Su tüketimi ve kuraklık arttıkça olumsuz duruma maruz kalan alanlar için daha fazla kısıtlama gerekir. Su tasarrufu yaparak elimizden geleni yapmalıyız.
İçindekiler
Düşen kar ve yağmur miktarı hakkında bir şey yapamayız. Evinizde kullandığınız bu değerli kaynağı bilinçli olarak kullanmak bu konuda bize bayağı yardımcı olur. Su israfını engelleme, günümüz dünyasının su ihtiyacını ve temiz su kaynaklarının tükendiğini düşünerek su tüketimini azaltmak önemli.
Su tasarrufu nasıl yapılır? Musluklardan litre litre su boşa akmasını önemli ölçüde azaltacak öneriler sizlerle. Çamaşır makinelerini kullanmak yerine elinizde yıkamak gereksiz yere enerji tasarrufu aynı zamanda israfa neden olur.
Aşağıdaki ipuçları suyun tasarrufunu yapmak ve evinizde ve günlük yaşamınızda çok daha fazla kaynak bilinçli olmanıza yardımcı olabilir. Diş fırçalama, bulaşık makinesinin tercih edilmediği durumda harcanan su kaybı kaynak tükenmesine sebep olur.
Muslukları Açık Bırakmayın
İlk ve en öneli kural. Kullanmayacağınız zaman muslukları açık bırakmayın. Çoğu tüketici genellikle bu detayı atlar veya göz ardı eder.
- Suyun ısınmasını beklerken,
- Dişlerini fırçalarken
- Traş olurken en bariz örneklerinden değil mi?
Peki giderden süzülüp giden suyun tüketilmiş su olduğunun farkında olsaydık. Suyun ısınmasını beklerken, soğuk suyu bir kaba doldurarak tedbir alabilirsiniz. Dişlerimizi fırçalarken yada traş olurken gerekmediği zamanlarda muslukları kapatabilirsiniz.
Su Tasarrufu için Yıkadığınız Şeylere Dikkat Edin
Eski yiyecek, kağıt havlu, çöp, atılacak eşya, karton bardak yıkamak, su kaynağına ve evinizde su tesisatında oldukça büyük zarar verir.
Bu öğelerin bazıları drenajı önleyen basit bir tıkanma veya tıkanma oluşturabilir. Ufak tıkanıkları ev sahipleri kolayca çözebilir.
Tuvalet atıkları da dikkat edilmesi gereken diğer bir konudur. Hijyenik kadın ürünleri, sigara izmariti, kağıt peçete ve çöp gibi malzemeler tuvalet giderine atıldığında tıkanıklara sebep olur. Tıkanıklıkların giderilmesi için çok daha fazla su ve kimyasal kullanmak gerekir.
Atık ilaç şişesi, kimyasal bidon yıkanması yada tıkanık gidermek için kimyasal kullanımı yüzleşmek istenmeyen sorunlara yol açar. Atık su için kullanılan kamu su sistemlerini kirletebilir. Doğal kaynak sulara zararlı maddeler bırakabilir.
Su verimliliği arttırma ve kaynakları korumanın en iyi yollarından biri, su kaynağına ne attığınıza dikkat etmektir.
Duş Sürenizi Kısaltın
Herkes rahatlatıcı bir banyoyu sever fakat gereksiz duş demek iki katı su demektir. Banyo yapmanız gerekiyorsa, küveti doldurmayın. Mümkünse küvet alışkanlığınızı duş tekneleri ile değiştirin.
Düşük Akışlı Duş Başlığı Kullanın
Duş sırasında kullandığınız su miktarını en aza indirmek için duş başlığınızı değiştirmeyi düşünebilirsiniz. Düşük akışlı duş başlıkları, su basıncından veya istenen diğer olanaklardan ödün vermeden bol su tasarrufu yapmanızı sağlar. Bu fikir eski armatürleri değiştirmeniz içinde bir bahane olabilir.
Su Tasarrufu için Zamanlayıcı Ayarlayın
Duş sürenizi minimum seviyeye indirmek için maksimum 10 dakikalık bir zaman ayırın. Duş sürenizi 10 dakikanın altında tutmak yılda 10000 galon su tasarrufu etmenizi sağlar.
Duşta ne kadar zaman geçirdiğinizi bilmenize yardımcı olması için bir zamanlayıcı ayarlayın veya su geçirmez bir saat kullanın. İstediğiniz süre boyunca devam eden bir müzik çalma listesi de oluşturabilirsiniz; bu da çok uzun sürüp sürmediğinizi belirlemenize yardımcı olabilir.
Pişirme ve Yıkama Suyuna Dikkat Edin
Genellikle en sık su tüketimi mutfaklarda görünür.
- Yemek yaparken,
- Sebze ve meyveleri temizlerken
- Bulaşıkları yıkarken,
- Temizlik yaparken tüketilen su miktarına dikkat edin.
Yemek pişirirken mümkün olduğunca az su kullanmaya çalışın. Az su ile sebzeler daha lezzetli pişerken su tasarrufu sağlamanıza yardımcı olur.
Lavaboda bulaşıkları elle yıkarken suyun sürekli akmadığından emin olun. Bir kabın içinde deterjanlı su ile yıkama yapmayı deneyebilirsiniz. Bulaşık makinesi kullanmak su tasarrufu sağlamanıza yardımcı olur.
Fakat makineyi tam doldurmadan çalıştırmayın. Enerjisi tasarrufu ve ergonomik makineler almaya tercih edin.
Sebze ve meyveleri yıkamadan önce bir kabın içine su doldurarak kaba kirini atmasını sağlayabilirsiniz. Sonrasında kısa süreli çeşmenin altında yıkamak yeterli olacaktır.
Su Tasarrufu için Atık Suları Değerlendirin.
Su tasarrufu adına suyu ısıtmak için beklerken, sebzeleri yıkarken biriktirdiğiniz suları yeniden değerlendirin.
Makarna suyu, çaydanlık, su ısıtıcısında kalan suyu yada eski buz kütlelerini eritip çiçeklerinizi sulamak için kullanabilirsiniz.
Yağmur sularını toplayın. Toplanan yağmur sularıyla ilerleyen günlerde çimenleri sulayabilirsiniz. Eğer bir drenaj çukurunu varsa biriken yağmur suyunu drenaj dalgıç pompa ile bir varile aktarabilirsiniz. Böylece sulama için doğal kaynak suyu kullanmanıza gerek kalmayacak.
Su birikintilerinin oluştuğu evinize yada bahçenize zarar verebilecek küçük kuyular için de basit usul bir sintine pompa kullanabilirsiniz. Sintine pompaları akü ile çalışan, küçük ama fonsiyonel pompalardır.
Su Tasarrufu için Yerel Su Kısıtlamalarına Uyun
Beklenen kuraklık sorunları, mevcut kuraklık sorunları olduğunda bölgesel olarak su kısıtlamaları getirilir. Özellikle yaz dönemlerinde su kesintisine sık rastlayabilirsiniz.
Su kesintisi yapılmadan önce genellikle tüketicilere haber verilir. Tedbir almak için fazla su istifleyip israf etmeyin. Yeteri kadar, kullanabileceğiniz su oranında biriktirin.
Su Tasarrufu için Su Faturalarınızı Takip Edin
Aylık su faturalarınızı kontrol edin. Günlük alışkanlıklarınızdaki ufak tefek değişiklikler faturanızı da ciddi oranda tasarruf etmenize faydalı olacaktır. Faturalardan tasarruf sağlayıp sağlayamadığınızı kontrol edin.
Su tasarrufu her birimiz için bir görevdir ve bu basit ipuçları sahip olabileceğiniz herhangi bir israf alışkanlığını değiştirmenize yardımcı olabilir.
Aşağıdan yorum yaparak kendi önerilerinizi bizlerle paylaşabilirsiniz. Su tasarrufuna katkı sağlamak, farkındalık oluşturmak için sosyal medya hesaplarında paylaşmayı ihmal etmeyin.
Su tasarrufuna dikkat ettikten sonra suyunuzun koku, tat ve görünümü oldukça önemli, iyi bir hale gelmesi için su arıtma makinesi detay bilgi için tıklayınız.