Kuyu Pompaları Nasıl Değiştirilir? 2023

Şehir sınırları dışında yaşıyorsanız, su kaynağınızı bir kuyudan alabilirsiniz. Kuyu sisteminizin en önemli parçası kuyunuzda kullandığınız kuyu pompaları nasıl değiştirilir

Dalgıç ve ya derin kuyu dalgıç denir. Su yüzeye yakınsa bir jet pompası kullanabilirsiniz yada suyunuz 10 m derinlikten daha derin ise, suya daldırılabilen su dalgıcı sisteminiz olabilir.

Kırılırsa, bozulursa yenisi ile değiştirmeniz gerekebilir. Kuyu pompasını değiştirmek için bu yönergeleri izleyin. 

Kuyu Pompaları Nasıl Değiştirilir? Önce Hazırlık Aşaması

Pompalar Neden Bozulur?

Aşağıdakilerden herhangi birine başlamadan önce, mevcut semptomlara dayanarak ilk olarak kuyu sisteminizdeki diğer bileşenleri doğru bir şekilde gidererek ve kontrol ederek kullanımda olduğunu tespit ettiğinizden emin olun.

Suyun azalması, susuz çalışması, elektrik akımının düzensiz olması gibi sebepler kolaylıkla bozabilir. Pompanın neden bozulduğunu anlamaya çalışınız, emin olmadığınız yerlerde, her zaman bir uzmana danışın. 

Yeni Bir Kuyu Pompası Satın Alın

*Ne tür bir ihtiyacınız olduğunu belirleyin. Bozulanın değerlerine göre aynısını satın alabileceğiniz gibi muadil tercih edebilirsiniz. Normalde 7-10 metre arası emiş yapabilirken kuyunun derinliğine göre 100-200 metreler de derin kuyu dalgıç tipleri temin edebilirsiniz.

*Yenisini takmadan önce güç değerlerini, dakikada verdiği su miktarını ve kuyu boyutunu öğrenmeniz tercihinizde size yardımcı olacaktır.

*Dalgıç pompalarını değiştirirken, doğru aldığınızdan emin olun. Tercihinizi yapmadan önce Kampa‘da bulunan su dalgıçlarını inceleyebilir, iletişime geçerek bilgi alabilirsiniz.

Elektrik Bağlantısını Kesin.

Elektrik panoları, evinize elektrik akışını kontrol eder. Ayrı bir şalter olmalıdır, bu şalteri kapatın. Hangi şalter olduğundan emin edilseniz ana şalteri kapatın.

Mevcut Suyu Tahliye Edin.

Suyun tahliye olmasını sağlayarak tanklardaki su ve basıncı boşaltmak için musluğu açın. Yenisini takacağınız için, suyu sistemden tahliye etmeniz gerekir.

Jet Pompa Nasıl Değiştirilir?


Kuyunuzda bulunan eskisinin giriş ve çıkış bağlantılarını çıkarmak için bir İngiliz anahtarı kullanın.

Bir tornavida ile eski jet pompasındaki basınç şalterine giden telleri çıkarın.

Kuyu pompa değişimi

Eskisini komple sökün.

Uygun bir sızdırmazlık elde etmek için çıkış ve giriş borularının dişlerine Teflon boru bandı uygulayın, her borunun etrafına en az 5 kez sarın. Kuyu pompalarını değiştirirken, su sızıntısını önlemek için iyi bir contaya ihtiyacınız vardır.

Sızdırmazlık bantı
Su pompası söküm işlemi

Boruyu hazneden veya giriş borusundan jet pompasının giriş borusuna bir anahtar ile vidalayın.
Suyu eve ya da çıkış borusuna getiren boruyu jet pompasının çıkış borusuna bir anahtar ile vidalayın.

Üreticiler genellikle kullanım kılavuzunda tüm detaylara yer verirler. Kurulum için bu kılavuzlardan yaralanın. Talimatları takip edin.

Su pompası yeniden kurulumu

Kabloları yeni pompanın basınç şalterindeki uygun yerlere bağlayın. Kabloları elektrik terminaline bir tornavidayla sıkın. Motorunun, devre kesiciden gelen ile aynı voltaj için kalabalıklığından emin olun.

Voltaj aynı değilse, pompa motorunu üreticinin verdiği talimatlara göre uygun voltaj yapılandırmasına yeniden  bağlayın.

Jet pompaların kullanımdan önce kullanıma hazırlanması gerekir. Bunu, üstünden çıkan çıkış borusundan veya üzerinde bulunabilecek uygun bir erişim deliğinden su ile doldurun.

Basınç şalteri nasıl bağlanır

Dolana kadar su dökün. Bir sonraki adıma geçin.

Güç kaybederse, yeterli oranda işlev görmezse veya havası alındıktan sonra su pompalamıyorsa, su sistemi (yani kötü çek valf) veya kuyunun kendisi (yani açılan delik) ile ilgili diğer sorunları gösterebilir (boru, tıkalı nokta / jet).

Bu nitelikteki bir problem, eski ürünün arızasına sebep olmuş olması olabilir ve bu noktaya kadar kolayca ortaya çıkmayabilir.

Su pompası nasıl çalışır

Kapattığınız şalterleri yeniden açın.

Kuyu Pompaların Havası Nasıl Alınır? 

Öğrenmek için izleyiniz.

Dalgıç Pompası Nasıl Değiştirilir?

Su pompası elektriği kesin

Dalgıç kurulumu genellikle Jet olanlara göre daha zordur. kuyu derinliği artacağından ve kurulumu meşakkatli olduğundan mümkünse bir uzmandan mutlaka yardım alın.

Kullanacağınız başlıca malzemeler, ingiliz anahtarı, çekmek ve indirmek için çelik halat, koruma ve kontrol panosu, fener, teflon tıpa, gerekecektir.

Başlamadan önce malzemeleri toplayabilirsin.

  • Bir uzman ya da sana yardımcı olacak başka birileri
  • Güçlü bir el feneri (beyaz ışık daha iyi olacaktır)
  • Boru anahtarı ve uygun su boruları
  • İngiliz anahtarı
  • Ekleme kiti
  • Pense
  • Elektrik bandı
  • Manşon
  • Çekvalf
  • Pislik Tutucu
  • koruma ve kontrol panosu

Pompayı ve damla borusunu basınç tankına giden su hattına bağlamak için ne tür bir sistem kullanıldığını belirleyin.
Dikkat: Bu makale mümkün olduğu kadar bilgilendirici olmaya ve çeşitli durumları kapsamaya çalışsa da, kaybına ve kuyu borusunun kaybedilmesine yol açabilecek ve bunun içinde yer alan kişilerin ciddi şekilde yaralanmasına neden olabilecek doğal riskler ve koşullar taşır.

Yukarıda belirtilen işlemler için lütfen uygun profesyonellere danışın.

Kuyu kapağını açın (Kapaklı bir kuyunuz varsa). Kuyu kapağı, derin kuyudan çıkan yuvarlak metal parçanın üzerindedir ve dalgıç pompaya erişmenizi sağlar.
Kapağı bir anahtar yardımıyla yerinde tutan altıgen somunları çıkarın. 7/16 ” birçok kapak için ortak bir boyuttur.

Bazı eski kapaklarda yatay olarak monte edilmiş küçük altıgen cıvatalar kullanabilir (4″ metal havalandırma kapaklarıyla kullanılan sistemle aynı). Kuyu kapağını kuyu mahfazasından kaldırın.


Ekstra halat ve elektrik kablolarını somunlarını yukarı çekin. Somunları sızdırmazlık için inceleyin ve kabloda hasar olup olmadığını kontrol edin. Bir somun,  gevşek ise veya bir kablo kopmuşsa, sorunu giderin ve işlevini test edin.

Çözülmediyse veya hiçbir sorun bulunmadıysa, hangi kablonun kime bağlandığına dikkat ederek kabloları sökmeye devam edin. Bu noktada, kendinize veya asistanınıza gücüne ihtiyaç duyacaksınız.

Bir kontrol panosu varsa, sıfırlama düğmesine bastığınızdan emin olun. Bundan sonra, kuyuyu besleyen kabloyu test etmek için multimetre kullanın.

Pompa işlevine yeniden bağlanmadan ve tekrar test etmeden önce sorunu teşhis edin ve düzeltin. Sorun bu değilse, bir sonraki adıma geçin. 

T kolu ile pompa sökümü

T-tutamacını kurun ve pompayı çekmeye hazırlanın. Galvanizli çelik boru ve adaptörün boyutuna karşılık gelen parçaları (1 ”veya 1-1 / 4”) kullanarak bir T kolu oluşturun. Belirtilen malzemeyi PVC (yeterince güçlü değil) veya diğer metaller (daha pahalı) ile değiştirmeyin.
T kolu kurulumu için:
1 Tee
3 adet 12 ”uzun veya 6 adet 6” nipel 3 adet boru ile birleştirilmiştir.
Kurulumu oldukça basittir. Te’nin her iki tarafında birer metre boru. Tüm bağlantıları tamamen sıkın.

Te’nin alt kısmına biraz daha uzun bir boru ekleyerek T-Tutamacı elde etmiş olacaksınız. Te’nin alt kısmına bir kaplin ekleyerek kullanıma hazır duruma getirebilirsiniz.


T-sapının ucuna takın ve erkek dişler bağlanmıyorsa diş açmaya çalışın. Oluksuz dişliler hasar görmüş veya kirlenmiş olabilir ve yetersiz bağlantı pompa ve borunun kaybına yol açabilir.

Başarılı bir bağlantı yaptıysanız, elinizle sıkın tamamlamak için bir boru anahtarı ile iki tur sıkın,bir sonraki adıma geçin.

Dalgıç pompanın kuyudan alınması için vinç kullanımı

Bir vinçle haznenin dışına çıkarın. Vinç  suya batırılabilir. Ürünü kasaya veya kendinize zarar vermeden çekme gücüne sahiptir. Burada tarif edilecek olanı çekme yöntemi “çifte köpek” yönteminin bir çeşidi.

Kuyu pompalarını çekmek için standart yöntem olmasa da, büyük olasılıkla ekipman türleri için mevcut  için en kolay yöntem olacaktır. Bu rehberi kullanan kişiler.


Ürün 2 hp / 3 hp altındaysa, siz ve yardımcınız yeterince güçlüyse, elle çekmeyi düşünebilirsiniz. Ama daha yüksek güçteki bir ürünü çekecekseniz mutlaka vinç kullanmalısınız.


4-5 inçlik kasalarda, iç kısımdaki pas birikmesi kapanmasına neden olabilir veya yenisiyle değiştirilmesine izin vermeyebilir.

Bu durumda, soruna uygulanabilir bir çözüm bulmak için bir uzmana danışın. Ürünü ve boruyu zorlamayın. Aksi halde pompa ve boruları kırabilirsiniz.

Kuyu pompaları nasıl değiştirilir

Pompayı el ve ya vinç yardımı ile çıkarttıktan sonra hortum/boru bağlantılarını sökmeye başlayın.

Boru galvanizli çelik boru ise, pas olup olmadığını inceleyin. Boru paslanmışsa ve / veya pas kabarcıklarıyla kaplıysa, boruyu tekrar kullanmayın.

pompa klavuzu yardımı ile kuyu pompası değişimi

Yeni galvanizli ile değiştirin veya  PVC kullanabilirsiniz. 
Boru veya rekorlardaki dişlere zarar vermemeye dikkat edin.

Yeniyi takmak için üreticinin kurulum talimatını inceleyin.

Belirgin bir hata bulunmazsa, eskisiyle çektiğiniz çelik halat üzerinde sağlamlık testi yapın. Eğer sağlamsa aynı halatı tekrar kullanabilirsiniz. Sağlam değilse çelik halat almanız gerekecektir. 

Almış olduğunuz dalgıç pompada elektrik için kablo olacaktır ama kablo olmaması ya da eksik kalması durumunda TTR kablo almanız gerekebilir.

Kuyuya salmadan önce mevcut kuyunuzu temizlemeyi isteyebilirsiniz. Kuyu temizliği nasıl yapılır öğrenmek için makalemizi okuyabilirsiniz.

Artık pompayı kuyuya salabilirsiniz. Çekerken kullandığınız sistemin aynısı kuyuya salarken de uygulayabilirsiniz.

Pano kurulumunu yaparak şalterleri açın. Çalışıp çalışmadığını kontrol edin.

Artık hazırsa soluklanabilirsiniz.

Kuyu pompalarının (jet ve dalgıç) nasıl değiştirileceğini anlamaya çalıştık. Umarım faydalı olmuştur.

Önerilerimizi deneyin ve yardımcı olup olmadığını bize bildirin.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu