Klima alırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? Sürekli sorduğumuz zor sorulardan birisi. İşte size en önemli detaylar. Yazın sıcağı, kışın soğuğu derken çözümü klima kullanmakta bulan binlerce insan var.
İçindekiler
Klima Satın Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler neler? Klima alırken nelere dikkat etmeliyim. Peki o kadar çok seçenek arasında evinize en uygun klimayı nasıl seçeceksiniz?
Öncelikle klimanızın tipine ve kapasitesine karar vermelisiniz. Evinizi veya ofisiniz için duvar tipi, geniş mekanlar için salon tipi, istediğiniz alanlar için kullanabileceğiniz mobil portatif klima tipi modellerinden birini seçebilirsiniz.
Yaz aylarının keyfini serin serin çıkarmanızı sağlayan klimalar soğuk havaların da gizli kahramanı. Klimalar satın alırken BTU kavramı ile sık sık karşılaşırsınız. BTU yani klima kapasitesi olarak tanımlanır.
Uygun BTU, mekanın büyüklüğü, binanın konumu, ortamdaki kişi sayısı ve pencere sayısı gibi kriterlere göre belirlenir. Klima alırken dikkat edilmesi gerekenler konusunda bir diğer mevzu ise tasarruflu klima kullanımıdır.
Klimalarda bulunan enerji sınıfını ifade eden A’nın yanındaki ifadeler çoğaldıkça harcanan enerji azalırken cebinizde kalan para daha fazla olur. A seviyesindeki artılar arttıkça çevreye olan katkınızda çoğalır.
Tasarruflu Klima ile Elektrikten Tasarruf Edin
Enerji verimliliği sağlayan tasarruflu klima teknolojisinde klima eski modellere göre bir durup bir çalışmaz. Ortam sıcaklığı istenilen seviyeye geldiğinde en uygun çalışma hızını kendisi ayarlayan bu model klimalar elektrik tüketiminde de tasarruf sağlar.
Klima alırken dikkat edilmesi gerekenler konusunda bir sonraki adım ise rahat ve sağlığınız için ses seviyesi ve hijyendir. Sessiz bir klima ve soluduğunuz havanın kaliteli olması için Ionizer teknolojiye sahip klimalar tercih edebilirsiniz.
Toshiba Klima, Baymak klima gibi en iyi kilima markaları 2022 sitemizde bulabilirsiniz. Bu tarz klimalar mekanın havasını temizlerken, kolay çıkarılabilir özel filtreler odanınız hava kalitesini iyileştirir ve partikülleri tutar. Yaşam kalitenizi arttıracak teknolojileri incelemelisiniz.
Klimanızın size sunacağı şu özellikleri göz önünde bulundurmalısınız:
- Klimanızı wifi ile uzaktan kontrol etmek için bu özelliğin bulunduğu olan modelleri kullanabilirsiniz.
- Klimanızın konforunu arttırma için sessiz modda olanları satın alın.
- Ekstra hijyen ve temiz hava için Ionizer plus otomatik temizleme özelliğine bakın.
- Havanın uygun açıdan gelmesi için yumuşak hava teknolojisi olup olmadığını inceleyin..
- Harcanan elektrikten tasarruf etmek için aktif enerji kontrolü bulunan modellere yönelin.
Klima Elektrik Tüketimi Ne Kadardır?
Klima alırken dikkat edilmesi gerekenler konusunda, klima elektrik tüketimi BTU ile tarif ettiğimiz klima kapasitesine göre değişiklik göstermektedir. Örneğin, 9 bin BTU’ya kadar olan klimalar saatte ortalama 0,8 kilowatt elektrik harcar.
BTU yükseldikçe klima elektrik tüketimi artış gösterir. A sınıfı 12 bin BTU olan bir klima ise saatte 1,08 kilowatt elektrik tüketimi yapar. A sınıfı 18 bin BTU klimalar saatte 1,78 kilowatt güç çekerken, A sınıfı 24 bin BTU’luk bir klimanın bir saatte harcayacağı elektrik 2,19 kilowattır.
Tasarruflu klimalarda ise elektrik tüketimi miktarı yüzde 10 düşüktür. Örneğin, 9 bin BTU’luk bir tasarruflu klima saatte ortalama 0,6 kilowatt enerji harcar. Aynı şekilde 12 bin BTU’luk bir tasarruflu klima saatte 0,8 kilowatt enerji tüketirken, 24 bin BTU’luk tasarruflu klima elektrik tüketimi 1,5 kilowattır.
Klima Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler? Klimalar Ne Kadar Yakar?
Klima ile ısıtma ya da soğutma konusunda herkesin aklındaki soru kullanılan elektrik tüketim miktarının ne kadar olduğudur. A sınıfı 9 bin BTU’ya kadar olan klimalar en yüksek hızda çalışması halinde saatte 0,8 kilowatt elektrik harcar.
2020 yılı verilerine göre elektriğin kilowattı 0,71 kuruş olduğu göz önünde bulundurulduğunda klimanın bir saatte yakacağı elektrik tutarı ortalama 0,568 TL olur. (0,8 kw*0,71= 0,568 TL) Bir daire için günde ortalama 6 ila 8 saat klima kullanıldığı düşünüldüğünde klima ile elektrik tüketimine harcanan rakam günde 4-4,5 TL arasında değişir.
Klima için elektrik tüketimi nedeniyle aylık faturanıza 102 TL – 140 TL arasında değişen bir rakam yansır. Tasarruflu klima çeşitleri ise ortalama yüzde 10 daha az elektrik harcar. Bu sayede faturanıza aylık 10 ila 40 TL arasında bir tasarruf sağlayabilirsiniz.
Klimalara Alternatif Çözümler : Vantilatörler
Klimalar her ne kadar konfor alanlarımız için ilk başvurduğumuz cihazlar olsada, pahalı olması, kullanıma uygun olmaması gibi sebeplerle her zaman tercih edilmeyebilir. Klimalara alternatif çözümler olarak karşımıza vantilatörler çıkıyor. Sanayi tip vantilatör konusunda bilgi almak için.
Vantilatörler yapı itibariyle hava sirkülasyonu sağlayarak serinletme çözümü sağlayan cihazlar. Ev tipi, sanayi tipi, su buharlı gibi pek çok alternatifi mevcut.
Kullanım alanına göre ise ayaklı, duvar tipi, yer tipi, tavan tipi olacak şekilde de farklı modellere sahip ekonomik çözümler sunan serinletme cihazları. Üstelik her bütçeye uygun farklı alternatiflerde mevcut.
İster eviniz için, ister imalathaneniz için vantilatör satın almadan önce mutlaka Kampa’ya göz atın.
Klima satın almadan önce umarım bu makaleyi okuma fırsatı bulur ve ihtiyaçınıza yönelik en doğru karar vermenize yardımcı olmuş oluruz.