Tarımsal sulama pompası, yağışlarda ihtiyaçlarını karşılamayan bitki ve ağaçlar için gerekli suyun verilmesini sağlayan pompa. Damlama sulama pompası amacı tüm sulama alanına eşit miktarda suyun dağıtmak.
İçindekiler
Dünyada gıda ihtiyacının artmış ve tarımsal alanlar azalmıştır. Artan nüfusun ihtiyaçlarını karşılayabilmek için mevcutta bulunan tarımsal alanlardan maksimum verim alınması gerekir.
Tarımda suyun sürdürülebilir şekilde kullanılması, sürekli değişen iklim koşullarında doğal gıdaların üretimi için temel koşuldur. Değişkenlik gösteren yağış miktarlarının az ya da çok olma durumları dengelenmelidir.
Bu nedenle tarımsal sulama pompasına ihtiyaç duyulur. Tarımsal sulama pompası ile bir yerden çıkarılan suyun, istenilen tonajda ve istenilen metrajda çıkarılması sağlanır.
Tarımsal Sulama Pompası Seçimi
Birçok pompayla tarımsal sulama yapılabilir. Önemli olan ihtiyacı karşılayabilir bir pompa olması. Bunun için farklı tipte pompalar üretilir.
Elektriğin olmadığı alanda kullanabilecek olan dizel ve benzinli pompalar kullanılabilir. Ayrıca solar panellerle birlikte de elektriğin olmadığı alanlarda dalgıç pompalar çalıştırılıp su ihtiyacı karşılanabilir.
Pompa seçimi yapılırken dikkat edilmesi gereken bir diğer husus suyun çıkartılacağı yer ve basma mesafesidir. Suyun çıktıktan sonra ki dağılacağı mesafeler hesaplanarak bir pompa seçimi yapılır. Her pompanın bir karakteristik eğrisi bulunur.
Tarımsal sulama pompası eğrilerinde;
- Pompanın basma mesafesi,
- Basma mesafesinde vereceği su tonaj miktarı,
- Pompanın çıkışının kaç inç olduğu, Pompanın HP (güç) bilgileri yer almaktadır.
Yukarıda ki görselde dalgıç pompa çeşitleri yer almaktadır. Görüldüğü üzere,
- Kademe sayıları,
- Pompa çıkış bilgisi,
- Saatlik tonaj,
- basma mesafe yüksekliği
bulunur. Buna göre bir örnek verecek olursak.
50 metrelik bir sondaj açtırdınız, istediğiniz mesafeye saatte 2 ton su ihtiyacınızın karşılaması için bir dalgıç pompa arayışına girdiniz. 50 metre derinlikten suyu çekecek ve 50 metre yatay mesafede sulama yapacaksınız.
Size toplamda 55 mss de 2 ton su verebilecek bir pompa gerekli. Buna uygun model aşağıda görüldüğü üzere 1.5 hp lik bir dalgıç pompadır.
Tarımsal Sulama Pompası Hesabı
Verimli tarla sulaması için yapılması gereken hesaplar bulunmaktadır. Tarımsal sulama pompası satın almadan önce iyi bir şekilde hesaplama yapmalıyız.
Bu hesaplar sayesinde tarlanızda ekmiş olduğunuz mamulleri aynı oranda sulayıp hem sudan hem de elektrikten tasarruf edebilir ve verimli mamuller elde edebilirsiniz.
Peki, tarımsal sulama hesabı nasıl yapılır ve bunları yaparken nelere dikkat etmeliyiz. Öncelikle su kaynağınız (kuyu vs.) saatte kaç ton su veriyor. Bunu tespit etmek çok önemlidir.
Kuyunuzdan kaç ton su çıktığını su sayacı ile tespit edebilirsiniz. Kuyunuzdan geçen su miktarı olarak debi olarak adlandırılmaktadır.
Kullanılan damlatıcıların debisi. Damlatıcılar ile saatte akıtacağınız su miktarını belirleyebilirsiniz. Damlatıcılar 1.6 lt/saat., 2.5 lt/saat. veya daha fazla debisi olanlar mevcuttur.
Damlatıcı aralığı belirlenmelidir. Borunun üzerinde belirleyebileceğiniz damlatıcı aralığı ile daha verimli sonuçlar alabiliriz. Bu mesafe kısa tutulursa bir damlatıcı arızalandığın da fazla metre uzunluğu olmayacağı için kaybınız bulunmayacaktır.
Fakat damlatıcılar için ayarladığınız aralık ne kadar fazla olursa o kadar riskiniz artacaktır.
Son olarak tarımsal sulama için hesaplama da faktör olan sıra aralığıdır. Bilindiği üzere sulamalar bir dolu bir boş olarak sulanırlar. Her sıraya damlama borusu döşenmemektedir.
Şimdi örnek bir hesaplama yapalım;
Kuyunuz saatte 55 ton su verebilme kapasitesine sahip olsun.
Damlatıcı debiniz 1,6 lt/saat.
Damlatıcı aralığınızı 0.30cm olarak belirlediniz.
0.9 cm sıra aralığı.
Formül;
Bu formüle göre siz bu sistem ile bir seferde maksimum 9.2 dekarlık bir alanı sulama yapabilirsiniz. Yani 30 dekarlık bir tarlanız var ise bu sistem ile sulama yapabilmeniz için tarlanızı 3 bölüme ayırmalısınız.
Bu durumda tek seferde alabileceğiniz su miktarıyla birlikte tarlanızda verimli bir sulama işlemi yapabilirsiniz.
Tarımsal sulama pompası daha detaylı incelemek ve bilgi edinmek için bırakmış olduğum linke tıklayarak bilgi edinebilirsiniz. Sulama pompaları hakkında bilgi için tıklayın.
Su pompası fiyatları için tıklayınız.
instagram: kampaticaret
Sorularınız ve canlı destek için tarımsal sulama pompası sipariş etmek için Kampa Web Sitesi web sitemizden bize ulaşabilirsiniz.