Su Pompaları Hakkında En Çok Sorulan 6 Soru

Su pompaları konusunda çağrı merkezimiz ve canlı destek hattından en sık karşılaştığımız soruları inceliyoruz.

Pompa seçiminde kullanılan standart soruların yanında doğru bilinen yanlışlardan kaynaklanan farklı 6 soru olduğunu fark ettik. Bu makelemizde su pompaları hakkında en çok sorulan 6 soruyu cevaplamaya çalışacağız.

Su Pompalarında Beygir gücü arttığında pompanın emiş gücü artar mı?

Cevap: Hayır. Bahçe sulama pompalarının belirli bir kapasitesi vardır, Santrifuj pompalar max. 6 metre derinlikten, jet pompalar max.9 metre derinlikten emiş yapabilir.

Diğer yandan enjektörlü pompalarda max. 40 metre derinlikten emiş yapabilir. Pompanın türüne bağlı olarak 0,5 hp yada 5 hp pompa aynı derinlikten emiş yapacaktır.

Örneğin; Pedrollo CPm 130 0,5 HP tek fanlı santrifuj pompa ile Pedrollo CP 250B-N 10 HP Tek Fanlı Santrifüj Pompa max. 6 metre derinlikten emiş yapabilir.

Su Pompalarının HP’si arttıkca daha çok su verir mi?

Cevap: Hayır. Pompanın debisi için motorun gücü arasında doğrudan bağlantı yoktur. Pompanın debisini artıran çarkların yapısı, pompanın türü, kademe gibi farklı etkenler vardır.

Örneğin;1 hp santrifuj pompanın debisi daha fazlayken,1 hp jet pompanın basıncı daha fazladır. Dolasıyla debiyi sadece HP’ye bağlamak doğru değildir.

Hortum daha ince olduğunda, tahliye basıncı artar mı?

Cevap: Hayır. Hortumun ince olması sürtünme kaybının fazla olması sebebi ile verim kaybına sebep olur. Daha geniş çaplı bir hortum her zaman daha iyidir.

Su Pompaları hakkında

Enjektörlü Pompalar ilk çalıştırmada susuz çalıştırılabilir mi? Yada ilk çalıştırma nasıl yapılır?

Cevap: Hayır. Enjektörlü pompaların ilk çalıştırma işleminde mutlaka içerisine su doldurulmalıdır. Enjektörlü bir pompa ve özellikle santrifüjlü tipler, kendinden emişli hareketi başlatmak için gövdelerinde bir miktar suya ihtiyaç duyarlar.

Bu pompaların kullanımı zordur. Eğer mümkünse dalgıç pompa kullanmanızı öneririz.

Pompa Emişine daha küçük bir hortum kullanabilir miyim?

Cevap: Hayır. Pompa emişine daha küçük bir hortum kullanamazsınız. Küçük hortum pompanızın yeterli emiş yapamamasına ve kısa sürede bozulmasına sebep olacaktır.

Sizde pompa var mı?

Cevap: Evet, bizde yaklaşık 7500 adet pompa bulunur.

Fakat soru eksik bir sorudur! Ne tür bir pompa ihtiyacınız var, nerede kullanacaksınız? Eğer bize bunlarla ilgili soru sorarsanız size daha iyi yardımcı olabiliriz.

Örneğin; “küçük bir bahçem var. Kuyudan su temini için 10 metreden emiş yapan bir pompa ihtiyacım var. Sizde böyle bir pompa bulunur mu?” şeklinde sorabilirsiniz.

Su pompaları hakkında en çok sorulan 6 soruyu cevaplamaya çalıştık. Umarım faydalı olmuştur. Yukarıda belirtmediğimiz, aklınıza takılan sorularınızı yorum kısmından yazarsanız cevaplamaktan memnuniyet duyarız. Su pompası hakkında daha fazla bilgi için.

Başa dön tuşu