Pompalar

Damla Sulama Nedir? Damlama Su Pompası Seçimi 2024

Damla sulama, suyun toprak yüzeyinin üstünden ya da yüzeyin altına gömülü olarak, bitki köklerine yavaşça damlamasını sağlayan mikro sulama sistemidir.

Bazen mikro sulama veya damlama sulama olarak da adlandırılan sulama sistemi, bir boru ağı, boru vanası ve damlatıcılardan oluşur. Damlama sulama, yavaş yavaş hareket eden su beslemesini yavaş yavaş doğrudan toprağa veren herhangi bir sulama sistemi olarak tanımlanır.

Damlama sulama, su ve enerjinin korunmasını, enerji ve su faturalarından tasarruf etmenizi, artan bitki sağlığını ve tasarım esnekliğini içeren pek çok harika fayda sunar.Giderek daha popüler hale geliyor ve sulamanın en verimli yöntemlerinden biri olarak kabul ediliyor.

Damla Sulama Sisteminin Faydaları Nelerdir?

  • Daha İyi Bitki Sağlığı :Su toprağa yavaşça ve derinden nüfuz eder, nemi tam olarak ihtiyaç duyulan yere, köklere yerleştirir. Bitkiler, su eksikliği tarafından yaratılan stres olmadan tekdüze olarak sulandıkları için hızla büyürler.
  • Daha Az Atık Su : Geleneksel tepegöz fıskiyeleri tarafından kullanılan suyun miktarının dörtte biri kadarını kullanır. Fıskiyelerle yapılan sulamaların %70 i sulama yaparken %30 kısmı rüzgar ve buharlaşma sebebi ile kayboluyor. İyi bir sistem, suyun% 90’ını toprağa yönlendirir ve buharlaşma için çok az kayıp olur.
  • Çevresel Faydalar : Damla sulamaları verimli olduğu için gereksiz su israfını önler. Diğer sulama yöntemlerine göre daha az su gerektirir. 100-200 kök bitki için günde yaklaşık 40-80 litre su ihtiyaçı vardır.
  • Bitkilerde Hastalık Riskini Azaltır : Havai fıskiyelerin aksine, yaprakları kuru tutar, böylece külleme ve nemli koşullarda oluşan diğer hastalıkların görülme sıklığını azaltır.
  • Zaman Kazandırır : Damla sulama ile hortumları ve fıskiyeleri sürekli olarak bir noktadan diğerine sürüklemeye gerek yoktur. Ek olarak, birçok sulama kiti zamanlayıcının kurulmasını kolaylaştırır, bu da sulamayı daha kolay hale getiren bir otomasyon seviyesi sağlar.
  • Basit Kullanımlıdır : Kurulum, montaj ve kullanımı oldukça basittir. Bir kez kurulum yaptıktan sonra uzun yıllar rahatlıkla kullanabilirsiniz.

Damla sulama sistemlerinin avantajları ve dezavantajları…

Yüksek su uygulama verimliliği ve düşük işçilik maliyetleriPahalı başlangıç ​​maliyeti genel giderlerden daha fazla olabilir (ticari sistem)
Lokalize uygulama ve azalan süzülme nedeniyle azalan gübre / besin kaybıGüneş, kullanılan tüpleri etkileyerek kullanım ömrünü kısaltabilir
Düzensiz şekilli alanları sulayabilme. Alanın tesviye gerekli değilSu uygun şekilde filtrelenmezse ve ekipman uygun şekilde korunmazsa, tıkanmaya neden olabilir
Geri dönüşümlü (atık) suyun güvenli bir şekilde kullanılmasını sağlarHerbisitler veya üst giydirilmiş gübrelerin etkinleştirme için yağmurlamadan sulanması gerekiyorsa, yetersiz kalır
Kök bölgesindeki nem alan kapasitesinde korunabilir ve toprak erozyonu minimize edilebilir
Sulama sıklığında toprak tipi daha az önemli rol oynar
Düzgün kurulmazsa, su, zaman ve hasat atıkları
Yüksek oranda homojen su dağılımı, yani her bir memenin çıkışı ile kontrol edilirSistemler, toprak topografyası, toprak, su, mahsul ve tarım-iklim koşulları ve sistemin ve bileşenlerinin uygunluğu gibi tüm ilgili faktörlerin dikkatlice incelenmesini gerektirir.
Genellikle diğer basınçlı sulama türlerine göre daha düşük basınçta çalıştırılır, bu da enerji maliyetlerini azaltırYeterli liçleme olmadan (çoğu damlama sistemi yüksek verimlilik için tasarlanmıştır, liç fraksiyonu ya da hiç fraksiyonu olmaz), sulama suyuna uygulanan tuzlar kök bölgesinde birikebilir

Damla Sulama Sistemi Çalışma Prensibi Nedir?

Ticari Damla Sulama Sistemleri

Pahalı ticari damla sulama sistemleri yüksek teknik ve endüstriyel tarımda kullanılmaktadır. Kullanılan sistemler çok pahalıdır ve uzman tasarım ve bakım gerektirir.

Çoğu büyük sistem, küçük yayıcı akış yolunun küçük su kaynaklı partiküller tarafından tıkanmasını önlemek için bir tür filtre kullanır. Tıkanmayı en aza indirmek için su filtreleri kullanılması önerilir. Bazı konut sistemleri ilave filtresiz kurulur, çünkü içme suyu zaten su arıtma tesisinde filtrelenmiştir. Hemen hemen tüm ekipman üreticileri, filtrelerin kullanılmasını tavsiye eder ve bu yapılmazsa genellikle garantilere uymayacaktır.

Küçük Ölçekli ve Kendi Kendine Damlama Sulama Sistemleri

Nispeten düşük bir ilk yatırım için küçük ölçekli bir çiftçi bir damla sulama sistemi satın alabilir ve kendisi kurabilir. Pazar için mahsul yetiştirmek için kullanılırsa, bu yatırım ilk sezonda kendini ödeyecektir.

Doğru tasarım uygulayın (çiftçilerin eğitimi gerektirebilir), yerel olarak mevcut malzemelerle çok basit damla sistemleri kurulabilir.

Kova veya varilleri su haznesi, bambu veya PVC borular dağıtım boruları olarak kullanan herkes çok verimli bir sulama sistemi kurabilir. Atık su kullanılıyorsa, yayıcıların tıkanmasını önlemek için arıtma tesisinden sonra bir filtreleme ünitesi önerilir.

Basit Damla Sulama Sisteminin Tasarımı

Basit bir damlama sulama sistemi, tankın dibine bağlı 30 metre hortum veya damla bandı bulunan 20 litrelik bir kovadan oluşabilir.

Kova yerden en az 1 metre uzağa yerleştirilir, böylece yer çekimi tüm mahsulün sulanmasını sağlamak için yeterli su basıncı sağlar.

Her gün bir filtre / süzgeç aracılığıyla temiz su kovaya dökülür. Kovadaki su damlama bandını doldurur ve eşit şekilde 100 sulama noktasına dağıtılır. Çok odacıklı plastik bir damla bant, suyu 30 cm (12 inç) aralıklarla açılan deliklerden dağıtmak için tasarlanmıştır. Kova takımı en küçük damla sulama tekniğidir.

Damla Sulama Sistemi Maliyeti

Endüstriyel üretim için ticari sistemler çok pahalıdır. Küçük ölçekli çiftçiler, nispeten düşük ilk maliyetler için bir damla sulama sistemi satın alabilir. Genel olarak, manuel sulamaya göre daha maliyetlidir , ancak verimi arttırmış su işletme maliyetlerini düşürecektir.

Küçük bahçeler için 50 M. delikli damla sulama sistemi damlama borusu hazır setler uygun fiyatlara temin etmek mümkün. Metre yükseldikçe fiyatlarda yükselecektir.

Damla sulama sistemleri genellikle diğer basınçlı sulama sistemlerine göre daha düşük işletme basıncı ile çalışır. Bu basınç genellikle 0.8 ile 1.5 atmosfer arasında değişir.

Bir musluk, normal bir tazyikte çalıştığında, dakikada ortalama 14-16 litre su akıtır. Bu da saatte yaklaşık 840-960 litre su tüketimi anlamına gelir.

