Hırdavat/TesisatManometre

Manometre Nedir? Neyi Ölçer? 2024 Güncel

Manometre nedir, pakkens manometre fiyatları Kampa Ticaret

Merhaba sevgili okurlarım. Bugün sizlere günümüzde hala kullanılan en eski basınç ölçüm cihazlarından biri olan manometre nedir anlatacağız.

Düşük aralıklarla basıncı ölçmek için kullanırız. Daha yalın bir dille anlatacak olursam; basınç ölçer modelleri basıncı ölçen bir parçadır.

Gaz veya sıvı akışkanların basıncını ölçmek için kullanırız. Genelde kapalı bir kaptaki gazın basıncını ölçmekte kullanırız.

Bina tesisatında kullanılan manometre çeşitleri genelde kazan dairesinde yer alan basınç değerini göstermeye yardımcı olur. Sıvı ve gazlar bulundukları kaba basınç uygular.

İçerisindee sıvı bulunan çeşitleri uygulanan basınca bağlı olarak hareket eder ve seviye değiştirir. Seviye yüksekliği bize sıvı veya gazın basıncı hakkında bilgi verir.

Endüstriyel uygulamalarda sistemin ihtiyaç duyduğu basıncın sağlanma durumunu kontrol etmek için kullanırız. Manometre olarak maksimum ve minimum değerleri mevcut olup üzerinde mutlaka bilgilendirme olur.

Lpg ürünlerin takılması ve kullanımının takibinde, doğalgaz ürünlerin montaj, değişim ve tamirinde güvenlik sağlama amacıyla kullanırız. Sıvı manometre veya farklı manometrelerin kaliteli ve ihtiyacımıza yönelik olması oldukça önemli.

Bu basınca bağlı olarak farklı monometre çeşitleri üretiriz. Solunum basıncını sıvı monometre olarak yüksek olup olmadığını kısa sürede görebilirsiniz.

Kısmen sıvı ile doldurulmuş U şeklinde bir cam tüptür. U- Tüp basınç ölçerdir. Genellikle şeffaf plastikten yapılırlar. Kısmen sıvı ile doldurulmuş U şeklinde bir tüpü ifade eder.

Fizik ve kimya alanında karşımıza çok fazla çıkar.

Manometre Ölçüm Grafiği

Hava basıncının sıvı bir kolon üzerindeki etkisini göstermek için bir laboratuvar deneyinin parçası olarak bu tür basınç ölçeri kolayca oluşturabilirsin.

Basınç Nasıl Hesaplanır ?

Bir akışkan sütunun uyguladığı basınç P=hdg denklemi ile verilebilir. Bu denklemde;

P= Hesaplanan basınç

H= Sıvının yüksekliği

G= Yerçekimi kuvveti

D = Sıvının yoğunluğu

Monometre mutlak bir basınçtan ziyade, basınç farkını ölçtüğü için, P= Pa-P0 ikamesini kullanıyoruz. Bu ikamede, Pa test basıncı ve P0 referans basıncıdır.

Basınç Ölçer Kullanım Alanları ?

  • Hava şartlandırıcıları
  • Basınçlı hava hatları
  • Sağlık cihazları
  • Hidrolik sistemler
  • Kalorifer tesisatları
  • Su pompaları
  • Su sirkülasyon sistemleri, v.b
  • Isıtma ve iklimlendirme makinelerinde
  • Makine üretimlerinde

Manometre Nedir Seçimi ?

Barınız kaç ise ona göre almanız gerekiyor. Bar; Hava basıncı demek, kaç bara ihtiyacınız var ise ona göre bir alım sağlayarak konforlu bir kullanım sağlayabilirsiniz.

Manometre nedir? Sıvı ve gazların basınçlarını ölçmek için kullanılan cihazlardır.

1. Manometre Nedir? Seçerken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Manometre nedir? Nerelerde kullanılır gibi sorularınıza dikkat etmemiz gereken kriterlere dikkat çekerek tekrar bakalım.

Ortam Koşulları

Manometrelerin çalıştığı ortamın sıcaklık, nem, korozyon, titreşim gibi faktörlerine uygun olması gerekir. Örneğin, ortam koşullarının korozif olduğunda ve büyük parça partiküller içerdiğinde ya da eğer yağmur, rutubet gibi ıslak nemli ortama maruz kalındığında basınç ölçeri hava geçirmez kaplama veya sıvı dolgulu olarak belirlenmelidir.


Proses Ortamı

Manometrelerin ıslak parçaları, yani burdon tüpü ve soket gibi basınç ölçülen ortam ile temas eden kısımları, proses ortamına uygun malzemeden yapılmalıdır. Örneğin, asitli veya alkali bir sıvının basıncını ölçmek için paslanmaz çelik veya plastik gibi dayanıklı malzemelerden yapılmış bir manometre seçilmelidir.


Skala Değeri

Manometrelerin kadran skalası seçiminde statik basınçlarda ölçüm bölgesi skalanın 3/4’ü kadar, dinamik basınçlarda 2/3’ü kadar olmalıdır. Ayrıca, manometrenin maksimum skala değerinin ölçülen basınca yakın olması sağlanmalıdır. Örneğin, 0-10 bar arası bir basınç ölçmek için 0-16 bar skala değerine sahip bir manometre seçilmelidir.


Montaj Şekli

Manometrelerin montaj şekli de performansını etkileyen bir faktördür. Kullanımdayken, manometre, gözlemlenmesi ve bakımı kolay bir konumda dikey olarak kurulmalıdır.

Duvara monte ederken, kenarlı bir manometre seçin; doğrudan bir boru hattına monte ederken, kenarı olmayan bir manometre seçin; doğrudan gazı ölçerken, kasanın arkasında güvenlik deliği olan bir manometre seçin.

Gliserinli Basınç Ölçer Nedir ?

Gliserin manometre nedir, sıvı dolu göstergelerde en yaygın kullanılan sıvı ile üretilir. Gliserin dolgulu göstergeler iyi bir değerdir ve oda sıcaklığındaki uygulamalar için en iyi titreşim sönümlemesi sağlar.

Yani; Sürekli titreşim olan, ani basınç düşümü veya yükselmesi olan, sarsıntılı alanlarda gliserinli tip monometre tercih edilir. Ani yüklerin olduğu, basınç dalgalanmalarının olduğu en zor koşullarda çalışmak üzere dizayn edilmiştir.

Yüksek basınçlı ve titreşimli sistemlerde kullanılır. Pompa çıkışında, titreşimleri absorbe ederek basıncı kararlı bir noktada gösterir.

Manometre Nedir? Çalışma İlkeleri Nelerdir?

Pascal prensibine göre çalışan cihaz, hava basıncına göre uzayıp kısalan sistemi ve bunu kullanıcıya gösteren göstergesi ile çalışır. 

Mekanizmaya basıncı ileten elemanlarda agresif, buharlı çevre şartlarına karşı korunmuş olmalıdır.

Gliserinli basınç ölçer pompalarda, kompresörlerde, preslerde, hidrolik tesislerde kullanıma uygundur.

Manometre nedir? Blog yazımızı okuduğunuz için teşekkür ederiz.

@kampaticaret olarak instagram da beğeni ve yorumlarınızı bekliyoruz.. 

Bizimle iletişime geçmek için linke tıklamanız yeterli olacaktır. 

Diğer blog yazılarımızı okumak için hırdavat ve tesisat hakkında bilgi tıklamanız yeterlidir. Manometre fiyatlarını incelemek için tıklayınız.

Hoşçakalın sağlıklı ve iyi günler dileriz…

Başa dön tuşu