kaçlık fan uygun olabilir?