Burada en uzak mesafe düşünülerek 50 adet damlama başlığı olduğunu varsayarsak 15 L x 50 = 750 Lt su verebilen bir pompa işinizi görecektir.

Bu hazır setlerin içinde damlama borusu, vana, nipel, te, dirsek, tıpa ve sabitleme kazığı bulunur. Borularla birlikte varil ya da plastik su depolarından kullanabilirsiniz. Damlama sulama az su tüketeceği için 100 litrelik plastik depolar işinizi çözecektir.

Fakat tarımsal faliyetler için bu tip bir sulama sistemi düşünüyorsanız maliyetleriniz 3 katına çıkabilir. Boru ve depo ile birlikte sulama pompaları temin etmenizde gerekebilir. Fakat ilk hasattan sonra size maliyet açısından avantaj sağlayacaktır.

Her ihtiyacın çözümü birbirinden farklıdır. Tarımsal sulama yöntemleri de dolayısıyla farklılık gösterecektir. Diğer tarımsal sulama yöntemleri için makalemizi okuyabilirsiniz

Damlama Sulama Sistemlerinin Bakım ve Onarımı

  • Geçmiş zamanlarda kurduğunuz bir damla hortum sistemi kullanılıyorsanız damlama hortumu periyodik olarak kaldırmanızı öneririz, böylece yapraklar, toprak ve döküntüler hortumu örtmez.
  • Damlama hortumu kaldırılmazsa, kökler hortumun üzerinde büyüyebilir, zemine tutturulabilir ve sonunda su akışını kesebilir.
  • Sızıntı, hayvan veya tarım aletlerinin zarar vermesi sonucu, hortumlarda beklenmedik bir şekilde sızıntılar meydana gelebilir. Hatları fiziksel hasar açısından sistematik olarak izleyin. Düzensiz sulamayı önlemek için en kısa sürede deliklerin düzeltilmesi önemlidir.
  • Su akış hızı mevsim boyunca aşamalı olarak azalırsa, tüpler veya bant tıkalı olabilir ve bu da mahsulde ciddi hasara neden olabilir. Ayda bir, tüplerin bir kısmının uzak uçlarını açarak ve hortumlarda biriken çökeltileri dışarı atmasına izin vererek damlama hatlarını yıkayın.

Kısaca özetleyecek olursak

Çalışma prensibiDamlama sulama ile su, bir boru sistemi vasıtasıyla, bitkilerin yakınında bulunan yayıcılar veya damlatıcılar aracılığıyla toprağa yavaşça damlayan alanlara basınç altında taşınır.
Kapasite / yeterliliğiÖzellikle kurak, kuru alanlarda, hemen hemen her ürün tahminine uygulanabilir.
PerformansYüksek
MaliyetlerEndüstriyel üretim için ticari sistem çok pahalıdır. Küçük ölçekli veya kendi kendine yapılan sistemler ucuzdur
Kendi kendine yardım UyumluluğuTicari sistemler için uzman tasarımı gereklidir. Küçük ölçekli damlama sistemleri eğitimli çiftçiler tarafından çalıştırılabilir.
İşletme ve BakımTıkanmayı önlemek için boru sistemini ayda bir kez yıkayın ve boruların toprak / bitki örtüsü ile örtülmediğini veya hasar görüp görmediğini kontrol edin.
Güvenilirlikİyi kullanıldığında ve bakımı çok güvenilirdir.
Güçlü YanlarıYüksek su uygulama verimliliği.
Zayıf YanlarıYüksek tıkanma riski nedeniyle suyun iyi oturmuş ve parçacıksız olması gerekir.

Umarım bu bilgiler faydalı olmuştur. Damlama sulama sistemlerinde kullanacağınız ekipmanlar ve sulama pompalarıyla ilgili dileğiniz zaman 444 5 622 den bizlere ulaşarak teknik destek ve bilgi alabilirsiniz.

Buraya yazılmayan merak ettiğiniz soruları da yorum kısmında yazarak sorarsanız memnuniyetle cevaplarız. Diğer içeriklerden haberdar olmak için abone olmayı unutmayın.

Faydalı bulduysanız aşağıdaki sosyal bağlantılardan paylaşarak arkadaş çevrenizin de faydalanmasını sağlayın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu