Pompa Performans Eğrisi Nasıl Okunur?2023

Bir endüstriyel pompa seçmenin birden fazla yolu ve aralarından seçim yapabileceğiniz çok sayıda santrifüj pompa vardır. Birincil pompa seçimi aracı pompa performans eğrisi, karakteristik eğri denir.

Belirli bir uygulama için bir pompa seçmesi gereken bir kişi iseniz ve pompanızın maksimum verimle çalışan uzun bir hizmet ömrüne sahip olmasını sağlamak istiyorsanız, bir pompa eğrisini okuyabilmek ve anlayabilmeniz gerekir.

Pompa Eğrisi

Pompa Performans Eğrisi Pompa Kabiliyetini Gösterir

Bir pompa performans eğrisinin nasıl kullanılması ve okunması gerektiği hakkında çok sayıda soru aldığımız için, bu blogu yazmaya verdik. Pompa eğrileri, belirli bir pompanın belirli kafaya karşı akış üretme kabiliyeti hakkındaki verilerdir.

Bir eğri okurken, pompanın akış hızı üstte ve altta olacak ve itme yüksekliği yanlarda olacaktır. Grafikte bir çizgi çizerek uygulamanızın gerektirdiği akış hızını ve ardından sağa bir çizgi çizerek istediğiniz yüksekliği seçeceksiniz. Bu noktanın hemen üzerinde bir eğri bulunan bir pompa seçmeniz gerekecek.

Ortada gördüğünüz eğim eğrisi size pompanın ne kadar akış ve yükseklik vereceğini gösterir. Çoğu pompa performans eğrisinde, gördüğünüz Yatay Eksen akışı, (ve ABD’deki Galonlarda ve diğer ülkelerde Litre cinsinden gösterilir) ve gördüğünüz Dikey Eksen, pompanın basma yüksekliğini gösterir (ABD için Feet ve diğer ülkeler için Metre).

Pompa Eğrisi Grafiği

Pompa performans eğrisi okuma
Temel Pompa Eğrisi Okuma

Eğriyi okumak için, yatay eksende GPM (Dakikada Galon) değerini gösteren bir nokta bulun. 1GPM çizgisinden, 1GPM çizgisinin pompa eğrisine çarptığı noktaya kadar hayali bir çizgi çizin.

1GPM ile eğrinin kesişme noktasında, doğrudan sol eksene doğru hayali bir çizgi çizin; dikey eksendeki sayının 9 metre olduğunu göreceksiniz.

Artık 1GPM’de söz konusu pompanın 9 metre basacağını biliyorsunuz. Yatay eksende başlamak yerine, dikey eksenden de okuyabilirsiniz.

Örneğin, pompanın 10 feet’te hangi akışı üreteceğini bilmek istiyorsanız, dikey eksende 10 feet bulmanız ve pompa eğrisine ulaşana kadar sağa hayali bir çizgi çizmeniz gerekir. Sonra aşağıya hayali bir çizgi çizin. Bu örnekte, 0.5GPM’ye ulaşırsınız.

2 farklı pompa performans eğrisi karşılaştırmak
Yukarıda ki örneğin çizimi

Pompa Perfomans Eğrisi Okumak İçin Teknik Bilgiler

İlk örnekte, biri 60HZ etiketli, diğeri 50HZ etiketli iki eğri olduğunu göreceksiniz. Hangisi ülkenizdeki güç kaynağını temsil ediyorsa (burada ABD’de 60HZ’dir) okumanız gerekecek. İkinci sayfada, üzerinde sayılar bulunan birden fazla pompa performans eğrisi bulacaksınız. Pompa çarkının çapının uzunluğunu gösterirler.

Çap azaldıkça, pompa performans eğrisinin akışı ve basma yüksekliğide azalır. Standart pervane uzunluğu her zaman en büyük çaptır, daha küçük bir pervane boyutu elde etmek için, çap belirtilmelidir. NOT: 50 hz pompa eğrisi daha az akış yapar ve pompanın motoru daha yavaş çalışacağından 60 HZ eğrisine göre pompa toplam basınç daha düşüktür.

  1. örnekte mevcut pervane çaplarının bir listesini bulacaksınız. Sağ üstte, önerilen kesim boyutlarına sahip belirli bir yer çekimi tablosu göreceksiniz.
  2. Pompalamanız gereken sıvının özgül ağırlığını kesinlikle bilmeniz gerekir. Spesifik yer çekimi 1,0’dan (suyun ağırlığı) büyükse, pompa, pervane çapını değiştirmeden sıvıyı kullanamayabilir. Pompanın uygulamanız için çalışmasını sağlamak için tasarlanan eğrinin sağ üst köşesinde bulunan önerilerebulacaksınız.

2. örneğe bakarsanız, en büyük çapın 7,250 inç olduğu daha ayrıntılı bir eğri bulacaksınız. Yukarıda öğrendiklerinizi kullanarak, 100GPM’de pompanın 144 metre bastığını göreceksiniz. Bu eğri ayrıca, pompanın ne kadar HP (beygir gücü) kullanacağını ve gerekli NPSHR’yi (Net Pozitif Emme Başlığı) söyleyecektir.

144 metre’de 100GPM’yi bulun ve HP çizgisine ulaşana kadar bu noktadan aşağıya hayali bir çizgi çizin. Kavşakta, üzerinde HP ile düşey eksene çarpana kadar sağa hayali bir çizgi çizin.

144 metredeki 100GPM örneğimizde tüketilen beygir gücünün 8,8HP olduğunu göreceksiniz. Özgül ağırlık suyun ağırlığından başka bir şeyse, tüketilen HP’yi alın ve özgül ağırlık ile çarpın. Yani özgül ağırlık 2.0 ise,

Pompa Karakteristik Eğrisi Anlamak

Bir pompa operatörü, pompanın çalışma ortamını belirlemek için pompa performans eğrisini anlayarak pompaları hızlı bir şekilde karşılaştırabilir.

a) Belirli bir pompa sıvıyı ne kadar hızlı hareket ettirebilir (dakikada galon)?

b) Bir pompa, sıvı dağıtımındaki kayıpların üstesinden gelmek için ne kadar enerji yaratacaktır (psi başına toplam dinamik basma yüksekliği)?

c)Çalıştırmak için ne kadar beygir gücü gerekli olacak (yakıt veya enerji tüketimi)?

Su Pompası modelleri için tıklayınız. Su pompası hakkında detay bilgi için tıklayınız. Önerilerimizi deneyin ve yardımcı olup olmadığını bize bildirin.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu