Dalgıç Pompalar

Drenaj Pompası Hangi Durumda Kullanılır? 2023

Su hasarı ile uğraşmak zorunda kalan herkes, drenaj pompası olmadan nasıl bir kâbusla karşı karşıya kalacağını bilir.  Az miktarda bile su hasarı binlerce liralık zararlara mal olabilir.

Özellikle kış aylarında yağışların artmasıyla bodrumlar, depolar, garajlar, asansör boşlukları ve konutlar ciddi bir koşulla karşı karşıyadır. Su basmaya eğilimli belirli bölümleriniz varsa, bir drenaj dalgıç pompa kullanmayı düşünebilirsiniz.

Drenaj Pompası Yapısı

Bir drenaj pompası, periyodik aralıklarla suyu çıkararak bir alanın su basmasını önlemek için tasarlanmış oldukça küçük pompa. Alanın en alt noktasında bir çukur kazılır, böylece alana giren tüm su içine akar.

Bu çukura karter denir. Karter pompası daha sonra hazneye ya da hemen üstüne, borudan evin dışına akacak şekilde monte edilir. Su drenaja akarken, su seviyesi drenaj pompasını etkinleştirene kadar yükselir. Drenajdaki tüm suyu borudan, evin dışına pompalar ve alanın su basmasını engellemek için kullanılır.

Hangi Alanlarda Drenaj Pompalarına İhtiyaç Var?

Açıkçası, muhtemelen mutfağınıza veya oturma odanıza bir drenaj pompası monte etmeyeceksiniz. Çoğu kişi, bodrumlarına veya sahip oldukları herhangi bir birikinti alanına kurmayı tercih eder.

Zemin seviyesinin altında olma eğilimindedir. Sellere daha yatkın hale getirir. Büyük bir sel meydana gelmediği sürece bu alanları su hasarından korumak için idealdir.

Drenaj Pompası Çeşitleri

Drenaj Pompası
Drenaj Pompası Hangi Durumda Kullanılır? 2023 25

Farklı çeşitlerde bulunabilir. Flatörlü ve flatörsüz drenaj pompalar olmak üzere iki farklı tipi bulunur.

Flatörlü pompalar otomatik olarak çalışan pompalardır. Yani drenajda su birikmeye başladığında, tahliye edilmesi gereken su seviyesine ulaşır ulaşmaz pompa devreye girer ve suyu tahliye etmeye başlar.

Flatör olmayanlarda manuel kullanıma uygundur. Güç kaynağına bağladığınız da çalışır. Güç kaynağından ayırdığınızda kapanır.

Bu iki tipin dışında kullanım alanı açısından da drenaj dalgıç pompalar 6 farklı çeşidi vardır.

Temiz Su Drenaj Pompası

Adından da anlaşılacağı üzere temiz su tahliyesinde kullanılan pompalardır. Yağmur suyu birikintilerini, şebeke suyu kaçaklarını tahliye etmek için kullanılır. Plastik yâda paslanmaz malzemelerden yapılmış çeşitleri bulunur.

Kirli su Drenaj Pompa

Çamurlu yâda karışımlı kirli sularda kullanılan pompalardır. Genellikle sele bağlı olan suların tahliyesinde yâda göl, ırmak gibi alanlardan su çekmek için kullanılır. Temiz su dalgıç pompalarından farklı olarak emiş yaptıkları alt kısımlarda süzgeçler bulunur.

Foseptik Dalgıç Pompa

Foseptik çukurlarında kullanılan pompalar. Pis su çukurlarında biriken atıkları tahliye etmek için kullanılan pompalardır. Lağım çukurları yada lağım depoları fosseptik pompalarla tahliye edilmediğinde tıkanıklara yol açabilir.

Bıçaklı Foseptik Dalgıç Pompa

Foseptik pompaların bıçaklı olanları. Özellikle katı partikül olan foseptiklere öğütücü görevi görmesi için pompaların içinde bıçak bulunur. Katı parçalar parçalandıktan sonra tahliye edilir.

Paslanmaz Drenaj Pompası

Tuzlu yada kimyasallı suların tahliyesinde kullanılan pompalar. Paslanmaz malzemelerden üretilerek daha dayanıklı ve daha uzun ömürlü olması için tasarlanmıştır.

Karıştırıcılı Çamur Pompaları

Genellikle endüstriyel kullanım için uygun olan bu pompalar, maden ocakları, yoğun fosseptikler, baraj çalışmaları, inşaat şantiyeleri gibi alanlarda kullanılır. Pompa şaftındaki karıştırıcı sayesinde sıvı yoğunluğu azaltılarak kıvamlı suyun tahliye edilmesinde kullanılmak üzere tasarlanmıştır.

Drenaj Pompası Seçimi Nasıl Yapılır?

Drenaj Dalgıç Pompa
Drenaj Pompası Hangi Durumda Kullanılır? 2023 26
  • Öncelikle nasıl bir pompaya ihtiyacınız olduğundan emin olun
  • Drenaj çukurunun ne kadar derinlikte olduğunu ölçün.
  • Ne kadarlık alana su basacağınızı hesaplayın.
  • Saatte ne kadarlık bir sıvı tahliye edeceğinizi hesaplayın.
  • Kullanılacak elektrik türünü belirleyin.
  • Pompa çıkışına uygun tahliye borusu gibi malzemeleriniz varsa çaplarını öğrenin.

Tüm bu sürecin sonucunda az çok kafanızda bir pompa tercihi olacak. Basit bir örnekle anlatmam gerekirse;

  • Apartmanımızda bulunan asansör boşluğuna satın alacağımı var sayalım. Yağmur su birikintisini tahliye etmek için kullanacağım. Yani bir temiz su drenaj pompası işimi görecektir.
  • Apartman görevlisi manuel olarak pompayı kontrol etmekte zorlanacağı için flatörlü bir pompa tercih etmeyi düşünüyorum.
  • Asansör boşluğu  ile tahliye arasında 10 metre dikey 10 metre yatay mesafe var (yatayda 10 metre dikeyde 1 metreye denk gelir) Toplamda 11 metre ye basan bir pompaya ihtiyacım var. (Yani 11 mss)
  • Asansör boşluğuna biriken su saatte tahminimce (gerekli ölçümler yaptırılarak) saatte 600 litrelik bir su tahliye etmem gerecek. (1 m3/h’dan küçük olabilir )
  • Ev tipi monofaze elektrik kullanıyoruz. (220 V)
  • Tahliye için bir borumuz yok, pompaya uygun olarak alacağız.

Bu bilgilerle pompa değerlerini karşılaştırarak pompa tercihi yapabilirsiniz. Pompaların teknik özelliklerinde basma yüksekliği (mss), su debisi (m3/h), kullanılan elektrik (220V/ 380V), çıkış çapı yer almaktadır.

Drenaj dalgıç pompa satın almak için buraya tıklayın.

Bu blog yazımda drenaj pompası hakkında genel bir bilgi vermeye çalıştım. Umarım faydalı olmuştur. Deneyim ve önerilerinizi yorum yaparak belirtebilirsiniz. Diğer pompa türlerini merak ediyorsanız Pompalar kategorimizi ziyaret edin. Dalgıç pompa çeşitleri için tıklayınız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
x  Powerful Protection for WordPress, from Shield Security
This Site Is Protected By
Shield Security