Hidroforlar

Hidrofor Montajında 12 Püf Nokta 2025

Hidrofor montajının ideal özellikler taşıması, suyunuzu basınçlandırmak için alınan hidraforun uzun ömürlü ve verimli çalışması için oldukça önemli.

Hidrofor bağlantısı iyi bir şekilde nasıl ayarlanır.

Hidroforlar genelikle;

  • İçme ve günlük tüketim sularında,
  • Basınçlı su istenen yerlerde
  • Isıtma ve havalandırma sistemlerinde
  • Sulama ve yağmurlama sistemlerinde
  • Yangın söndürme sistemlerinde kullanılır.

Farklı tip ve özelliklerde karşılaştığımız hidraforların çalışma şekli aynıdır.

Çağrı merkezimize gelen sorulardan yola çıkarak hidrofor montajı nasıl yapılır üzerine bu makaleyi yazmaya karar verdim.  Temelden başlayarak su tesisat bağlantısı, elektrik tesisat bağlantısı, ilk çalışmaya başlama nasıl yapılır birlikte inceleyelim

Hidrofor Montajı ve Bağlantısı

  1. İnternetten ve ya mağazadan almış olduğunuz hidrafor montajına başlamadan önce mutlaka gözünüzle kontrol ederek herhangi bir hasarı olup olmadığını kontrol ediniz.
  2. Mevcut ile yeni ürün değişim yapacaksanız herhangi bir çalışma yapılmadan önce daima enerji bağlantısını kestiğinizden emin olunuz.
  3. Kullanacağınız elektrik hattında mutlaka toprak hattı bulunmalıdır. Ürün ve tesisat kesinlikle tekniğe uygun şekilde topraklanmalıdır. Herhangi bir sebepten ötürü topraklanamıyorsa o hat kullanılmamalı.
  4. Hidrofor montajına başlamadan önce yer seçimi mutlaka yapılmalı. Sert bir zemine yerleştirilecek şekilde, yağmur suyu, güneş ışığı gibi dış etmenlere maruz kalmayacak bir yere konumlandırılmalı.
  5. Hidrofor montajı su tesisat bağlantısı, elektrik tesisat bağlantısı bölümlerinde belirtilen detaylara, yönetmelik ve standartlara uygun olarak nitelikli teknisyenlerle yapılmalı. Aksi uygulamalar hidraforun ve etrafındaki diğer ekipmanların zarar görmesine sebep olabilir. Hayati tehlike oluşturabilir.

Su Tesisat Bağlantısı

Hidrofor Montaj Şeması
Hidrofor Montajında 12 Püf Nokta 2025 26
  1. Hidroforlar bir su deposundan beslenmeli, şehir şebekesi yâda kuyudan emiş yapacak şekilde bağlanmamaya özen gösterilmeli. Çünkü şehir şebekesi ya da kuyuda su kesilebilir, kumlu yada kirli su gelebilir. Susuz kalması motorun yanmasına, kirli suya maruz bırakılması ise mil ve pervanelerin aşınarak verimsizleşmesine sebep olabilir.
  2. Hidrofor montajı yaparken su tesisatı kesinlikle şemaya uygun yapılmalı.
  3. Montajı yapılacak zemin, yer yüzeyine paralel olarak düzgün bir beton zemine yerleştirilmeli.
  4. Aynı seviyedeki depodan emiş yapıyorsa;  şasesi emiş yaptığı deponun daha alt seviyesinde olmalı. Bu sebepten devamlı su ile beslendiği için arıza yapmaz.
  5. Derin kuyudan emiş yapıyorsa; emiş ağzına mutlaka klapeli süzgeç takılmalı ve klape kuyu dibinden en az 30 cm yükseklikte olmalıdır. Kullanılan pompaya göre emiş derinliği değişebilir. Santrifuj pompalı hidroforlar 6 metre derinlikten, jet gövdeli pompalar 9 metre derinlikten, dik milli hidrofor pompaları 3 metre derinlikten emiş yapabilir.
  6. Montajı yaparken emme hattında bütün bağlantıların kesinlikle sızdırmaz olmasına dikkat edilmeli. Aksi halde emme borusu içine hava sızar ve pompa hiç emiş yapamaz yâda kapasitesinin altında çalışır. Eğer imkân varsa emme borusu basınçlı su ile test edilerek sızdırmazlık kontrolü yapılmalıdır.
  7. Emiş hattı boru uzunluğu mümkün olduğunca düz ve kısa olmalı, fazla bağlantı parçaları kullanmaktan kaçınılmalı.
  8. Hidrofor montajı sırasında giriş ve çıkışına vana takılmalı. Arıza anında suyun hidrafor ile olan bağlantısını kesmek için önemlidir.
  9. Emme borusunun kodu, pompa giriş ekseni kodundan yüksek olmamalıdır. Aksi halde emme borusunun yüksek olan kısımlarında hava toplanır ve pompanın randumanı düşer.
  10. Su deposuna monte edilecek flatör, su deposunda su bittiği zaman susuz çalışmasını önleyerek pompanın hasarlanmasını önler.
  11. Hidrafor ile su deposu emiş hattı aynı seviyede ve düz olarak yapılmalıdır.
  12. Emme hattına en fazla bir adet plastik veya vana takılması, su deposunun çıkış manşonu emme borusu ile aynı çapta olması ve su deposunun tabanından 15 cm yüksekten emme hattına bağlanması gerekmektedir.
Hidrofor Montajı Nasıl Yapılır
Hidrofor Montajında 12 Püf Nokta 2025 27

Elektrik Tesisat Bağlantısı

  1. Hidrofor montajı için üzerinde herhangi bir çalışma yapılmadan önce daima enerji bağlantısını kesiniz ve kazara bağlantı yapılmayacağına emin olunuz.
  2. Üzerinde herhangi bir çalışma yapılırken, kablo ve tesisat kesinlikle enerji altında olmamalıdır.
  3. Elektrik tesisatında mutlaka toprak hattı bulunmalıdır. Ürün ve tesisat kesinlikle tekniğe uygun şekilde topraklanmalıdır.
  4. Basınç Şalteri Ayarı: Hidroforlar basınç şalterinin ayarı yapılarak fabrikadan çıkar. Basınç şalterinin ayarları ile oynamayınız.
  5. Ürünün güç kablosunu güç kaynağına takarak çalıştırmaya başlayabilirsiniz.

İlk Çalıştırma ve İşletme

  1. Su ve elektrik bağlantısını tekrar gözden geçiriniz.
  2. Sistemde su kaçağı olup olmadığını kontrol ediniz.
  3. Su deposundan emiş yapıyorsa; emiş hattı vanaları ve pompa hava atma tapasını açın. Suyun ulaşıp ulaşmadığını kontrol edin. Su pompaya gelince pompa hava atma tapasını kapatınız.
  4. Kuyudan emiş yapıyorsa, pompa hava atma tapasını açarak, emme hattını su ile doldurunuz ve tapayı kapatınız.
  5. Şebekeden fazların eksiksiz gelip gelmediğini kontrol ediniz.
  6. Devreye sokunuz.
  7. Hidrofor montajı sonrası tesisata su basıp basmadığını manometreden gözlemleyiniz. Ayarlı maksimum basınca geldiğinde otomatik olarak duracaktır.

Hidrofor montajı sırasında basınç hattından bir vana veya musluğu açarak, manometre üzerinden basıncın düştüğünü gözlemleyiniz. İstenen basınçta pompa otomatik olarak tekrar devreye girecektir.

Kendiniz yapabilirsiniz fakat garanti şartlarını düşünerek yetkili bir servise yaptırmanızı öneririz. Ayrıca su bağlantısı ve elektrik bağlantısı için mutlaka bir profesyonelden teknik destek almayı düşünebilirsiniz.

Hidrofor montajı bağlantınız yapıldığında istenmeyen bazı ufak tefek sorunlarla karşılabilirsiniz. Servise başvurmadan önce Hidroforlar Neden Arızalanır? blog yazımızı buraya tıklayarak inceleyebilirsiniz.

Mevcut hidraforunuzu değiştirmeyi yada yeni bir ürün almayı düşünüyorsanız mutlaka Kampa Web Sitesi Hidroforlar Kategorisi yi ziyaret ederek göz atmanızı, teknik destek almanızı öneriyoruz.

Master, Kampa, Pedrollo, Leo, Sumak hidrofor gibi yerli ve İthal markalara ait onlarca ürün seçeneği ile Kampa bir tık kadar yakın.

Bu makalemde sizlere “hidrofor montajı nasıl yapılır?” anlatmaya çalıştım. Umarım faydalı olmuştur. Deneyim ve önerilerinizi yorum yaparak belirtebilir makalemizi sosyal medya hesaplarınızda paylaşabilirsiniz.

8 Yorum

  1. Merhaba depo merdiven boşluğu kule uzerinde hidrofor çatinin altında deponun hidrofordan yuksekliği 2.5 mt alt dairelerden su açıldımı hidrofor devreye giriyor depo yuksekte diyemi açaba teşekkurler daha once bodrum kattaydı ikisi yanyana sukesince 3 katakadar verimli basıyordu şuan şebekede suvarken dairede su açildımı çalışiyor ne yapmam lazim

  2. Iyi çalışmalar evim üst katta çatıda su deposu var basınç az motor takmak istiyorum ama depoya tek su girişi var çıkışta aynı yerden oluyor bağlantıyı nasıl yapmam lazım konu hakkında bilgi verirseniz sevinirim teşekkür ederim.

  3. Merhaba. Elektrik kesintisi ile suyumuzda kesiliyor. Hidrofor yanlış mı bağlanmış acaba? Tam olarak nasıl bağlamamız gerekliki sadece hidrofor bağımlı kalmayalım? Yoksa böyle mi olması gerekiyor?

  4. Sayın yetkili,
    Dubleks olan yazlıkta çatıdaki güneş enerjisi ile sıcak su kullanıyoruz. Sıcak su basıncı düşük olduğundan saçak su soğuk su karışımını sağlayamıyoruz. Sıcak su basıncını artırabilmemiz için hangi ürününüzü tavsiye edersiniz?
    Güneş enerjisinin deposuna yakın (mesela çatı aralığına) montaj etmemiz mi gerekir? Montaj için tavsiyeniz ne olur?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu