Pompalar

Santrifüj Pompaların Tasarım ve Çalışma Şekli 2024

Santrifüj pompalar tarımsal ve endüstriyel işlemlerde en çok kullanılan pompalardır. Su pompası, basınç yükseltme, atık su, su temini, ısıtma ve soğutma dağıtımı ve diğer endüstriyel uygulamalarda kullanılır .

Santrifüj pompa nedir? Basit bir ifadeyle, bir santrifüjlü pompa, bir sıvının daha yüksek bir yere aktarılmasını sağlayan bir makinedir . Bu pompalar döner makineler sınıfına aittir.

Santrifüj pompalar ilk kez 1600’lerin sonlarında tasarlanmıştır. O yıllardan bugüne kadar yenilenerek popülerliğini korumuştur.

Santrifüj Pompaların Çalışma Prensibi

Normalde santrifüj bir pompa, sıvı dolu bir çarktan oluşur. Bu sıvı her şey olabilir, ancak çoğu durumda sudur. . Çarkın içindeki bir bileşen hızlı bir şekilde dönerek sıvının merkezkaç kuvvetine maruz kalmasına neden olur. Bu kuvvet nedeniyle, sıvı boşaltma açıklığına gider.

Su tahliye edildiğinde, muhafazadan daha fazla sıvıyı zorlayan atmosferik basınç oluşumuna yol açan bir vakum yaratılır. Bu hareketin kusursuz olmasının bir nedeni de, çark üzerindeki kanatların kavisli olmasıdır.

Çarkın dönüşü, uçtaki sıvıya, kanat ucundaki hıza orantılı olan bir merkezkaç kuvveti verir. Sıvı çıktığında kinetik enerjiye sahiptir. Bu kinetik enerji ayrıca boşaltma memesindeki dirençler ve pompa voltu nedeniyle basınç enerjisine dönüşür.

Santrifüj Pompa Tasarımı

Bir santrifüj pompa, mekanik ve hidrolik uygunluğu sisteminin etkinliği ve güvenilirliği açısından çok önemlidir. Bir pompanın aşırı boyutlandırılması, sistemin kullanım ömrü boyunca tekrarlanan sorunlara neden olabilir.

Faktörler, pompanın hem mekanik hem de hidrolik özellikleri içindir. Mekanik hususlar pompalama koşulları, pompa sızdırmazlık ve çark geometrisidir. Hidrolik hususlar emiş noktası, akış hızı, akışkan karakteristikleri ve sistem direncini içerir.

Santrifüjlü bir pompa tasarlarken veya kurarken emme koşullarını göz ardı edemezsiniz. Bu alanda önemli bir kavram Net Pozitif Emme Başlığıdır (NPSH) , bu pompanın belirli çalışma koşulları için pompanın emişinde gereken başlıktır.

Gereken NPSH sadece pompanın üretici tasarımına bağlıdır: kasa, çark, meme… bu veriler üretici tarafından bir eğri olarak verilmiştir ve mevcut NPSH, pompanın emme durumuna bağlıdır: akışkan basıncı, sıcaklık, akışkan basıncı buharı, emme kafası veya emme asansörü… bu veriler pompanın tasarımcısı tarafından hesaplanır.

Santrifüjlü bir pompada iki ana parça vardır – durağan kısım ve döner kısım. Parçalar aşağıdaki şekilde gösterilmiştir. Sabit parçaları mahfaza, püskürtme ve rulman yatağı vardır.

Dönen parçalar arasında çark ve mil bulunur. Bu ana parçalardan başka, santrifüjlü pompa ayrıca diğerleri için soğutma, kontrol ve yağlama sistemleri içeren yardımcı bileşenlerle birlikte gelir.

  1. Kör tapa
  2. Kör tapa contası
  3. Alıcı verici gövde
  4. Çark
  5. Alıcı verici gövde oringi
  6. Mekanik salmasta
  7. Disk
  8. Su deflektörü
  9. Ayak
  10. Motor Gövdesi
  11. Motor destek ayağı
  12. Sargılı statör
  13. ön Rukman
  14. Mile Çakılı Rotor
  15. Motor Saplaması
  16. Arka rulman
  17. Rulman baskı yayı
  18. Arka rulman kapağı
  19. Soğutucu Fan
  20. Fan Muhafaza
  21. Kondansatör
  22. Klemens Kutusu

Pompa parçalarını seçerken birçok tasarım seçeneği vardır : monoblok veya ayrık kasa, çift emiş, uç emiş, sıralı, kapalı veya açık çark, yatay veya dikey yapı, tek kademeli veya çok kademeli…. Üretici, belirli proses gereksinimlerine ulaşmak için farklı parça kombinasyonlarına sahip farklı ürünlere sahiptir.

Santrifüj Pompalar Hidrolik Seçimi

Santrifüj pompa seçme işlemi söz konusu olduğunda : kapasite, emiş ve çıkış başlığı kritik parametrelerdir. Santrifüjlü bir pompanın seçilmesinde aşağıdaki genel adımlarda belirgin bir özellik gösterirler.

Gerçek Akış Hızını Belirleme

Akış hızı, bir pompanın birim zamanda aktarılan sıvının hacmini ifade eder. Bu parametre proses ve kurulacak pompa sayısı ile belirlenir. Bazı pompa eğrilerinde m3/h yada l/min şeklinde görebilirsiniz.

Statik Kafayı Belirleme

Statik kafa, suyu iletmek istediğiniz en yüksek noktanın kotu ve su kaynağının kotu arasındaki farkı ifade eder.

Sürtünme Kafasını Belirleme

Sürtünmeden dolayı kafa kaybını hesaplamak için, pompaya bağlı boru sisteminde mevcut tüm elemanları göz önünde bulundurmanız gerekir: boru, bağlantı parçaları, valfler… bu elemanların direnç karakteristikleri ve akışkanın sürtünme özelliklerine göre hesaplamalar yapılır.

Santrifüj Pompalar Seçimi

Santrifüj pompa üreticilerinin belirli amaçlar için pompa üretirler. Pompa eğrileri, pompa seçmenize yardımcı olmak için yükseklik ve akış hızı olarak şekillendirilir. Pompa eğrileri nasıl okunur için diğer makalemizi okuyabilirsiniz.

Olası pompalar arasında en verimli seçeneği seçin ve pompanın ihtiyaç duyduğu NPSH’nin, sıvının pompada arızaya veya kavitasyona neden olmayacağından emin olmak için kurulumda mevcut NPSH’den daha düşük olduğunu kontrol edin.

Çarkın ebadı veya eğrideki görev noktasının konumu gibi diğer hususlar dikkate alınmalıdır. Santrifüj pompa fiyatlarını incelemek ve satın almak için tıklayınız.

Daha detaylı santrifüj pompa seçimi için diğer makalemizi okuyabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
x  Powerful Protection for WordPress, from Shield Security
This Site Is Protected By
Shield Security