Motopomp Nedir? Motor Pompası Nasıl Çalışır ?2023

Motopomp nedir? Motor pompası nasıl çalışır? Öncelikle bizi takip ettiğiniz için ve yazılarımızı okuduğunuz için teşekkür ederiz öğrenmek istediğiniz diğer bilgiler için bize ulaşabilirsiniz yazının sonuna ekleyeceğim bilginize… O halde başlayalım ;

Motopomp Nedir?

Motopomptan bahsedebilmemiz için ilk olarak motor ve pompa ne demek ? Onları incelemeye ne dersiniz 🙂

Motor ?

Motopomp çeşitleri

Motor demek elektromanyetik cihaz demektir ve enerjiyi çeşitli biçimlerle mekanik enerjiye dönüştürerek değiştirir. Tabi ki her motorun çalıştırma prensibi farklıdır.

Ancak bir temel öğe vardır ki bu değişmez; Motorlar iki tipte ayrışır, bunları AC ve DC motor olarak ayrıştırabiliriz.

Yani çalışırken AC motorlar alternatif akım kullanırken DC motorlar doğrudan akım kullanırlar. (Bu bilgiyi kısaltmalarından yola çıkarak aklınızda tutabilirsiniz)

Normal hayattan örnek verecek olursak; motor günlük hayatımızın her yerindedir saç kurutma makinesinde, tıraş makinesinde, bulaşık makinesinde mikrodalga vb. cihazlarda yer alır.

Genel olarak motopomp için motor tarafı nedir neyi ifade eder kavradık diye düşünüyorum o halde sıra pompalarda…

Pompa ?

Pompa emme veya basınç kullanarak sıvıları yükseltir veya taşımak için kullanılan ve bunun için bir döner veya pistonlu gibi bir mekanizma kullanarak çalışır.

Sıvıyı manuel veya rüzgar esintisi, elektrik, motorlar vb. gibi çeşitli enerji kaynaklarından yardım alarak hareket ettirir. Motopompun diğer ayağı pompada anlaşılır sanıyorum.

Piyasaya baktığımız zaman kuyulardan, su pompalarına akvaryumdan gölet filtrelerine otomobilden medikal vb. sektörüne geniş bir uygulama dizilimi vardır.

Tabi bunların her biri için farklı mekanik pompalarda mevcuttur. Hadi çeşitlerini inceleyelim ;

Pompa Çeşitleri ;

Geneli baz aldığımızda dinamik(santrifüj) pompalar ve (PD) yani pozitif deplasmanlı pompalar olmak üzere iki ana tipte sınıflandırabiliriz. Ayrı olarak kendi içlerinde çeşitlendirebiliriz şöyle ki ;

1-Dinamik Pompa

Dinamik Pompa Santrifüj

Bir diğer adıyla da santrifüj pompa olarak bilinir. Çünkü taşınan sıvı içindeki hızı arttırmak için merkezkaç kuvvetiyle, daha fazla hızla onu basınca dönüştürür.

Basınç arttığında kinetik enerji azalır ve basınç akımı bu farkı, sıvıyı sistem boyunca yönlendirecektir. Bu pompalar, düşük viskoziteli (akışkanlığa karşı direnç) sıvılarını yüksek akış hızında aktarmak için en yaygın kullanılan pompalar arasında yer alır.

2-Pozitif Deşarj Pompa

Pozitif Deşarj Pompa

PD pompalar pistonları, pistonların ileri geri hareketini aksi takdirde sıvıyı motor pompası boyunca hareket ettirmek için diyaframları içerir.

Bu pompaların sınıflandırması sıvıyı belirli bir hacimde hapsederek hareket ettirme düzeyine göre çalışma gerçekleştirilebilir.

Pompa Ve Motor Arasındaki Farklar ?

Pompalar da motorlar da çeşitli mühendislik işleri için kullanılan mekanik cihazlardır. Her iki cihazda makine, elektrik, inşaat, robotik vb. gibi çeşitli mühendislik alanlarında önemli rol oynamaktadır.

Çeşitli amaçlara da hizmet etmektedir. Motopomp bunların birarada fonksiyonel olarak biraraya gelmesi diyebiliriz.

Pompa mekanik torku hidrolik enerjiye dönüştüren bir mekanik cihazken Motor elektrik enerjisini mekanik enerjiye dönüştürmeye çalışır. Motopompla alakalı böylece fazla cümle karmaşasına girmeden temelini az çok kafamızda oluşturduğumuzu düşünüyorum 🙂

Motopomp Nasıl Çalışır?

Motor Pompası Nasıl Çalışır Motopomp

Zaten anlattığımdan kavradığınız üzere motopomp sıvıları/gazları mekanik hareket kullanarak bir yerden başka bir yere taşımak için kullanılan mekanik bir cihazdır.

Su pompasının çalışma prensibi, motorun enerjisini mekanikten sıvı akışını dönüştürmektedir.

***

Motopomp blog yazımızı okuduğunuz için teşekkür ederiz.

@kampaticaret olarak instagram da beğeni ve yorumlarınızı bekliyoruz.. 

Bizimle iletişime geçmek için linke tıklamanız yeterli olacaktır. Yüzey pompaları yerine kuyu için dalgıç pompa incelemek için tıklayınız.

Diğer blog yazılarımızı okumak için Kampa Blog tıklamanız yeterlidir.

Hoşçakalın sağlıklı ve iyi günler dileriz…

Başa dön tuşu