Fanlar

Tanjansiyel Fan Nedir, Kullanım Yeri ve Seçimi 2024

Tanjansiyel fan nedir, nerelerde kullanılır, seçimi nasıl yapılır konusunda bilgi vereceğimiz yazımızda konu hakkında detay bilgi veriyoruz. Okumaya devam edin.

Hava akışını dairesel bir yörünge üzerinde sağlayan bir fan türüdür. Tanjansiyel fanlar, düşük gürültü seviyesi, yüksek verimlilik ve uzun ömür gibi avantajlara sahiptir.

Genellikle ısıtma, soğutma, havalandırma ve iklimlendirme sistemlerinde kullanılır. Örneğin, radyatörler, şömineler, klima üniteleri, fırınlar ve buzdolapları yaygın olarak kullanıldığı cihazlardır.

aircol aks 80 370 tanjansiyel radyal fan tanjansiyel fanlar aircol 370773 13 B

Tanjansiyel Fan İsmi Nereden Geliyor

Tanjansiyel fan ismi, bu tip fanların çalışma prensibinden gelir. Yatay atışlı radyal fanlar olarak da bilinir. Bu fanlar, bir silindirik rotorun içinde dönen kanatçıklardan oluşur.

Kanatçıklar, hava akımını rotorun eksenine dik bir yönde oluşturur. Bu hava akımı, rotorun yüzeyine teğet (tanjant) olduğu için tanjansiyel adını alır.

pic Funktionsprinzip Trocknungstechnik LTG 350x250 150 300x214 1

Düşük karşı basınç uygulamalarında yüksek hava akışı sağlarlar. Isıtıcılar, elektronik soğutma, tepegözler, solaryumlar, havalandırma, endüstriyel mutfak ve ticari soğutma gibi alanlarda kullanılırlar

Tanjansiyel Fan Özellikleri

İleri eğimli pervaneye benzer bir yapıya sahip uzun bir silindirik çarktan oluşan fanlardır. Bu fanlar hava çıkışının genişliği boyunca sabit bir hızda geniş bir hava perdesi sağlayan bir hava akımı sağlar. Bazı özellikleri şunlardır:

  • Yüksek kaliteli galvanize çelik sacdan üretilmiş olan gövdesi ile paslanma yapmamaktadır.
  • Düşük ses seviyesine sahip, hafif ve yüksek debisi olan sessiz fan çeşitlerindendir.
  • AC veya DC olarak çalışabilen modelleri vardır.
  • Farklı fan çaplarında (30 mm, 40 mm, 80 mm, 680 mm) ve farklı fan boylarında (180 mm, 240 mm, 300 mm, 360 mm, 400 mm, 480 mm, 500 mm, 600 mm, 720 mm, 800 mm) üretilmektedir.
  • Hava akışı kapasitesi de 50 m3/h ile 385 m3/h arasında değişmektedir.
  • Verimlilik değerleri de farklıdır ve enerji tasarruflu modelleri bulunmaktadır.
Tanjansiyel fan
Tanjansiyel Fan Nedir, Kullanım Yeri ve Seçimi 2024 36

Tanjansiyel fan seçimi yaparken dikkat edilmesi gereken bazı faktörler vardır. Bunlar:

  • Hava akışı: Fanın sağlayacağı hava debisi ve basıncı ihtiyaca uygun olmalıdır.
  • Boyut: Fanın monte edileceği alana uygun boyutta olmalıdır.
  • Güç: Fanın çalışması için gereken elektrik gücü ve tüketimi hesaba katılmalıdır.
  • Gürültü: Fanın çalışırken çıkardığı ses seviyesi rahatsızlık vermeyecek düzeyde olmalıdır.
  • Malzeme: Fanın yapımında kullanılan malzeme kaliteli, dayanıklı ve korozyona karşı dirençli olmalıdır.

 Isıtıcı/soğutucu serpantin önlerinde geniş ve üniform bir hava akışı sağlamak amacıyla kullanılan fanlardır. 

pic Funktionsprinzip Gesenkschmiede LTG 350x250 150 300x214 1

Genel uygulama alanları yer konvektörleri, hava perdeleri ve pano soğutma sistemleridir. Tanjalsiyel fanlar farklı fan çaplarında ve farklı boylarda tedarik edilebilmektedir. 

Tanjansiyel Fan Çeşitleri

 Örneğin, Aircol markasının AKS serisi tanjansiyel fanlar, farklı fan çaplarında (30 mm, 40 mm, 80 mm, 680 mm) ve farklı fan boylarında (180 mm, 240 mm, 300 mm, 360 mm, 400 mm, 480 mm, 500 mm, 600 mm, 720 mm, 800 mm) üretilmektedir. 

Bu fanların hava akışı kapasitesi de 50 m3/h ile 385 m3/h arasında değişmektedir2. Ayrıca bu fanlar AC veya DC olarak da ayrılmaktadır.

Tanjansiyel Fanın Avantajları

Tanjansiyel radyal fan almak için nedenler şunlar olabilir:

  • Tanjansiyel radyal fan, radyal fana göre daha homojen bir hava akımı sağlar. Bu, özellikle fırın gibi ısıtma veya soğutma sistemlerinde eşit bir sıcaklık dağılımı elde etmek için önemlidir.
  • Tanjansiyel radyal fan, radyal fana göre daha sessiz çalışır. Bu, gürültü kirliliğini azaltmak ve daha konforlu bir ortam yaratmak için tercih edilebilir.
  • Tanjansiyel radyal fan, radyal fana göre daha kompakt bir tasarıma sahiptir. Bu, alan tasarrufu sağlamak ve estetik bir görünüm vermek için avantajlıdır.

Tanjansiyel radyal fan almak istiyorsanız, size uygun bir model seçmek için çeşitli seçenekleri araştırabilirsiniz.

pic Funktionsprinzip Elektronikindustrie LTG 350x250 150 300x214 1

En iyi Tanjansiyel Fan Hangisidir?

Kullanımları bakımından en iyi model söylemek doğru olmaz. Tercih ve seçim aşamasında kullanım alanına bağlı olarak hareket etmek gerekir.

Teknik özellik ve boyut gibi birçok dikkat edilmesi gereken kriter bulunur. Seçim aşamasında bunları dikkat ederek satın alındığında en iyi tanjansiyel fan tercihi yapılır. En uygununu seçerek kaliteli kullanım sağlayın.

Konvektörün iç yüksekliğine göre uygun fan boyutu belirlenmelidir. Tanjalsiyel fan fiyatları ise marka, model, kapasite ve verimliliğe göre değişebilmektedir. Kampa web sitesinde farklı marka ve modellerde tanjalsiyel fan çeşitleri ve fiyatları bulunmaktadır.

Umarım bu bilgiler size yardımcı olmuştur. Fanlar hakkında daha fazla bilgi almak isterseniz şu linklere göz atabilirsiniz:

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu