Pompalar

Bitki Bahçesi İçin Sulama İpuçları 2024

Bitkileri sıcak günlerde nemli ve mutlu tutun! Kulağa çok kolay gelse de, bir bitki bahçesini ne kadar sulayacağını bilmek çok önemlidir.

Çok fazla sularsanız çürütebilir, suyu botanik bahçemizin içine yeterince bırakmazsak kurutarak öldürebiliriz. Bu nedenle sağlıklı büyüme hakkında ip uçlarını sizin için yazdık.

Bitki Bahçesi Nasıl Sulanır?

Birçok bahçıvan, bitkinin ihtiyaçından daha sık su verir, bitkileri suya daha fazla bağımlı kılan sığ kökler üretmeye teşvik eder. Daha derin kökler için, kökleri toprakta daha az bulunan neme dayanacak şekilde daha az sulayın. .

Kuru havalarda, kök sistemlerini geliştirene kadar daha fazla suya ihtiyaç duyduklarından, fideleri yerleşik bitkilere göre önceliklendirin. Yapraklı salatalar ve kerevizler gibi bazı ürünler diğerlerinden daha fazla su gerektiririr.

Domatesler ve kabaklar gibi sebzeler gelişim aşamalarında ekstra suya ihtiyaç duyar. Fasulyelerde tırmanma gibi uzun boylu bitkiler topraklar suyu çeker, bu nedenle diğer bitkilerden daha fazla sulamaya ihtiyaç duyar.

bitki bahçesi sulama ipuçları
Bitki Bahçesi İçin Sulama İpuçları 2024 26

Köklere mümkün olduğunca yakın su uygulayın. Birkilerin yapraklarını sulamak ya da ıslatmak hem israfa hem de hastalıklara sebep olacağı için sadece kökleri sulamaya özen gösterin. Sulama, yeşilliklerin arasına girmenize yardımcı olabilir. Uygulanan nemin çoğunun hızla buharlaştıracağı gün ortasında sulamaktan kaçının.

Bazen toprak yüzeyi kuru görünebilir, altta ise bol miktarda nem bulunur. Toprağın ne kadar kuru olduğunu görmek için bir çukur kaz. Köklerin olduğu yerlerde nemli ise, bitki bahçesinde henüz suya ihtiyaç duymazsınız.

Bitki Bahçesi Sulama Yöntemleri

Damla sulama, köklere su veren en verimli bitki bahçesi sulama sistemidir. Buharlaşma oranlarının düşük olduğu ve çok azının boşa gideceği sabah veya akşamları su vermek daha faydalı olacaktır.

Yağmurlu sulama, ürünler tarafından tüketilen suyu takviye eder ya da tarımsal faaliyetleri uygulanabilir hale getirmek, toprağı yumuşatmak için gereken suyu sağlar.

Herkes sebzelerin büyümek için suya ihtiyacı olduğunu bilir. Bilinmeyen ise, bitkilerin meyve verdikten sonra bile suya ihtiyaç duyduğu. Sonuçta sebzeler çoğunlukla su. Bitki bahçesinde yaygın olarak yetiştirilen bu sebzelerin su içeriğini göz önünde bulundurun:

  • Salatalık ve ve marul: % 96
  • Kabak, turp ve kereviz: % 95
  • Domates: % 94
  • Yeşil lahana: % 93
  • Karnabahar, patlıcan, kırmızı lahana, biber ve ıspanak: % 92.
  • Brokoli: % 91
  • Havuç: % 87
  • Yeşil bezelye ve beyaz patates: % 79

Bitki Bahçesi Ne Zaman Sulanmalı?

Bilinçsizce bitki bahçesi toprağını sulamayın. Toprak elinize yapışıp top haline geliyorsa yeterince nemli demektir. Ancak avucunuzun içinde zorlukla bir arada tutulursa veya yüzey sert, pişmiş veya çatlamış görünüyorsa, muhtemelen kurudur ve sulanma zamanı gelmiştir.

  • Sabah saatleri ve akşam üzeri sulamak en iyisi.
  • Suyu sık sık ve hafif sulama yapmak çok sağlıklı.
  • İlk önce toprağınızı düşünün. Kumlu toprak , ağır killi topraktan daha az su tutar .
  • Hava koşulları, bahçe bitkilerinin ne zaman sulanacağını da belirler. Örneğin, sıcak ve kuru ise, daha sık sulamanız gerekir. Tabii ki, yağışlı koşullarda, çok az sulamaya ihtiyaç vardır.
  • Farklı bitkilerin farklı sulama ihtiyaçları vardır. Büyük bitkiler, yeni ekilenler gibi daha fazla suya ihtiyaç duyarlar. Sebzeler, yatak bitkileri ve birçok yıllık bitki örtüsü, daha fazla sığ köklere sahiptir.
  • Günlük olarak, özellikle 29 C üzerindeki sıcaklıklarda daha sık sulama gerektirir. Çoğu saksı bitkisi sıcak, kuru koşullarda günlük olarak sulamaya ihtiyaç duyar.

Sulama kadar önemli olan diğer bir konu sulama ekipmanlarının niteliğidir. Bitki bahçesi sulama sisteminde kullanılan ekipmanların kalitesi yarı yolda kalmamanız açısından oldukça önemli.

Zeytinburnu tıbbi ve aromatik bitki bahçesi

Sulama pompaları, hortumlar, fiskiyeler birbiriyle entegre bir şekilde seçilip kurulmalı. Toprak, yetişrilecek sebzeler, sulama yöntemleri ile mec edilerek sağlıklı sulama sağlanmalı.

Zeytinburnu tıbbi bitki bahçesi, Zeytinburnu belediyesi tarafından farklı yerlerden gelen bitkiler ile özenle yetiştirilen tıbbi ve aromatik bitkiler ve bitki türlerinin gezinti olarak görmelerini ve bahçe sulama sistemi konusunda örnek almalarını sağlayacak nadir bir bahçe.

Yukarı da bitki bahçesi sulama ile ilgili anlatılmayan bir şey kaldı mı? Aklınıza takılanları yorum kısmından bize yazarsanız buradan memnuniyetle cevaplıyor olacağım.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu