Hidroforlar

Hidrofor Pompa Nedir ? Seçiminde 5 Püf Nokta

Peki nelerden bahsedeceğiz: Hidrofor ne demek ? Niçin kullanılır ? Neden kullanılır ? Nerelerde ihtiyacım varmış da farkında değilmişim ? gibi düşüncelerinizi arttıracak ve sonunda aslında herşeyden daha kolay olduğunu göreceksiniz.

Bir hidrofor pompası , musluğunuzdan veya duş başlığınızdan akan suyun basıncını ve hacmini artırmaya yardımcı olur. Düşük su basıncıyla hayat baş belasıdır. 

Bir damla su altında duş almayı denediyseniz ve sırf ıslanmak için daireler çizmek zorunda kaldıysanız, o zaman farkındasınızdır. 

Düşük su basıncı, banyo yapmak veya dişlerinizi fırçalamak gibi basit görevleri zorlaştırır. Ancak güçlendirici bir pompa mükemmel bir çözüm olabilir.

Teknik açıdan hidrofor: Ülkemizin gelişmesiyle birlikte, yapılarımız da hidrofor kullanımı yaygınlaşmaya başladı. Şehirleşmenin getirmiş olduğu yüksek yapı ve su depolama ihtiyacından dolayı yapılarda hidrofor kullanımı zorunlu hale dönüştü.

Suyun basınçlandırılması olarak bilinen hidrofor, su basıncının yetersiz kaldığı yerde su basınçlandırma sistemi. Su basıncının yeterli gelmediği durumlarda basınçlı su ihtiyacının
karşılanması amacı ile kullanılır.

Hidrofor Pompası Nedir?

Bir yardımcı pompa, düşük su basıncını ve akışını artırır. Su basıncınızı istenen seviyeye getirmek için gereken ekstra desteği sağlar.

Bir hidrofor pompası, suyu bir depolama tankından veya bir evin tamamında veya ticari bir tesiste taşımak için basınç sağlar.

 Genleşme tankı ile Hidrofor pompası

HİDROFOR NEDİR DAHA DETAYLI VE EN İNCE AYRINTISANA KADAR ÖĞRENMEK İSTİYORSANIZ LİNKİNİ BIRAKMIŞ OLDUĞUM BLOĞUMUZA GÖZ ATABİLİRSİNİZ… Hidroforlar Hakkında

Hidrofor Seti Nelerden Oluşur ?

Hidrofor durgun suyu basınçlı suya çeviren cihazlardır. Ana elemanları ise;

  • Pompa
  • Motor
  • Kontrol Panosu
  • Flatör
  • Vana
  • Çekvalf
  • Emme ve Basma kollektörü
  • Manometre
  • Basınç Şalteri
  • Şase
  • Denge Tankı
Hİdrofor Tesisatı

HİDROFOR HESABI NASIL YAPILIR ?

Hidrofor Hesabı Yaparken Dikkat Edilmesi Gereken Etkenler;

– Debi (Su miktarı)
– Basma yüksekliği
– Emme derinliği
– Emme hattı çapı
– Basma hattı çapı

1- Debi

Q = A x T x B x f ( litre/saat)
Q: Debi (litre/saat)
A: Aile sayısı veya daire sayısı: A
T: Bireyin günlük su tüketimi: T = 100 – 150 litre / gün
B: Ortalama birey sayısı aile için: B = 4 – 5
f: Eş zamanlı Su kullanım faktörü

2- Basma yüksekliği (Hm)

Hm = ( A x B x C ) + HÖZEL + HAKMA (mSS)
Hm: Basma yüksekliği (mss)
A: Kat yüksekliği ( Evsel uygulamalar için genellikle 2,8 metre – 3 metre arası )
B: Kat sayısı
C: Emniyet katsayısı (Yeni binalar için C=1,20 , eski binalar için C=1,30 )
HÖZEL: Özel ekipmanlar için gerekli olan basınç (Tablodan )
HAKMA: Kullanım yeri basıncı ( HAKMA = 15 mSS )

Örnek Hidrofor Hesabı

60 daireli üç bloktan oluşan beşer katlı yeni bir sitenin su ihtiyacını karşılayacak hidroforun kapasitesini hesaplayalım. Her dairenin sayacı ayrıdır. Banyo bataryasında şok duş kullanılmıştır.

Q = A x B x T x f (Litre)
Q = 180 x 5 x 120 x 0,25 = 27,000 litre/saat = 27 m3/h
Hm = (2,8 x kat sayısı x C ) + HÖZEL + HAKMA
Hm = (2,8 x 5 x 1,3) + (10 + 15) + 15 = 58,2 mSS = 60 mSS

Seçilecek hidroforun pompası,Q = 27 m3/h Hm = 60 mSS değerlerini sağlamalıdır. Hidroforla birlikte kullanılacak denge tankı minimum 500 litre ve ön gaz basıncı 5,5 bar olmalıdır.

KAT SAYISINA GÖRE PRATİK BAR SEÇİM TABLOSU (SEÇİM TABLOMUZDAN KOLAYÇA BAKABİLİRSİNİZ)

Hidrofor kat ve basınç çizelgesi
Hidrofor Pompa Nedir ? Seçiminde 5 Püf Nokta 30

DAİRE SAYISINA GÖRE PRATİK (m³7H) SEÇİM TABLOSU (TABLOMUZDAN KOLAYÇA BAKABİLİRSİNİZ)

Düşük Su Basıncına Ne Sebep Olur ?

1. Yerçekimi : Yerçekimi su akışını yönlendirir veya yavaşlatır. Suyun dağıtılması gereken yükseklik ne kadar yüksekse, su basıncı o kadar düşük olur. Bir galon su 8 pound ağırlığındadır. 

Su yokuş yukarı veya birkaç kat yukarı hareket ederse, yerçekimi onu hemen aşağı göndermek ister. Su kaynağından daha düşük binalar aynı sorunu yaşamayabilir. Gökdelenler, apartmanlar ve çok katlı evler ve işletmeler, suyu birçok kat yukarı taşımak için büyük bir yardımcı pompaya ihtiyaç duyar.

2. Su kaynağına olan uzaklık: Su kaynağına olan uzaklık ve su borularının boyutu su basıncını etkiler. Eviniz veya iş yeriniz su besleme hattının sonunda oturuyorsa, size ulaşana kadar su akışı düşük olabilir. Su borularınız çok küçükse, armatürlerinizden daha az miktarda su geçecektir.

3. Düşük şehir su basıncı: Eviniz su besleme hattının altında olabilir, sıhhi tesisat borularınız temiz olabilir ve hala düşük su basıncınız var. Bazen düşük su akışı, yerel su tesisinizden gelen düşük basınçlı sudan kaynaklanır.

4. Ek su sistemleri: Evinize ek su arıtma sistemleri veya diğer su armatürleri size temiz su getirir ancak su basıncınızı düşürebilir. Bir yardımcı pompa eklemek, su basıncınızı eski haline getirebilir.

5. Sıhhi tesisat sorunları: Düşük su basıncı yerçekimi, nakliye veya ek sistemlerin sonucuysa, bir su basıncı yükseltici sorunu çözebilir. Bununla birlikte, diğer zamanlarda sıhhi tesisat sorunları bunun nedeni olabilir. Bir su basıncı yükseltici satın almadan önce tesisatınızı kontrol edin. Borular tıkanmış olabilir veya basınç düşürücü vananın ayarlanması gerekebilir.

Hidrofor Nasıl Çalışır?

  • Hidroforlar belli bir su haznesinden emdikleri suyu yüksek basınç sayesinde uzak noktalara ulaştırırlar.
  • Belli bir basınç aralığında çalışırlar.
  • Yanlarında bulunan genleşme tankı sayesinde hazırda basınçlı su bekletirler.
  • Hidroforlar üzerinde bulunan elektrik panoları hidroforu koruma ve sıralı çalıştırma açısından kolaylık sağlar.
  • Hidroforlara bakım yaptırmak hidroforun ömrü açısından önemlidir.
  • Kademeli tip hidroforların susuz çalışmaması gerekir.
  • Bunun için su deposuna elektrikli su seviye şalteri takılıp depodaki su seviyesi hidroforun emiş hizasına yakın bir seviyede durdurulur.

Hidrofor Pompanın Bileşenleri Nelerdir?

Üreticinin aynı temel bileşenleri içerdiğinden bağımsız olarak çoğu hidrofor pompası:

  • Motor
  • Pervaneler
  • Giriş ve çıkış
  • Basınç veya akış algılama cihazı
  • Güçlendirici pompalar, suyu girişten içeri ve çıkıştan dışarı taşıyan bir pervaneye sahiptir.
  • Bir motor, pervaneleri döndürür. Hidrofor pompaları, suyu nasıl emip dışarı ittiklerine göre farklılık gösterir. 
  • Bazı hidrofor pompaları dönen bir pervane kullanırken diğerleri salınımlı bir diyafram kullanır. Salınımlı diyaframlı pompalar, biri kaplar ve diğeri girintili olmak üzere iki salınımlı veya dönen plaka kullanarak suyu sevk eder. 
  • Plakalar bir araya geldikçe fincanları sıkıştırır ve suyu dışarı iter. Plakalar açıldıkça daha fazla su emilir.
Hidromat

Hidrofor Pompası Basıncı & Debiyi Artıracak mı?

Bir hidrofor pompası, su basıncını artırarak suyu sıhhi tesisat borularından daha hızlı akmaya zorlar.  Ancak akılda tutulması gereken bir pompa eğrisi vardır : Suyu hareket ettirmek için gereken basınç arttıkça, akış hızı düşer.

Başparmağınızı bir bahçe hortumunun üzerine koymayı düşünün. Bunu yaptığınız gibi, su daha yüksek bir basınçta çıkar, ancak baş parmağınız nedeniyle akış hızı sınırlıdır. Bir yardımcı pompa da aynı şekilde çalışır. 

Düşük basınç altında en yüksek debide en fazla suyu sağlar. Su herhangi bir kısıtlama olmaksızın pompadan çıkarsa, daha büyük bir akış hızında hareket eder. 

Ancak, suyun bir mutfak musluğu aracılığıyla borulardaki virajlarda yokuş yukarı gitmesi gereken bir ev düşünelim. Su tesisatına bir pompa monte edildiğinde, akış hızı yavaşlar ve pompadan gelen basınç daha da yükselir.

Dc solar hidrofor seti
ürüne ulaşmak için tıkla

Hidrofor Pompaları Nasıl Kullanılır?

Destek pompaları, su sistemlerinde veya endüstriyel ekipmanda düşük su akışını artırır. Bir ev veya ticari binada kullanılmak üzere bir gölden, göletten veya depolama tankından su taşır. 

Şehir su kaynağından yeterli basınç almayan bir evin, düşük su basıncını artırmak için bir pompaya ihtiyaç olacaktır.

Bir otel, suyu en üst hikayeye kadar göndermek için büyük bir ticari yardımcı pompaya ihtiyaç duyar. 

Bir destek pompası, bir depolama tankındaki suyu yeniden basınçlandırır ve musluğa veya evin her yerine gönderir. Örneğin bir yağmur hasat sisteminde su bir depolama tankında toplanır. 

Tuvaletleri yıkamak veya çamaşır yıkamak için kullanmak için, suyun depodan dışarı ve evin içine pompalanması gerekir. Suyu hareket ettirmek için bir yardımcı pompa kullanırsınız.

Bir Ev Güçlendirici Pompa

Tek bir hidrofor pompası, evin tamamında su basıncını artırabilir. Bazen kuyu suyu kullanıcıları düşük toparlanma kuyusundan evlerine akışı artırmak isterler. 

Düşük geri kazanımlı kuyular, hane halkı talebini karşılamak için yeterli su üretmez. Bir su basıncı yükseltici, kümes içindeki suyu basınçlandırmak için kuyu suyu depolama tankından suyu çeker.

Talebi karşılamaya yetecek kadar su üretmeyen özel bir kuyu, zamanla dolması için bir depolama tankı ister. Günlük talebi karşılamak için ayrıca tanktan bir ev hidrofor pompası gerektirir.

Hidrofor Pompaya İhtiyacım Varmı?

Bir sızıntıdan kaynaklanmayan düşük su basıncınız varsa veya belirli bir uygulama için su basıncını artırmanız gerekiyorsa, destek pompası en iyi seçenektir.

Yardımcı Pompa Satın Alırken Sorulacak Sorular : 

  1. Su akış hızım nedir? Tüm armatürleri dikkate alarak dakika başına kaç galon su aldığınızı hesaplayın. Akış hızının nasıl hesaplanacağını öğrenin . 
  2. Ne kadar suya ihtiyacım var?  Evinizin veya işletmenizin ne kadar su kullandığını düşünün. 
  3. Su kaynağı pompanın üstünde mi yoksa altında mı? Suyunuzun yokuş yukarı mı yoksa birkaç kat yukarı mı gitmesi gerektiğini düşünün.
  4. Ne kadar basınca ihtiyacım var? Çoğu insan  duş alırken yüksek su basıncını tercih eder. Ancak çok yüksek olan basınç sıhhi tesisat, armatür ve aletleri tahrip eder. 
  5. Çoğu evde, su basıncını korumak için su hattının eve girdiği yerde bir basınç düşürme vanası vardır. 60 psi’nin üzerindeki basınç, ev tipi tesisat sistemini zarar verir.

Hangi yardımcı pompaya ihtiyacınız olduğu, ne kadar su kullandığınıza, istenen basınca ve su kaynağınızın konumuna bağlıdır. Örneğin büyük bir eviniz varsa, ikinci veya üçüncü kata basınç sağlayabilen bir yardımcı pompaya ihtiyacınız olabilir. 

Düşük besleme basıncına sahip ters ozmoz sistemi veya yüksek TDS’li su (toplam çözünmüş katılar) gibi uygulamalar daha fazla basınç gerektirir.

Bir Yardımcı Pompayı Nasıl Boyutlandırır sınız?

Size özel doğru boyutta yardımcı pompayı bulmak için şu soruları sorun: 

  • İki katlı, dört yatak odalı, tek banyolu bir eviniz var mı?
  • Suyu önemli bir mesafeye mi taşıyorsunuz?
  • Su kaynağınız ne kadar uzakta?

Tek pervaneli pompalar, belli bir mesafeden su çekmede iyi değildir. Sulama için bir havuzdan su kullanmak istiyorsanız, suyu uzun süre pompalamak için daha fazla beygir gücüne sahip bir şeye ihtiyacınız vardır. 

Su galon başına sekiz pound ağırlığındadır. Suyun birkaç fit tırmanan bir inçlik bir borudan yukarı çıkması gerekiyorsa, pompanın önemli miktarda ağırlığı itmesi gerekir.

Hidrofor Pompa Kurulumu İçin İpuçları

Hidrofor Pompa nereye kurulur ?

Yükseltici pompa, suyu taşımanız gereken yere kurulur. Örneğin, su basıncı düşük bir evde, pompayı evin içine suyun girdiği ana hatta monte etmelisiniz. Girişi takın ve ardından çıkış sıhhi tesisat kaynağına geri döner. 

  •  Pompanın arızalanması ihtimaline karşı daima bir baypas bulundurun. Bir baypas, başarısız olursa ve sorunu gidermeniz gerekirse pompayı izole etmenizi sağlar. Pompayı atlayabilir ve yine de eve su girebilirsiniz.
  • Pompayı eve bağlamadan önce test edin. Bazen bir sızıntı, düşük akış hızı nedeniyle pompanın dönmesine neden olabilir. Döngü, pompanın hızlı bir şekilde art arda başlamasına ve durmasına neden olur. 
  • Hidrofor pompaları, akış hızı veya basınç veya her ikisi ile etkinleştirilir. Bir sızıntı bulursanız, pompayı izole edin ve sorunun pompada olmadığından emin olmak için test edin. Ardından sebebini bulabilir ve sızıntıyı düzeltebilirsiniz. 

Hidrofor Pompanızı Nasıl Sessiz Tutabilirsiniz?

Kurulum sırasında pompa titreşimini düşünün. Bir yardımcı pompayı kurma şekliniz, dikkatli değilseniz çıkardığı gürültüyü artırabilir. 

Pompayı doğrudan bakır hatlara kurmayın çünkü pompanın titreşimi bakıra aktarılır ve evinizden geçen bir uçak gibi ses çıkarır. Bunun yerine, titreşimden kaynaklanan sesi en aza indirmek için giriş ve çıkış için esnek bir konektör kullanın. 

Bir Yardımcı Pompayı Nasıl Boyutlandırırsınız?

Size özel doğru boyutta yardımcı pompayı bulmak için şu soruları sorun: 

  • İki katlı, dört yatak odalı, tek banyolu bir eviniz var mı?
  • Suyu önemli bir mesafeye mi taşıyorsunuz?
  • Su kaynağınız ne kadar uzakta

Tek pervaneli pompalar, belli bir mesafeden su çekmede iyi değildir. Sulama için bir havuzdan su kullanmak istiyorsanız, suyu uzun süre pompalamak için daha fazla beygir gücüne sahip bir şeye ihtiyacınız vardır.

Su galon başına sekiz pound ağırlığındadır. Suyun birkaç fit tırmanan bir inçlik bir borudan yukarı çıkması gerekiyorsa, pompanın önemli miktarda ağırlığı itmesi gerekir.

Yükseltici Pompa Kurulumu İçin İpuçları

Yükseltici pompa nereye kurulur

Yükseltici pompa, suyu taşımanız gereken yere kurulur. Örneğin, su basıncı düşük bir evde, pompayı evin içine suyun girdiği ana hatta monte etmelisiniz. Girişi takın ve ardından çıkış sıhhi tesisat kaynağına geri döner. 

  •  Pompanın arızalanması ihtimaline karşı daima bir baypas bulundurun. Bir baypas, başarısız olursa ve sorunu gidermeniz gerekirse pompayı izole etmenizi sağlar. Pompayı atlayabilir ve yine de eve su girebilirsiniz.
  • Pompayı eve bağlamadan önce test edin. Bazen bir sızıntı, düşük akış hızı nedeniyle pompanın dönmesine neden olabilir. Döngü, pompanın hızlı bir şekilde art arda başlamasına ve durmasına neden olur. 
  • Hidrofor pompaları, akış hızı veya basınç veya her ikisi ile etkinleştirilir. Bir sızıntı bulursanız, pompayı izole edin ve sorunun pompada olmadığından emin olmak için test edin. Ardından sebebini bulabilir ve sızıntıyı düzeltebilirsiniz

Bugün ki Blog Yazımızın da Sonuna Gelmiş Bulunmaktayız. Yazılarımı Okumayı Unutmayın. Eğer Yazımızdan Memnun Kaldıysanız Ya Da İstediğiniz Başka Konular Varsa Bize Ulaşmayı Unutmayın…

Baymak hidrofor fiyatlarını incelemek ve eviniz için en uygun ev tipi su pompanızı satın almak için tıklayınız.

@kampaticaret olarak instagramda beğeni ve yorumlarınızı bekliyor olucam…

Sorularınız için 0549 441 01 33

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu